Anjiyo Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmeli ve Nasıl Davranmalıdır?

Anjiyo olduktan sonra hastaların beslenmesine, aktivitelerine ve cinsel ilişkisine dikkat etmesi gerekir. Özellikle anjiyo olan bölgede olabilecek şişlikler için dikkat edilmelidir.

Anjiyo Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

im002534Anjiyo sonrası hasta olan kişilerin yaşamlarında dikkatli olması gerekir. Özellikle hastalar hastaneden taburcu olduktan ve anjiyo sonrası evde bakımı dikkatli şekilde yapılmalıdır. Özellikle anjiyo olduktan sonra hastanın yattığı yerden kalkarken yavaş ve itinalı olması gerekir. Bu tarz durumlarda yakınında bulunan kişilerden yardım alabilir.

Anjiyo sonrası bakımda anjiyo işleminin neden yapıldığı her daim göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin hasta olan kişi anjiyosunu el bileğinden olmuşsa ağır kaldırmamalı, el bileğini zorlayacak aktivitelerden uzak durmalıdır. Anjiyo kasıktan yapılmışsa birkaç gün boyunca kişinin yatması özellikle oturmaması gerekir. Kasık anjiyosu sonrasında hastaların ayakta kalmasına da çok fazla izin verilmez.

Anjiyo sonrası yapılması gerekenler hastaya detaylı şekilde anlatılır. Özellikle oluşabilecek olan şişmeler ile alakalı olarak detaylar verilmelidir. Damar yolunun açıldığı bölgede şişlikler oluşmaya başlayabilir. Şişlikler kısa süre içinde inecektir. Bt anjiyo sonrası bölgede bulunan bantlar 1 gün sonra çıkartılır ve hastanın banyo yapması sağlanır. Özellikle damar yolunun açıldığı bölgede sertlikler oluşur ve bu sertlikler ağrılara sebep olabilir.

Anjiyodan sonra oluşan ağrılar için doktorunuz ağrı kesici verir. Ağrı kesiciler düzenli ve aksatılmadan kullanıldığında anjiyo sonrası kum torbası koyulan bölgedeki ağrılarında geçmesine olanak sağlar. Anjiyo sonrası neler dikkat edilmeli konusunda oluşabilecek olan kanamalara dikkat edilmelidir. Bu kanamalar fazla düzeyde oluştuğu an doktora gidilmelidir. Bypass sonrasında yumurta büyüklüğünde ve daha büyük şişlikler oluşursa da mutlaka doktor bilgilendirilmelidir. Anjiyo sonrası hemşirelik bakım gerektiren durumlar olursa evde hizmet veren kurumlardan yardım alınabilir.

Hastaların anjiyodan sonra birkaç hafta boyunca hareketlerine, yediklerine, içtiklerine ve diğer detaylara dikkat etmesi gerekir.

Anjiyo Sonrası Nasıl Beslenmeli ve Anjiyo Sonrası Cinsel İlişki

Beslenme

hastaların beslenme konusunda dikkatli olması gerekir. Doktor bu konuda hastasına gerekli olan tüm detayları verecektir. Özellikle katı yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Beslenme alışkanlıkları anjiyo olduktan sonra değiştirilmelidir. Günlük olarak 3 litre su tüketilmesi anjiyo sonrasında önemli olan detayların içinde yer alır. Özellikle sigara kullanan ve alkol kullanan kişilerin öncesinde bu alışkanlıklarından vazgeçmesi ve sonrasında devam etmemesi gerekir. Doktor gerekli görürse hastasına diyet uygulaması da yapabilmektedir.

Cinsel yaşam

Anjiyo olan kişinin cinsel ilişki ile alakalı olarak kaçınması gereken durumlar bulunmaktadır. Hasta aşırı düzeyde yorgun ise, stresli ise, bulunduğu oda çok sıcak ya da çok soğuksa, yemek yedikten sonra, yeni banyo yapmışsa, alkol ve sigara kullanımı yapmışsa, fiziksel aktivite yaparak kendini yormuşsa cinsel ilişkiden uzak durması gerekir. Bu tarz durumlarda birkaç saat boyunca beklenmesi uygun olacaktır.

Hastanın dinlenmesi ve vücudunun yorgun olmaması gerekir. Hastanın cinsel ilişki esnasında sakin olması, cinsel ilişkiye yavaş başlaması, yeterli şekilde vakit ayırması, acele etmemesi, anjiyo sonrasında partneri ile duysularını detaylı şekilde paylaşması, cinsel ilişkiyi kesintiye uğratacak olan detaylardan uzak durması, yorgun düşürebilecek olan pozisyondan uzak durması ve cinsel ilişkiden sonra en az yarım saat dinlenmesi gerekir.

Dinlenme sonrasında banyoya girilmesi kişinin zorlanmasının da önüne geçecektir. Bypasstan sonrasında hasta olan kişi kendini cinsel anlamda ilişkiye hazır hissetmiyorsa kesinlikle suçluluk duygusuna girmemesi gerekir. Duygularını ve sevgisini partneri ile detaylı şekilde paylaşması gerekir.

Yapılan işlemlerden sonra hastanın partnerinin de anlayışlı olması, detaylara dikkat etmesi ve psikolojik açıdan eşini rahatlatması gerekir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Esra26.10.2017

Merhaba,
annem iki hastaneye gitti ve anjiyo olması gerektiği söylendi. bunun tehlikeli durumu var mıdır ve anjiyo olduktan sonra eski sağlığına kavuşabilir mi ne kadar etkisi vardır ve nelere dikkat etmesi gereklidir? Teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Esra hanım merhaba,


Anjiyo uygulaması artık gelişen teknoloji sayesinde kısa süre içinde uygulanabilmektedir. Hatta yapılan işlemler eski dönemlere göre basit, hızlı ve daha sorunsuz şekilde yapılmaktadır. Bu süreçte önemli olan uygulamayı yapacak olan uzman hekimin işlemler hakkında tecrübesidir. Ayrıca anjiyo uygulamasından sonra annenizin fiziksel açıdan, beslenme konusunda ve psikolojik anlamda kendini koruması gerekir. İyileşme sürecinde özellikle fiziksel anlamda kesinlikle hastaların kendilerini yormaması çok önemlidir.

çiğdem31.07.2017

Merhaba ben 29 yasındayım biraz fazla kilom var efor testi pozitif çıktı anjiyo olmalısın dediler olmasam olur mu sizce gerek var mı? Her hangi bir sıkıntım yok.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sevgili okurum merhaba,


Uzman hekiminizin yaptığı klinik muayene, test ve tahliller sonrasında ortaya çıkan karara saygı duymak gerekir. Anyijo olmanı neden istediği konusunda ve ne tarz bir sorun olduğu konusunda uzman hekimle detaylı şekilde konuşmalısınız. Bu konuda aklını karıştıran her tülü sorunun cevabını uzmandan alman gerekir. bu sayede aklına takılan her türlü soruyu netleştirmiş olacaksın. Bu sayede yapılacak olan işlemler konusunda da kesinlikle tereddüt duymazsın. Anjiyo uygulaması uzman olan ve tecrübeli olan bir hekimin elinden çıkarsa kesinlikle sorun yaşamadan hayatınıza devam edebilirsiniz. Bunun için de aklınıza takılan tüm detayları ortadan kaldırmanız uygun olacaktır. Aksi takdirde psikolojik anlamda da etkilenmenize neden olur.

Rasim17.05.2017

1 hafta önce sol bacağımdan anjiyo oldum. Yaşım 25. Evde istirahat ediyorum. Cinsel yaşantıma sıkıntısı olur mu? Ne kadar beklemem gerek. Teşekkür ederim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Aşağıda bulunan tüm detaylara da dikkat etmeniz gerekmektedir.


Anjiyo işleminizin el bileğinden yapılması durumunda el bileğinizi hızlı hareket ettirmeli ve ağır kaldırmamalısınız. Kasık bölgesinden yapılan bir anjiyo uygulamasından sonra ise, birkaç gün yatmalı ve dinlenmelisiniz. Fazla ayakta kalmamaya dikkat etmeli ve sizi zorlayacak yorucu işlerden kaçınmalısınız. 2 hafta süresince araç kullanmamalısınız. En az 2,5 litre kadar sıvı tüketmeli ve yağlı besinlerden uzak durmalısınız. Beslenme alışkanlığınızı değiştirmeli ve sizi ayakta tutacak bir besin zinciri tablosu oluşturmalısınız. Sigara ve alkolün anjiyo sorunlarındaki etkisi bilinmektedir. Bu sebeple, hızlı bir şekilde bunlarda kurtulmalı ve kullanmamalısınız. Cinsel yaşamınızı kendinizi yormadan ve zorlamadan devam ettirmeniz gerekir.

Gulhanim10.05.2017

Babam kasiktan girilerek anjiyo oldu dort ay oluyo ama kolunda ağrı oluyo nesef alip verirken agrilari oluyo ne yapmamiz gerekiyo?yardimci olursaniz sevinirim

Ayşe08.05.2017

Merhaba benim babam bir hafta önce şah damarına stent takıldı kasıktan girilerek sık nefes alıp vermesi var nedenini öğrenebilir miyim 74 yaşında

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Anjiyo uygulamasından sonra hastaların çoğunluğunda mutlaka bu tarz sorunlar meydana gelir. bu sıkıntı tamamen anjiyodan kaynaklanır. Babanızın kendisini çok yormaması iyileşme dönemi açısından çok önemlidir. anjiyo olan kişilerin kendilerini yormamaları, günlük yaşamlarında dinlenerek işlerini yapmaları gerekir. hatta yürüme esnasında dinlene, dinlene yürüyüş yapmaları çok önemlidir. aksi durumda nefes nefese kalma ve sık şekilde nefes alma sorunları meydana gelecektir. Ayrıca babanızın bu süreç içinde beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Özellikle doğal ürünler ile beslenmesi bu aşamada oldukça önemlidir. Gün için bol düzeyde sıvı alması ve kendini yormadan yürüyüş yapması iyileşmeyi de hızlandırarak sık nefes alıp vermenin önüne geçer.

Semanur11.04.2017

Merhaba. Babam 4 gün önce anjiyo oldu dünden beri tansiyonu yüksek ve kulaklarında basınç oluşuyor tansiyon ilacı kullandı fakat düşmedi

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sevgili okurum Semanur Hanım merhaba,


Anjiyo uygulamasından sonra sık şekilde gözlemlenen sorunlar arasında giriş bölgesinde şişlik, morarma, ritim bozukluğu, kusma, bulantı, tansiyon düşmesi ve tansiyon yükselmesi yer alır. Komplikasyonların tüm riskleri göz önüne alınarak sadece ama sadece ihtiyaç duyulacak olan kişilere anjiyo işlemleri yapılır. Tansiyonunuzun düşürme konusunda sorun yaşıyorsanız kesinlikle uzman hekime başvurmanız gerekmektedir. Uzman hekim bu konuda gerekli olan tedaviye başlayacaktır. Anjiyo uygulaması tamamen tehlikesiz olan bir işlem değildir. Her uygulamada olduğu gibi bu uygulamada da belli başlı komplikasyonlar meydana gelebilir. Bunların önüne geçmek adına anjiyo uygulaması sonrasında nelere dikkat edilmesi konusunda detayları bilmek ve ona göre davranmak gerekir.

Ibrahim yanık03.04.2017

Bana anjiyo uygulandı yapıldı. 3 gün oldu taburcu oldum evimde istirahat ediyorum. Sorum ara ara hafif ağrı yapıyor. Bu ağrı yeni anjiyo yapıldığı için normal midir ne gibi önlem almam gerekir. Bundan sonra beslenmede ve davranış hareketlerim ne nasıl olmalı yaşım 72 yaşındayım sigarayı 22 yıl. Oldu biriktim alkol kullanmıyorum. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Bana bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Anjiyo Sonrası Ağrı Neden Olur? Normal Mı?
Ayşegül31.03.2017

Merhaba Babam anjiyo olalı 2 hafta oldu ama anjiyo olduğu bacağı diz kapağına kadar moralsiz neden acaba öğrenebilir miyim teşekkür ederim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Ayşegül Hanım merhaba,


Anjiyo sonrasında morarma, şişlik ve anjiyo yapılan bölgede sertlik gözlemlenmesi oldukça normaldir. Zaten morarama 2 haftalık süreç içinde meydana gelir. Morarma yine birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu aşamada morarmanın daha çok çoğalması ve ağrıların meydana gelmesi gibi şikâyetleri babanızda gözlemlerseniz mutlaka uzmana başvurmanız gerekir.

Merhaba31.03.2017

Babam anjiyo olalı 2 hafta oldu ama anjiyo olduğu bacağı diz kapağına kadar moralsiz neden acaba öğrenebilir miyim teşekkür ederim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Anjiyo sonrasında morarma, şişlik ve anjiyo yapılan bölgede sertlik gözlemlenmesi oldukça normaldir. Zaten morarama 2 haftalık süreç içinde meydana gelir. Morarma yine birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu aşamada morarmanın daha çok çoğalması ve ağrıların meydana gelmesi gibi şikâyetleri babanızda gözlemlerseniz mutlaka uzmana başvurmanız gerekir.

08.02.2017

Merhaba,
Benim ablam kasıktan anjiyo olacak ve anjiyo dan sonra nelere dikkat etmesi gerekir? Günlük hayatında yaptığı işlerini yapabilir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Yapılacak olan anjiyokasıktan olduğu için hastanın belli bir süre yatması gerekir. Elinden geldiği kadar oturmaması ve ayakta durmaması da önemlidir. Özellikle giriş bölgesinde şişlikler meydana gelir. Bunlar birkaç hafta içinde geçecektir. Burada meydana gelecek olan ağrılar içinde ağrı kesici kullanımı yapılmalıdır. Günlük yaşamında ayağa kalktıktan sonra kendini belli bir dönem zorlamaması gerekir. Zorlama ile beraber kanama meydana gelirse mutlaka uzmana başvurulmalıdır.

Soru ekle

Sorunuz: