Kasıktan Anjiyo Yapılışı, Yapılmasının Nedenleri Arasında Neler Bulunur

Kasıktan yapılacak anjiyo işlemlerinde kasık bölgesinden ince bir tüp yardımı ile girilir. Bu işlem oldukça kısa süre içinde ve hızlı şekilde yapılır.

Kasıktan Anjiyo Nasıl Yapılır?

im002527Kasıktan yapılacak olan anjiyo ameliyatı işlemlerinde kasıkta bulunan damarlara ince bir tüp yardımı ile girilir. Bu uygulama ile kalp ve damar tıkanıklıkları ile alakalı olan sorunlar görüntülenir ve tedavisi yapılır. Kasık anjiyodan başka bilekten ve koldan da yapılmaktadır. Bunlar içinde en çok yapılan ve tercih edilen kasıktan anjiyodur. Kasık anjiyosu ile bacaklarda, gözde, beyinde ve kalpte bulunan sorunlar kolay şekilde ortaya çıkartılır ve tedavisi için planlama yapılır. Kasık anjiyosu için hasta hazırlanmalıdır.

Bunun bölgenin temiz olması oldukça önemlidir ve dezenfekte edilmelidir. Uygulamanın yapılacağı zaman kasık bölgesi açıkta kalır ve diğer bölgeler steril olan bir örtü yardımı ile kapatılır. Kasık anjiyosu esnasında hasta olan kişiye lokal anestezi yapılır. Sonrasında kalp ya da damar anjiyosu için gerekli işlemler yapılır. Kasık bölgesinden damar girişine incecik bir tüp yerleştirilir sonrası tüpün iç kısmına daha ince olan farklı bir tüpün yerleştirme işlemi yapılır. İncelenecek olan bölgeye buradan ilerleme yapılmaktadır.

İnsan vücudunda olan damarların birbirine ekli olmasından kaynaklı olarak kolay ve hızlı bir şekilde ilerlenir. İlerlemeler ve var olan sorunların tamamı monitörden izlenir. Ne kadar izleneceği ile alakalı doktor karar verir. Tüp içinden özel ilaçlı bir sıvı verilir bu sayede damarlarda olan tıkanıklar ve bulunan diğer sorunlar kolay bir şekilde tespit edilmektedir.

Tanının koyulmasının ardından tedavisi ya da ameliyatı ile alakalı planlamalar yapılır. Kasıktan anjiyo işlemi ne kadar sürer, bu süre hastanın genel sağlık durumuna ve doktorun ne aradığına göre değişir ama ne kadar sürer ile alakalı 5 ila 20 dakika doğru bir süre zarfıdır.

Uygulamasının Nedenleri Nelerdir?

  • Damar ve kalp hastalığını düşündüren durumlarda oluşan göğüs ağrılarının sonrası
  • Özellikle genç yaşlarda kalp krizi geçiren kişilerin tedavisi için
  • Bypass olmuş, stent takılmış ve anjiyoplasti olan kişilerde oluşan göğüs ağrıları sonucu tedavisi için
  • Kalp krizi geçiren kişilere yapılan tetkiklerde sorun çıkması durumunda
  • Belli bir yaşın üstünde olan kişilerin kalp ameliyatları ya da diğer ameliyatları öncesinde
  • Bir sebep yokken kalp yetmezliği olanlarda
  • Damar hastalıkları ile alakalı yapılan testlerin anormal çıkması durumunda
  • Kalp krizi sonrasında 12 saat ve sonrası göğüs ağrısının devam etmesinde yapılır ama bu ağrıları ne kadar devam ettiğinin kontrolü yapılmalıdır.
  • Şeker hastası olan kişilerde damarlarda ve kalpte oluşabilecek olan sorunlara karşı
  • Ciddi düzeyde ritim bozukluğu olan kişilerde kasıktan anjiyo yapılır.

Anjiyografi işlemleri doktor tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonucunda karar verilen bir tetkik şeklidir. Ne kadar sürer ile alakalı olan etkenleri bulunur. Bu işlem için hastanın genel durumu, risk durumu, hastalığı ve tedavisi ile alakalı tüm detaylar değerlendirilmesi gerekir.

Anjiyodan Sonra Neler Yaşanır?

  • Anjiyodan sonra kasıktan işlem yapıldıysa şişlik, morarma ve ödem oluşur. Morarma, şişlik ve ödem birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur.
  • Kasıktan tüp için açılan bölgeye bası yapılır. Sonrasında ise bası için gerekli bandı yapıştırılır. Bu da morarma yapmaktadır. Morarma ne düzeyde olur, tamamen kişinin vücuduna göre değişir bazı kişilerde dizlere kadar inebilmektedir. Uygulama 15 dakika ya da 20 dakika sürer ise morarma daha çok oluşur.
  • Hastaneden çıktıktan sonra kişilerin kendileri zorlamamaları gerekir. Ne kadar çok zorlarsa kanama oluşur. Kanama risk oluşturacak etkilere sahiptir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Hasan24.06.2017

Kasıktan anjiyo oldum bu gün üçüncü gün oldu,şu anda hiçbir sorunum yok, doktora sormaya utandım,cinsel ilişkiye girmemde hayatı risk var mı teşekkür ederim

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Kasıktan Anjiyo Sonrası Cinsel İlişkiye Girilir mi? Hayatı Risk var mı?

Soru ekle

Sorunuz: