Anjiyo ameliyatı olan kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda doktoru bilgilendirme yapar. Bu detayların dışına çıkmadan iyileşme süreci atlatılır.
Anjiyonun Yan Etkileri Nelerdir?
Anjiyo işleminden sonra en çok bacaklarda ve damar da morarmalar ve komplikasyonlar oluşur. Özellikle anjiyo işleminden sonra ortaya çıkan yan etkiler arasında nefes darlığı yer alır. Bu sorun zaman içinde ortadan kalkar. Anjiyo olan kişinin hastaneden çıktıktan sonra yan etkiler konusunda ve neler yapılması gerektiği konusunda her türlü detayı bilmesi gerekir. Anjiyo uygulaması yapılan kişilerde damar ve diğer organlarda oluşacak olan yan etkiler nelerdir, hastaneden çıkan kişilerin bir gün boyunca bölgeyi, damar kısımlarını ve kaslarını zorlamaması gerekir. 1 günün geçmesinin ardından bölgede bulunan bant çıkartılır ve hasta banyo yapar.
Özellikle damar da sertlikler ve bölgede morarmalar en sık gözlemlenen yan etiklerin içinde yer alır. Damar da oluşan ve anjiyo bölgesinde oluşan morarmaların geçmesi 1 haftalık bir süreci alabilmektedir. Anjiyo bölgesinde damar da kanama aşırı düzeydeyse, bölgede yan etki olarak şiddetli ağrı oluşmuşsa ve şişlik varsa mutlaka doktor ile görüşülmelidir. Anjiyografi işlemlerinden sonra yan etki olarak damar bölgesinde morlukların oluşmaması adına ilk 24 saat içinde dikkatli olmak gerekir. Damar da bulunan kan dolaşımında olan uyuşmalar yan etki olarak bacakları etkilediği gibi morarmalara da sebep olmaktadır. Ameliyat sonrasında sorun yaşamamak adına ve ağrı yaşamamak adına vücudu zorlamamak gerekir. Özellikle günlük yaşamdaki ihtiyaçları karşılamak adına bacakların kesinlikle katlanmaması gerekir.
Uyuma esnasında bile bacakların uzanmış biçimde olması şarttır. Bu duruma dikkat edildiği sürece damarlarda sorun çıkması en aza indirgenir. Ameliyattan sonra doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. İlaçlar içildiği andan itibaren etkisini gösterir ve hastanın halsizlik durumu azalmaya başlar. Kanama ile alakalı olan komplikasyonlar ortaya çıktığında mutlaka doktor ile görüşülmelidir.
Anyiyo Yan Etkileri Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Kateterin bulunduğu bölgede oynatma ve hareket kesinlikle yasaktır.
- Ameliyat sonrası ilk olarak su içmeniz söylenir. 1 saat boyunca herhangi bir şey yemek yasaktır.
- Ameliyat esnasında verilen kontrast maddenin vücuttan kolay şekilde atılabilmesi ve böbreklerin düzgün şekilde çalışabilmesi adına mutlaka günlük 3 litre su tüketilmesi gerekir.
- Kalp hızı ve tansiyonda oluşabilecek olan sıkıntılar için devamlı olarak kontrol yapılması gerekir.
- Uygulamadan sonra kasık bölgesi üstünde bulunan özel kasık kapatma materyali ya da kum torbası 8 saat boyunca durmalıdır. Bu süre zarfında bölgenin hareket ettirilmemesi gerekir.
- Kum torbasının alınmasından sonraki süreçte yapılacak kontrollerde bir sorun meydana gelmezse 2 saat içinde hasta taburcu olur.
- Kum torbasının alınması ile birlikte hasta ayağa kaldırılır. Devamlı olarak aynı pozisyonda yatmaktan kaynaklı olarak ilk ayağa kalkan hastanın başı dönebilir. Bundan dolayı da yanında mutlaka refakatçi bulunmalıdır. Refaketçi bu süre zarfında hastaya yardımcı olacaktır.
Soru - Cevap
Anjiyo oldum iki tane stent takıldı şimdi sağa göğsümün altı arasıra şittedli bir şekilde agrıyor bilgi verirseniz sevinirim saygılar
Değerli okurum merhaba,
Anjiyo uygulamasından sonra meydana gelen ağrılar oldukça normaldir. Bu ağrılar zaman içinde kendiliğinden kaybolur ama oldukça rahatsız edici boyutlara da ulaşabilir. Bu süre zarfında huzursuzluk ve ağrı yaşamamak adına uzmanınız ile görüşüp ağrı kesici ilaç kullanımı yapabilirsiniz. Bu sayede daha konforlu zaman geçirirsiniz. ayrıca aşağıda bulunan detaylara dikkat etmek de sizi rahatlatır.
Anjiyo sonrası stent takıldı bulantı kusma bacak ağrısı
Anjiyo sonrası stent takıldı, mide bulantısı, kusma ve bacak ağrısı
Anjiyodan sonra bulanti kusma ishal normal mi?ÜÇ gÜn oldu hala bu şikayetler bitmiyor.şekrt ve hipotroidi nedeniyle kalp yetmezliği de var ne yapmsk lazım
Anjiyo Sonrası Mide Bulantısı, Kusma ve İshal Normal mı?