Pet /CT Film Çekimi Hangi Aşamalardan Oluşur, Çekimde Dikkat Edilecek Noktalar

Pet /CT filmi onkolojik olan hastalıkların tanısının koyulmasında ve tedavisinin planlanmasında doktora veri sunar. Bu veriler oldukça değerlidir.

Pet /CT Film Nasıl Çekilir ve Aşamaları

Pet cihazı desteği ile yapılan işlemler onkolojik hastalıkların ortaya çıkması konusunda kullanılan tetkikler arasında yer alır. Bu tetkik özellikle beyin tomografisi, vücutta farklı organların taraması, tümör testi için fdg desteği ile yapılır. Pet cihazı ile hastanın tüm vücudun tomografi çekimi yapılır ve filmi alınır.

Pet filmi ile kanser, tümör, beyin ve diğer tüm vücut organların tomografi işlemleri nasıl yapılır, tomografi hazırlığı için gerekli olan aşamaların tamamı titizlik içinde yapılmaktadır. Özellikle beyin tümör varlığı ve kanser bulgularının ilk kez tanı koyulması, evrelenmesi, yayılmasının belirlenmesi ve tedavisi konusunda veriler elde edilir. Kanser ve tümör ile alakalı detaylı bir harita çıkartılır ve tedavisi konusunda en doğru planlama yapılır.

Hastaya yapılacak olan tomografi işlemleri için hazırlık tamamlandıktan sonra masaya yatırılır. Kapalı alan içinde beyin ve vücut pet çekimi yapılır. Fdg desteği ile çekim yapılmaktadır. Fdg nedir, moleküler bir maddedir. Özellikle beyin tomografi işlemlerinde tutulumu sağlayarak görüntü elde edilmesine olanak sağlar. Pet çekimlerinde fdg dozunun ayarlanmasını ve fdg kullanımını uzman belirler.

Fdg’nin alınmasından sonra tüm vücut, beyin ya da kanser olan hücrelerin bulunduğu bölge ile alakalı görüntüler alınır ve bilgisayara aktarılır. Pt/ ct uygulaması kanser hücrelerinin belirlenmesinde, beyin ve tüm vücut dokularının tomografi çekimlerini sağlar.  Kanser tedavisi konusunda ve planlanması konusunda hekime yardımcı olur. Özellikle kanser ile savaşma konusunda önemli bir tetkiktir.

Pet Çekimlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

  • Hasta kişilerin tetkik yapılmadan önce randevu alması gerekir.
  • Tetkikler için 6 saat açlık gerekir.
  • Öncesinde ve bir gün önce spor yapılmamalıdır.
  • Randevudan önce bol düzeyde su içilmesi gerekmektedir. Bu konuda aromalı ya da şekerli su içmemeye özen gösterilmelidir.
  • Hastaların tüm ilaçlarını doktor kontrolünde kullanmaya devam etmesi gerekir.
  • Testler esnasında radyoaktif madde alınacağından dolayı çekime bebekle ya da hamile ile gelmemek gerekir.
  • Çekimlerin esnasında rahat kıyafetler giyilmeli ve metal olan eşyalar ya da takılar ile gelinmemelidir.
  • Uygulama öncesinde damar yolu açılır ve şeker ile alakalı testler yapılır. Şeker testleri uygun düzeyde ise damar yolunda radyoaktif madde enjekte edilir.
  • Enjeksiyon sırasında kişinin kesinlikle konuşmaması gerekir. Bundan dolayı sorular ve detaylar daha önceden sorulmalıdır.
  • Kontrast maddenin vücutta dağılması için 1 saat boyunca hareket edilmemesi, konuşulmaması ve sessiz bir ortamda kalınması gerekmektedir. 1 saat sonra çekimler başlar. Genelde 25 dakika içinde tamamlanır.
  • Görüntülemeden önce idrara çıkmak gerekir.
  • Kontrast maddenin büyük düzeyde bir kısmı idrar, tükürük ve dışkı ile atılır. Geri kalan kısmı için ve böbreklerden atılması için mutlaka bol sıvı tüketimi yapılmalıdır.
  • Kişiler çekimin bitmesi normal şekilde yaşamlarına dönebilir ama dikkat edilecek olan noktalar konusunda mutlaka doktor bilgilendirme yapacaktır.
  • 1 gün boyunca radyoaktif maddeden kaynaklı olarak bebekler ve hamileler ile aynı ortamda bulunmamak gerekir. Emziren annelerin ise doktor söyleyene kadar emzirme yapmaması gerekir. Bu konuda doktorda haber beklemek lazımdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...