Sistoskopi Yapılması Hangi Aşamalardan Meydana Gelir, Nasıl Bir Yol İzlenir?

Sistoskopi işlemlerinde anestezi için ön hazırlıklar gerekir. Bu ön hazırlıkların tamamlanmasından sonra ağrısız şekilde uygulama yapılır. Günlük yaşama kısa sürede dönülür.

Sistoskopi Nasıl Yapılır, Aşamaları Nedir?

resim-1735

Sistoskopi üreta ve mesana kısımlarına idrar kanallarından ışıklı olan bir kamera ile mesanaye girilmesi ve buranın iç kısmının incelenmesi ile uygulanır. Sistoskopi ameliyatı işlemi bir nevi endoskopi işlemidir. Sistoskopi uygulaması enfeksiyonlardan kaynaklı darlıklar, böbrek taşları, idrar yollarındaki taşlar ve meydana gelen farklı oldular için yapılır. Üretanın ve mesanenin görüntülenmesi, patalojik olguların saptama işlemi için de uygulanır. Bu işlemler ile biyopsi alımı yapılır ve patolojik incelemeler için gönderilir. Sistoskopi kadınlarda ve erkeklerde ürolojide vazgeçilmesi zor olan bir uygulamadır. Sistoskopi nasıl yapılır;

İdrar yolundan sistoskopi adı verilen ve uç kısmında kamera bulunan alet yardımı ile giriş yapılır. Bu sayede mesane görüntülenmesi yapılacaktır. İşlemlerin tamamı anestezi altında ya da anestezi yapılmadan kadınlarda ve erkeklerde uygulanabilir. sistoskopi işlemleri için hastane tarafından özel kıyafetler verilir. Bu kıyafetlerin giyilmesinden sonra hasta masanın üzerine sırt üstü yatmalıdır. Yatan hastanın bacaklarını iki yana açması gerekir. İşlemlerden önce bölge antiseptik sıvı yardımı ile temizlenir. Üreta bölgesine de jel olan madde şırınganın yardımı ile verilecektir. İşlemler esnasında huzursuzluk ve sıkıntı hissedilmez. Kadınlarda bu işlem 5 ila 10 dakika sürer.

Hasta uygulamanın bitmesinden sonraki ertesi gün işe dönebilir. Belli bir süre sızlama, idrarda yanma ve benzer sorunlar meydana gelebilir. Özellikle bu işlemlerden sonra 1 hafta ağır işlerden kaçınılması gerekir.

Sistoskopi Süreci

Uygulama idrar yolu aracılığı ile yapılacak olan bir işlem olduğundan kaynaklı olarak ağrıya sebep olabilir. Kadınlarda kısa süren bu işlemler için lokal anestezi uygulaması ile yapılır. Erkeklerde ise konforlu bir işlem sağlamak adına anestezi yapılması gerekir. İşlemler genel anestezi, rejyonel anestezi ve intravenöz sedasyon şeklinde uzman olan anesteziciler tarafından yapılmalıdır. Gelişen teknolojinin yardımı ile cerrahi işlemleri için kullanılacak teknikler kullanıldığında güvenli bir uygulamadır. Nadir de olsa idrarda kanamalara, idrar yolunda enfeksiyonlara ve devamlı olarak idrar var hissine sebep olabilir. Bu sıkıntılar kısa süre zarfından ilaç tedavileri ve bol su içmek ile ortadan kalkacaktır.

Ayrıca nadirde olsa idrar ve mesane kanalında yaralanmalara sebep olabilmektedir. Bundan dolayı sürecin doğru şekilde işlemesi için tecrübe sahibi cerrah kadrosu ve deneyimli bir hastane gereklidir. Bunun içinde uzman ve hastane konusunda araştırma yapılmalıdır. Sistoskopi işlemleri yapılma amacı dâhilinde genelde 10 ila 30 dakika içinde tamamlanan bir uygulamadır. İşlemlerin yapılacağı günün sabahı anestezi ile alakalı olarak belli başlı tetkikler yapılır. Hatta işlemler içinde o gün hastaneye aç gelinmesi gerekebilir. İşlemlerin uygulanmasından sonra hastanın anesteziden ayılması 2 ila 4 saat sürebilir. Bu süreçte hastanede takip altında tutulan hasta sonrasında taburcu olunur.

Bazı hastalarda durumlarına bağlı olarak birkaç günlük süre zarfında şurup veya tablet tarzında ilaçların kullanımı yapılabilir. Genelde uygulamaların bitmesinden sonra hasta ertesi gün normal yaşamına hemen dönebilir. Hatta işine bile gidebilir. Meydana gelecek olan ufak tefek sorun kısa zaman içinde kendiliğinden kaybolur.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...