Sintigrafi Çekimi Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir

Belirli bir ortamda verilmekte olan radyoaktif bazlı madde ile görüntüleri elde etme tekniklerine sintigrafı denilir. Teknolojinin gelişmesiyle zararı azaltır..

Sintigrafı çekimi

im002444Belirli bir ortamda verilmekte olan radyoaktif bazlı madde ile görüntüleri elde etme tekniklerine sintigrafı denilir. Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi ile birlikte tıbba kazandırmış olduğu gelişmelerden birisi de sintigrafi çekiminin zararlarının azaltılmasıdır. Hastaya zararı minimize eden yeni keşfedilmiş olan metodlar ile hastanın sıkıntıları, rahatsızlıkları kısa süre içerisinde neredeyse kesin kanılar ile keşfedilmektedir.

Radyoaktif maddeler ile belirlenmiş olan protein öğelerinin vücuda verilmesi ile birlikte bunlar belirli dokularda tutulur ve bu tutulmanın ardından son derecede hassas, yeni üretim cihazlarla birlikte ölçülür ve görüntülenir. Kullanılmakta olan radyoizotoplar ve bunlarla birlikte taşıyıcı özellikli maddeler kullanılması uygun görülen teknik yöntemlere göre ve muayanesi yapılacak olan organlara göre değişiklik gösterebilir. Dokulardan yayılmakta olan radyoaktiviteleri belirleyen hassas uca prob denilir.

Radyoaktif maddeler sodyum ve kristaller ile birlikte tutulur, taşımakta olduğu enerji seviyesine göre görünen ışık hasıl olur ve bu sayede de çekilen fotoğraf filmleri ile birlikte hastalık tespit olunur.

Sintigrafi nasıl yapılmalı?

Sintigrafinin yapılış sebebi hastanın şikayetlerine ve uygulanacak tedaviye göre iki şekilde yapılmaktadır.

  • Hasta olan kişiye efor testi bandı yardımı ile efor testi uygulanır. Bu test yapılır iken amaç kalp atış hızının arttırılmasıdır. Amaçlanan hedef gerçekleştirildikten sonra efor kapasitesi ve kalpte ritim bozukluğunun olup olmadığı incelenir. Kan basıncı, kalp hızının yanıtı gibi oldukça mühim olan sağlık bilgilerine de ulaşılır. Hastanın yorulmasının ardından, yani uygulanmakta olan efor testinin son kısımlarında önceden hazırlanılmış olan nükleer içerikli bir ilaç damardan enjekte edilir. Bu işlemden sonra hastanın rahat etmesi için, konforlu ve rahat bir sedyeye yatırılır. Bu aşamada sayıcı bir cihazla birlikte kalpte tutulmakta olan madde saptanır. Ortalama dört saat kadar sonra aynı cihaz ve makinalarla birlikte maddenin sayımı tekrarlanır. Tüm bu işlemlerden sonra efor testi ardından görüntülere ulaşılır, karşılaşırılır.
  • Bir diğer işlem ise EKG’da sol dal denilen, değişikliği bulunan hastalara uygulanır. Bu işlemdeyse kalpte stres ve efor testi uygulanmak yerine yine kol damarlarından enjekte edilen dipridamol isimli ilaç verilir. Sonraki aşamalarda ise verilen nükleer maddelerle birlikte direkt olarak sayım yapılır, bu işlemde yaklaşık 4 saat sürede sonra tekrardan sayım yapılır.

Sintigrafi çekiminde ve öncesinde yapılması gerekenler şunlardır:

  • Rahat ve ağır olmayan giysiler giymelisiniz.
  • Ayaklarınızı rahat ettirmek için topuklu ayakkabılar yerine, spor ayakkabı daha iyi olacaktır.
  • Erkek hastalarının gögüslerindeki tüyleri alması gerekmekte.
  • Çay, sigara ve kahve içilmemeli.
  • Test uygulanmasından dört saat öncesine kadar yemek yenilmemeli ve test sırasında mide boş olmalı.

 Çekildikten sonra dikkat edilmesi gerekenler

Sintigrafide radyasyon dışında kişilerin yaşam standartlarını etkileyecek, yan etkiler bulunmamaktadır. Test sırasında alınan ve damardan direkt olarak enjekte edilen ilaçların etkisi kısa süre içerisinde vücuttan atılır. Yine de işlem sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve yapılmaması gereken bazı önemli unsurları bilmemizde fayda var.

Bu işlem sırasında vücudumuzda radyasyon seviyesinde artış olmaktadır. Herkes tarafından bilinen ve çok klasik bir yol olan toprağa basma yöntemi ile vücudunuzdaki zararlı maddeleri atabilirsiniz. Bunların yanı sıra şu maddelere de dikkat edilmeli:

  • Eğer evli iseniz ilk bir kaç gün eşinizden ayrı yatmanız daha iyi olacaktır.
  • Bu zaman içerisinde öpüşmeyiniz.
  • Çevrenizdekiler ile uzun süreli temaslara girmeyiniz.
  • Altmış yaş üstü kişilerde radyasyondan etkilenme oranları oldukça düşük miktarlardadır. Bu yaş üstü kişiler ile temas kurmanızda sakınca yoktur.
  • İşlem sonrasında iki gün sürecek şekilde iyotlu gıdalardan uzak durunuz.
  • Testin yapılmasının hemen ardından hamile kalmamaya dikkat ediniz. Risk çok düşük olmakla birlikte fazladan önlem almak sizin yararınıza olacaktır.
  • Zamanda çok sıkıntı olmamakla birlikte bir iki gün sonra normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz.
  • Sifonu iki kez çekiniz.
  • Ellerinize ve vücudunuza idrarınızın bulaşmamasına özen gösteriniz.
  • Bulaşması taktirde sık sık sabunlu su ile yıkayınız.
  • Mümkün oldukça bol su içiniz ve sık tuvalete çıkınız.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Hamza25.05.2017

Merhabalar kalp sintigrafisinde alınan radyasyon bedenden tamamen atılır mı ya da vücutta kalır mı tamamen atılır ise kaç günde atılır?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Sintigrafi Çekiminde Alınan Radyasyon Miktarı Ne Zaman Atılır?
Hayriye23.05.2017

Merhabalar bugün sabah saat sekizde radyasyon verildi onbir buçuk da ve biri on geçe iki kere tüm kemik sintigrafisi ve kalçadan sintigrafiye girdim 2 yaşında oğlum var iki gün uzak durmamda fayda olduğunu söyledi doktorum büyüklerden de aynı şekilde yazıyı da okudum yalnız merak ettiğim bir şey var. Gazlı içecek içilmesinde sakınca var mıdır sintigrafi sonrasında

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Sintigrafi çekim işlemlerinde alınacak olan radyasyon hem oğlunuza hem de çevrenizde bulunan büyüklere zarar verebilir. Bu zarar özellikle ilerleyen dönemlerde oğlunuzda ortaya çıkabilir. Birkaç gün boyunca beslenme konusunda da dikkatli olmanız gerekmektedir.  Özellikle doğal beslenmeniz ve gazlı içecekler içmemeniz gerekir. Gazlı içeceklerin yerine bol bol su içmeniz radyasyonun atılması gereklidir. Bol su içmeniz sayesinde sık şekilde tuvalete çıkarsınız. Bu aşamada kesinlikle tuvaleti sıklıkla yıkamanız ve arka arkaya sifonu çekmeniz gerekir. Günlük olarak banyo yapılması ve üzerinizden çıkardığınız çamaşırların bekletilmeden yıkanması gerekir. Bu sayede zararlı olan etken maddelerin de etrafa yayılması önlenmiş olur.

Deniz30.04.2017

Merhabalar,
Kardeşim 28/04/17 cuma günü böbrek sintigrafisi çektirdi. 6,5 yaşında bir kızım var. Kaç gün kızımı kardeşimden uzak tutmalıyım? Birde radyasyon hasta kişinin kıyafetlerine, onun oturduğu dokunduğu yerlere bulaşırmış diye okudum. Kardeşimin temas ettiği yerleri ( koltuk, sandalye v.s.) temizlemek gerekir mi, yoksa temas edilen yerlerden de birkaç güne radyasyonun etkisi silinir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba


Sintigrafi çekim işlemlerinde radyasyon kullanımı bulunur. Radyasyon hem size hem de kızınıza zarar verecektir. En az 48 saat boyunca kızınızın kardeşinizden uzak durması gerekir. Birde radyasyon hasta kişinin kıyafetlerine, onun oturduğu dokunduğu yerlere bulaşır. Bunun için tuvaletten sonra birkaç kez sifona basılmalı, kıyafetler her gün değiştirilmeli, her gün banyo yapılmalı ve kardeşinizin yattığı yer devamlı silinmelidir. Ayrıca kardeşinizin bol bol su içmesi radyasyonun atılması adına gereklidir.

Aysel26.04.2017

Merhaba, bugün sintigrafi çektirdim başımda ağrı oldu vermidon içebilir miyim? Ayrıca evde 2,5 yaşında torunlarım var evde bulunmaları sakınca yaratır mı ne yapmalıyım?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,Sintigrafi çekim işlemlerinden sonra meydana gelen ağrılar için uzmanınız için ağrı kesici kullanımı yapabilirsiniz. Sintigrafi çekiminde radyasyon bulunur. Radyasyon zararlı olduğu için 2,5 yaşında olan torunlarınızdan uzak durmanız gerekmektedir. Ayrıca sık şekilde banyo yapmalı, bol bol su içmeli, sık şekilde idrara çıkmalı, idrara çıktıktan sonra tuvalet temizlenmeli ve sifon iki kez çekilmeli, kıyafetlerinizi günlük olarak değiştirmelisiniz.

Fatma24.04.2017

Annem kemik sintigrafi oluyor bende hamilelik riskim var dışarıda bekliyorum onu neye dikkat etmemiz gerekiyor veya evdeki kişiler neye dikkat etmesi lazım

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Sintigrafi çekimlerinden Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?
Gizem06.04.2017

Merhaba annem 20 gün önce troit sintigrafisi çektirdi. Gebe olduğum için halan yanına gidemiyorum. Bu radyasyon ne kadar sürede vücuttan atılıyor. Gitmemde bir sakınca var mı?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Hamile Olanlar Sintigrafi Çekimi Yapılan Kişilerle Aynı Ortamda Durabilir mi?
Esma21.03.2017


Bugün tiroid için sintigrafi çekildim tekstilde çalışıyorum yârin ise gidebilir miyim?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Esma hanım merhaba,


Yapılan uygulamadan sonra birkaç gün işinize ara vermelisiniz.

Gülay Erdem04.03.2017

Kalp sintigrafisi çektirmek için gittiğim görüntüleme merkezinde damardan verilen radyoaktif ilaç koluma damladı daha sonra kolumda yanma hissi oluştu. Tehlikeli bir durum var mı? Ne yapmalıyım?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gülay hanım merhaba,


Sintigrafi çekmek adına verilen radyoaktif maddenin belli başlı yan etkileri bulunur. Bunlardan bir tanesi de yanma hissidir. Damardan verildiğinde de yanma hissini meydana getirebilir. Damlamadan kaynaklı olarak zararlı bir durum meydana gelmeyecektir.

Rabia28.02.2017

İlaç Alındıktan Sonra temas edilirse ne olur ??

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Rabia hanim merhaba 


Bu uygulama da vücuda radyasyon alımı gerçekleştir. Radyasyonun bilinen birçok zararı bulunmaktadir. Temas edildiği zaman bu zararlı etkiler karşı taraftaki kişiyede geçer. Hem kendinizin hem de karşıdaki kişinin zarar görmemesi adına vücuttan atılmasını hızlandırmak gerekir. Radyasyon özellikle idrar ve dışkı ile  atıldığı için  bol düzeyde su tüketmek çok önemlidir. Radyasyonun vücuttan atılması gereken süre içinde birisi ile uzun süre temas içinde olmamanız gerekir. İlk birkaç gün öpüşmekten ve cinsel temastan kesinlikle uzak durulması gerekir. Tuvalet kullanımı sonrası mutlaka sifonu iki kez çekmeniz ve çamaşır suyu ile tuvaleti yıkamanız gerekir.

Fazlı22.02.2017

Annem bugün kalp sintigrafisi çektirdi biraz halsizlikle beraber göğsünde ağrılar ve kalp çarpıntısı var sebebi nedir ve ne yapmalıyız. yaşı(49) teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Annenizin kalp sintigrafisi sonrasında yaşadıkları psikolojik olabileceği gibi farklı bir nedenle de ortaya çıkmış olabilir. İnternet ortamından yapacağınız aramalar kesinlikle net bir şekilde bu sorunun cevabını vermeyecektir. Kişiden kişiye farklılıklar gösteren durumlar nedeniyle yapmanız gereken bahsedilen belirtiler hala devam ediyorsa vakit kaybetmeden uzman kontrolüne başvurmak olacaktır. 

Nazo03.02.2017

İki gündür böbrekten nükler tıpa giriyorum dün ve bugün kaç günde vücuttan atar.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Bu tarz ilaçların vücuttan atılması için bol bol su içmeniz ve bol bol banyo yapmanız gerekmektedir. Bunun içinde günde 3 litre su meyve suları ile karıştırılmadan hesap yapılmalıdır. Bu konuda dikkatli olmak çevrenizdeki kişilere çok yaklaşmamanız da önemlidir.

Nihal04.01.2017

Merhaba. Çarşamba günü sabah tiroid için sintigrafi çektireceğim. Perşembe günü öğleden sonra dışarı çıkabilirmiyim. Cevap verirseniz sevinirim. Teşekkürler..

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhabalar Nihal, Sintigrafi sonrası çok az miktarda radyasyon dozu alınır, ama çevrenizdekilere etkileyecek kadar değildir, dışarı çıkabilirsiniz.
Sinem sen23.12.2016

Tiroid sintigrafisi çektireceğim, yalnız korkuyorum ve 1.5 yaşında oglum var etkilenir mi aynı ortamda, bana yardımcı olur musun

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhabalar Sinem Sen, Sintigrafi Sonrası eve geldiğinde 2-3 litre su içilmeli, ve 3 gün içinde evdekilerden uzak durmakta fayda var. Özellikle çocuklardan. Hatta 3 gün boyunca ayrı yatakta yatabilirsiniz. Başka kalacağınız yer varsa, orada kalmanıza tavsiye ediyorum. Kontrast madde 3 gün içinde yok olur ve çevrenizdekilere artık zarar vermez.

Soru ekle

Sorunuz: