Bronkoskopi Uygulamasının Yapılması Hangi Aşamalardan Meydana Gelmektedir?

Bronkoskopi uygulamasında en zorlu işlem bronoskopun gırtlak bölgesine geçirilmesidir. İnceleme en fazla 20 dakika içinde bitecektir. Sonuçların alınması için 3 ila 5 gün bekleme süresi bulunur.

Bronkoskopi Nasıl Yapılır?

resim-1776

Bronkoskopi solunum ile alakalı olan şikayetlerden ya da var olan hastalıkların gidişatını değerlendirmek amacı ile tedavi için destek olan muayene şeklidir. Bronkoskopi uygulamasında gırtlak, ana soluk borusu, bronşlar ve akciğerlerin bazı bölgeleri direkt olarak gözlemleme yapılır. Bronkoskopi uygulaması genelde sabah saatlerinde yapılmaktadır. Yahut bir gece önceden uzman hastaneye hastasını yatırır ve sabah erken saatlerde bu işlemi yapar. İşlemlerin yapılması için 4 ila 6 saat bir açlık gerekmektedir.

Uzman hekim bronkoskopi işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda hastasına genel bir anlatım yapacaktır. Bu aşamada endişe duyan ve aklına takılan soruları hastanın kesinlikle sorması ve kendisini aydınlatması gerekir. İşlemlerden önce verilecek olan ilaçlar ile alakalı alerjik sorun yaşayan kişilerin belirtmesi gerekir. Daha önceden bu uygulama yapılmışsa bununda uzmana söylenmesi gerekir. bronkoskopi hastaya kesinlikle acı, huzursuzluk ve sorun yaratmaz. İşlemi yapmak için uzman ön tedavi uygulaması yapacaktır. Bronkoskopiye başlamak için uzman hekim el üstünden ya da koldan damar yolu ile rahatlaması açısından ilaç verir.

Bu ilaç ağız içinin kurumasını sağlarken hastanın da uykulu bir duruma gelmesini sağlar. İşlem uzman hekimin ve hastanın rahat edebileceği şekilde oturarak ya da yatarak uygulanır. Pozisyonun alınmasından sonra boğaz ve burun bölgesini uyuşturmak adına anestezi bir ilaç sprey halinde uygulanır. Sprey sayesinde gırtlak bölgesi ve ses telleri de uyuşturulmaktadır.

Uygulama esnasında hastanın hissedeceği huzursuzluk su yutmak gibidir. Uygulama sonrasında hastalarda boğazın tahta gibi hissedilmesi ve yutma zorlukları meydana gelebilir. Bu sorunlar kısa süre içinde kendiliğinden geçer.

Uygulama Nasıl Yapılır?

resim-1777

Lokal anestezi uygulamalarının yapılmasından sonra bronoskop ile işlemler yapılır. Zaten hastaları da en çok huzursuz eden şey tüpün solonum yolundan geçmesidir. Bu geçişte birçok kişi nefesinin duracağını bile düşünür.

Kullanılacak olan bronoskopun kalınlığı solunum yolundan daha incedir. Ayrıca uygulamada burun bölgesine yerleştirilecek olan yumuşak tüpten sürekli olarak oksijen desteği sağlanır. Bundan kaynaklı olarak bronkoskopi uygulamasında nefes alıp verme oldukça rahat şekilde devam eder. bronoskopun gönderilmesinden sonra uzman hekim gerekli görüntüleri alacaktır. Uygulamada meydana gelebilecek olan en büyük sıkıntı öksürmektir ama verilen ilaçlar öksürmenin önüne geçecektir. Bronkoskopi uygulamasında en zorlu işlem bronoskopun gırtlak bölgesine geçirilmesidir. İnceleme en fazla 20 dakika içinde bitecektir. İncelme esnasında hastaların el parmaklarına mandal şeklinde alet takılır. Bu mandal kandaki oksijen düzeyi konusunda ve nabız sayısı konusunda bilgiler verir.

Yani işlemlerin tamamında devamlı olarak hasta kontrol altında tutulur. Bu detaydan kaynaklı olarak kan dolaşımı ve nefes alma konusunda risk taşıyabilecek herhangi zorlayıcı bir durumun meydana gelmesi söz konusu değildir. Solunum yollarında uzman hekim herhangi bir hastalığa rastlamadığında bronkoskopinin radyoskopi ile yapılmasını isteyebilir. Böyle bir durumda işlemlerin tamamı karanlık bir odada yapılır. Bu uygulamada nefes yolundan bronkoskoptan geçirilmiş bir forseps ile bronşların ileri kısımlarında biyopsi alma işlemlerine de olanak sağlanır. Biyopsi yapılmasında kesinlikle ağrı ve sızı hissiyatı meydana gelmez.

Tüm işlemlerinden bitmesinden sonra uzman hekim yine hastaya huzursuzluk çıkartmayacak şekilde bronoskopi dışarıya çıkartır.

Sonuçlar Ne Zaman Alınır?

Yapılan işlemlerin bitmesinden sonra bazı hekimler hastanın uyanması ile gerekli olan tüm detayları verebilir. Eğer patolojik anlamada doku alımı yapılmışsa ve bronş lavaj sıvısı ile bakteriyolojik inceleme gönderimi yapılmışsa laboratuvardan sonuçların alınması gerekir. Laboratuvardan sonuçların alınması için 3 ila 5 gün bekleme süresi bulunur. Sonuçların çıkmasından sonra gereken tedavi ile alakalı planlamayı uzman hekim yapacaktır. Bronkoskopinin yapılmasında verilecek olan anestezik ilaçlar sersemlik yapacağından ve bazı şeyleri geçici olarak unutmanızı sağlayacağından dolayı yanınızda refakatçi ile işleme gelmeniz gerekir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...