Bronkoskopiden Sonra Hasta Nelere Dikkat Etmeli ve Nasıl Davranmalıdır?

Bronkoskopi işlemlerinde anestezi verileceği için hastanın yanında refakatçi olması ve eve döndüğünde o günü dinlenerek geçirmesi çok önemlidir.

Bronkoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

resim-1794

Bronkoskopi uygulaması gırtlak bölgesi, solunum yolları ve akciğerleri inceleme adına yapılan endoskopik bir işlemdir. Bronkoskopi uygulamasının iki temel amacı bulunur. İlki tanısal anlamda, ikincisi de tedavi amaçlıdır. Bazı durumlarda tanı maksatlı yapılacak olan bronkoskopi esnasında küçük tedavi uygulamaları yapılabileceği gibi bazı durumlarda da tedavi maksatlı yapılacak olan bronkoskopi esnasında tanısal örneklemelerin alınması yapılabilmektedir.

Bronkoskopi işlemleri akciğerleri ve solunum yollarını ilgilendirecek olan tedavi ve tanı adına yapılır. Bronkoskopi uygulaması esnasında hastaya bazı ilaçlar verilecektir. Bu ilaçlardan kaynaklı olarak uyku durumu mevcutsa kesinlikle hasta dinlenme odasına alınır. Bu uygulama sonrası hasta olan kişilerin başında devamlı olarak hemşire bulunmaktadır. Gırtlak ve boğaz uyuşmalarını geçip normal yutma refleksine geçmek için kişinin 3 saat boyunca beklemesi gerekir. Bundan kaynaklı olarak bu süreç içinde kesinlikle yemek yenmemeli ve sıvı tüketilmemelidir. Bronkoskopi sonrası meydana gelen komplikasyonlar arasında hafif düzeyde kanama da yer alır.

Bu aşamada korkmamak gerekir. 24 saat içinde meydana gelen kanamalar kendiliğinde ortadan kaybolacaktır. Boğaz bölgesinde hafif düzeyde ağrı, ses tellerinde boğukluk ya da ses kısıklığı belli bir süre devam edebilir. Bu sorunların tamamı 1 ila 2 gün içinde kendiliğinden yok olur. bronkoskopi sonrası balgam sökümü esnasında kan gözlemlenebilir. Bunun herhangi bir sıkıntısı bulunmaz. Hasta uygulama sonrası eve hemen dönecekse yanında muhakkak refakatçi olmalıdır. Eve dönüşten sonraki zamanı dinlenme ile geçirmelidir. Anestezi yapılan kişilerde meydana gelen etkiler bazı kişilerde uzun sürebilir. Bundan kaynaklı olarak aşağıda bulunan detaylardan uzak durmak gerekir;

  • Önemli kararlar vermek
  • Otomobil kullanmak
  • İş makinesi kullanmak
  • Sigara ve alkol kullanmak

Anestezinin meydana getirdiği etkiler ertesi gün kendiliğinden geçeceği için normal yaşama devam edilebilir.

Sonuçlar Ne Zaman Alınır?

Uzmanlar bazı kişilere uyanır uyanmaz sonuçlar hakkında detaylı şekilde bilgiler verecektir. Patolojik anlamda muayene için doku örneği alınmışsa ya da bronşlara gönderilen lavaj sıvıları ile bakteriyolojik incelemeler yapılmışsa laboratuvardan sonuç alınması beklenir. Sonuçların alınması da 5 günü bulabilmektedir. Uygulamanın bitmesi ile uzmanın hastaya söylediklerini anesteziden kaynaklı olarak unutma ihtimali yüksektir. Bundan kaynaklı olarak bir yakının yanında refakatçi olarak gelmesi gerekir. Uzmanın söylediği detayları atlamak açısından gereklidir. laboratuvardan sonuçların gelmesi ile uzmanlar gerekli olan tedavi için hastası ile birlikte planlama yapar. bronkoskopi işlemleri;

  • Akciğer radyografisinde uzman şüpheli bir durum gördüyse hastaya muhakkak bronkoskopi uygulaması yapmak ister.
  • Akciğerlerden çekilen film normal çıksa bile balgamlarında kan gözlemlenen kişilere de uzman bu uygulamayı yapmak ister.
  • 20 sene aralıksız olarak sigara içen ve 40 yaşının üzerinde olan hastalarda nefes darlıkları ve öksürük tarzında şikâyetler mevcutsa da yapılır.
  • Uygulama da akciğer kanseri erken dönemde teşhis edilir. Erken dönemde teşhise olanak sağladığı için hayat kurtarıcı önemi büyüktür. Yani uzman uygun gördüğü sürece yapılması gereken bir işlemdir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...