Endoskopi Sonrası Meydana Gelen Sorunlar Arasında Neler Bulunur?

Endoskopi sonrasında belli başlı yan etkiler ve sorunlar meydana gelir. Bunların önüne nasıl geçileceği ve neler yapılması gerektiğini uzman hekim hastasına detaylı bir şekilde anlatır.

Endoskopi Sonrası Şikâyetler

resim-2090

Endoskopi işlemlerinin tamamı güvenli uygulamalardan meydana gelir. Bu uygulamanın belli başlı yan etkileri bulunur. Bu yan etkilerin içinde en önemli olanı kanama durumudur. Yapılan tüm uygulamalarda bu sorun meydana gelmez. Endoskopi ve kolonoskopi sonrasında kanama riski işlem esnasında dokudan örneklerin alımı olduğu sürece artmaktadır. Sindirim sisteminde bulunan hastalıkların tedavisine devam etmek adına endoskopi ya da kolonoskopi kullanılacaksa kanama görülme olasılığı oldukça yüksektir. Endoskopi ve kolonoskopi uygulamasının var olan yan etkileri içinde enfeksiyon ile sindirim sistemi zararı bulunur. Sindirim sistemi ve enfeksiyon tarzındaki sıkıntılar üst sindirim sistemi bölgesinde ağrı ile birlikte sık şekilde görülebilir. Anesteziden kaynaklı olarak alerjik komplikasyonlarda olabilecek yan etkiler içinde bulunur. Yan etkiler meydana geldiğinde belli başlı belirtilerde ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında;

  • Ateş
  • Ses kısıklığı
  • Göğüs bölgesinde ağrı
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Yemek yemeden zorlanma
  • Nefes almada zorlanma
  • Karın bölgesinde ağrı

Bu tarz belirtiler meydana geldiğinde ve bu sorunlar 1 gün boyunca sürdüyse muhakkak uzman hekim ile iletişim kurmak gerekir. Bu sayede oluşabilecek olan yan etkilerin olumsuz sonuçlarının da önüne geçilir.

Endoskopi Sonrası Dikkat Edilecek Detaylar

resim-2091

Endoskopi öncesi yapılması gerekenler olduğu gibi endoskopi sonrası da yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. Yapılan işlemlerde genel anestezi uygulaması kullanılmışsa hasta kişinin iyice dinlenmesi ve ayağa kalkması gerekir. Yapılmış olan işlemlerde lokal anestezi uygulaması ile sprey kullanılmışsa hasta kişi hemen evine gönderilir. Bu kişinin 1,5 saat boyunca yemek yememesi ve sıvı tüketmemesi gerekir. Bilincin kaybolmasına sebep olmayan ilaç kullanımı yapılmışsa kişinin en az yarım saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Evine de yanında bir kişi ile gönderilmesi uygun olur. Hasta kişinin ağız bölgesine araştırma adına kullanılacak olan aleti ısırmaması delikli ve ısırmayı engelleyici ağız koruması takılır. Bu sayede endoskopi cihazının aletinin içinde bulunan teller zarar görmez. İşlemlerin tümü 10 ila 15 dakika aralığında sürer. Uygulamada mide bölgesinin şişmesi adına hava verilir ve işlem sonrasında geri boşaltımı yapılır.

İncelemenin tüm aşamaları video şeklinde kayıt altına alınır ve izlenir. İşlemlerin bitmesinden sonra uzman hekim yaptığı araştırma ile alakalı olan düşünceleri hastaya ya da yakınlarına detaylı şekilde anlatır. Bu esnada dinlenen hastalarda baş ağrısı oluşabilmektedir. Baş ağrısının önüne geçilmesi için ağrı kesici ilaç verilir. Taburcu olan kişinin 3 ila 4 saat evinde dinlenmesi gerekmektedir. İncelemenin bitmesinden sonraki süreçte şişkinlik ve gaz şikâyeti meydana gelebilmektedir. Gaz çıkışının meydana gelmesinden sonra bu sorunlarda ortadan kalkar. Özellikle boğaz bölgesinde uyuşukluk ve tahribat oluşabilir. Uyuşukluğun geçmesi 2 saati bulur.

Yapılan işlemlerin öncesinde ve sonrasında uzman hekimin tüm tavsiyelerine kulak verilmesi ve her detaya harfiyen uyulması gerekir. Bu sayede oluşabilecek olan sorunların önüne geçmek mümkün olur.

Endoskopi işleminden sonra taburcu olan hastanın karın ağrısının olması ya da gaz çıkışının meydana gelmemesi durumunda muhakkak uzman hekim ile görüşmesi gerekir. Eve giden hastanın ilk 48 saat içinde kesinlikle gaz yapıcı olan besinleri tüketmemesi gerekir. Bu tarz besinler gaz çıkışını da engeller. Bol bol sıvı tüketilmesi en önemli detaylar arasında yer alır. Ayrıca sigara ve alkol tüketiminin kesinlikle yapılmaması gerekir. Sigara ve alkol genel sağlık açısından oldukça büyük zararlara sebep olur.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...