Kolonoskopi uygulaması sayesinde organlarda gelişen tüm rahatsızlıkları görüntüleyebilir ve kısa sürede tanı konulabilir. Ayrıca gelişen tıbbi olanaklar sayesinde sorunsuz bir şekilde tamamlanır.
Kolonoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kolonoskopi işlemi günümüzde tercih edilen bir görüntüleme tekniğidir. Amacı ise kalın ve ince bağırsağın son bölümünün uygun bir şekilde incelenmesini sağlamaktır. Eğer uzun süreli kabızlık ya da ishal durumu gözleniyorsa, tedavilere yanıt vermeyen bir kansızlık vakası var ise ve dışkıda kan görülüyorsa kolonoskopi gereklidir. Her hastalıkta olduğu gibi bağırsak hastalıklarında da erken teşhis çok önemlidir. Bu yüzden görüntüleme tekniklerinin kullanılması ve en kısa sürede doktor muayenesi gerekebilir. Bu uygulama yapılırken özel bir anestezi uygulanır ve hastaların rahatsız olmaması sağlanır. Ayrıca işlem sonra erdikten sonra, uygulama sırasında kullanılan ilaçların etkisiyle hastalar işlemi hatırlamaz. Yine uygulama yapılırken bulantı, kusma, ağrı ve nefes darlığı gibi sorunlar ortaya çıkmaz.
Uygulama Sonrası
Kolonoskopi sonrası komplikasyonlarından önce işlem sırasında meydana gelebilecek durumları bilmeniz gerekir. Uygulama yapılırken hastalara hava verileceğinden dolayı gaz çıkarma ihtiyacı duyulabilir. Ayrıca doktorunuz işlemi uygularken ağrı ortaya çıkmaması için anestezi ilaçları ya da sakinleştiriciler verebilir. İşlemden sonra da çok önemli kurallar bulunur.
Kolonoskopi işleminden sonra tükettiğiniz yemeklere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle de gaz yapıcı gıdalardan olan çiğ sebzeler, kuru baklagiller ve asitli içeceklerden kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir.
Hastalara polipektomi uygulanmış ise 1 hafta boyunca kan sulandırıcı ilaçlar ve alkolden uzak durmanız gerekir. Ayrıca uygulamanın yapıldığı gün alkol tüketimi yapılmamalıdır. Son olarak da doktorunuzun belirleyeceği süre içinde kesinlikle araç kullanımı gerçekleştirilmemelidir.
Riskleri Nelerdir?
Günümüzde uygulanan tıbbi yöntemlerle çok kolay bir şekilde kolonoskopi yapılabilmektedir. Fakat alınan tüm tedbirlere karşı bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Doktorunuz işlem öncesi ve sonrası için bu konular hakkında detaylı bilgiler sunacaktır. Ayrıca bilgilendirme süreci kanuni yükümlülükler çerçevesinde ortaya çıkar. Amaç ise bireylerin korkmamasını ve prosedürlerin tamamının uygulanacağını belirtmektir.
İşlem sırasında hastanın uyutulması gerekebilir. Fakat hasta uyutulacaksa bilinç düzeyini kontrol altına alan ilaçlar tercih edilir. Ayrıca alerjik reaksiyona neden olabilen bu ilaçlar, kalp atım hızını da etkileyebilir. Yine uygulama esnasında nadir de olsa kanama ve çevre dokuların zarar görmesi gibi durumlar yaşanabilir. Cerrahlar bu konu hakkında da gerekli tedbirleri alarak işleme başlar.
Alınması Gereken Önlemler
Kolonoskopi sonrasında ya da öncesinde doktora kullandığınız ilaçlar hakkında bilgiler vermeniz gerekir. Sürekli kullanmanız gereken ilaçlar var ise bu ilaçları uygulamadan 3 saat kadar önce az miktarda su ile alabilirsiniz.
Bunun dışında aspirin kullanımı yapıyorsanız işlemden 7 gün önce, demir ya da romatizma ilaçları kullanıyorsanız uygulamadan 5 gün önce artık almamanız gerekir. Ayrıca şeker hastalığı sebebiyle ilaç kullanan hastalar ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişiler bu ilaçların kullanımını sonlandırmalıdır. Doktorunuz bu konu hakkında da gerekli önlemleri almanızı sağlar.
Kalp kapakçık ameliyatı ya da kalp zarı iltihabı gibi ameliyatlar geçiren hastalar ise endoskopiden önce antibiyotik kullanmalıdır. Tüm bu durumlar için önceden doktorunuzu bilgilendirmeli ve gerekli önlemleri almaya başlamalısınız.
Faydaları Nelerdir?
Kolonoskopinin en önemli faydası, hastalıklar hakkında doğru bir teşhis konulmasını ve sorunların kısa sürede tedavi edilmesini sağlamasıdır. Ayrıca mide, bağırsaklar ve içi boş olan organlar üzerinde hastalık teşhisi yapılabilir.
Kesin ve net değerlendirme yapmak için tercih edilen bu görüntüleme tekniği, günümüzün en güvenilir yöntemleri arasındadır. Uygulamanın yapılmasını engellediğiniz takdirde, ortaya çıkabilecek hastalıkları kabul etmiş sayılacağınız için mutlaka işlemden yararlanmanız önerilir.
15 ile 60 dakika arasında sürebilecek olan bu işlem genellikle ağrısızdır ve işlem sırasında vücudunuzda hafif baskı hissine kapılabilirsiniz. Ayrıca karın krampları da kısa süreli olarak hissedilebilir. Kullanılacak ilaçlar sayesinde bu durumlar en aza indirgenir ve uygun bir şekilde işlemin sona ermesi sağlanır. Son olarak da işlemi gerçekleştirecek olan doktor, bağırsak içerisinde bazı bölgelerden patolojik tetkiklerini gerçekleştirebilmek için örnekler alabilir. Bu uygulamada ağrı duyulmaz ve çok kısa sürede tamamlanabilir.
Soru - Cevap