Koldan yapılacak olan işlemler damarlarda bulunan sorunların ortaya çıkmasına olanak sağlar. Vücutta bulunan tüm damarlar bu sistem ile kolay şekilde izlenebilir.
Koldan Anjiyo Nedir, Aşamaları Nasıl Yapılır?
Koldan anjiyo, vücutta bulunan damar sistemlerinin görüntülenmesi, damar içinden geçen kan akımlarının izlenmesi, damar tıkanıklıklarının bulunması ve damar darlıklarının tanısının koyulması adına yapılır. İnsan vücudunda bulunan tüm damar sistemine koldan anjiyo işlemi yapılabilir. Bacak damarlarına, kalp damarlarına, göz damarlarına ve beyin damarlarına kadar inceleme yapılabilmektedir.
Özellikle koldan yapılan anjiyo sistemi uygulaması sık şekilde yapılarak tanı koymaya olanak sağlamaktadır. Koldan yapılacak anjiyo uygulaması sonrası koyulan tanıların tedavisi ile alakalı daha kolay planlama yapılır. Anjiyo uygulaması yapılma işlemi başlayasıya kadar yapılacak olan ön hazırlıklar oldukça kolay şekilde tamamlanır. Hazırlıkların tamamlanması sonrası uygulama yaklaşık olarak 20 dakika sürüyor. İşlemin yapılabilmesi için koldan atardamara tüp yerleştirme işlemi yapılır. Sonrası bu tüpten verilecek olan opak sıvı yardımı ile damar içlerinin görüntülenmesi sağlanır.
İşlemin bitmesinden hemen sonrası tüp yerinden çıkartılır ve üstüne bası uygulaması yapılır. Kanamanın durması sonrası da pansuman işlemi yapılmaktadır. Koldan yapılacak olan anjiyo uygulaması sonrası hasta 2 saat içinde herhangi bir komplikasyon oluşmazsa taburcu edilir. Anjiyo sonrası morarma, şişlik, sertlik, ağrı, damar yolun kısmında morarma gibi riskleri de bulunur. Ağrı ne düzeyde meydana gelir, işlem uygulaması esnasında damar yolu açarken iğnenin verdiği ağrı dışında ağrı oluşmaz. Sonrasında ise ağrı hafif düzeyde meydana gelir ve bu ağrı için ağrı kesici ilaçlar verilir.
Koyulan tanı sonrasında stent takılması tedavisi yapılabilmektedir. Stent takılması gelişen teknoloji sayesinde oldukça basit şekilde yapılır. Stent takılması için hastanın ön hazırlık yapması gerekir Özellikle İstanbul ve Ankara bölgesinde bu işlem nüfus yoğunluğundan dolayı daha sık yapılmaktadır.
Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde özel hastaneler daha çok olmasından dolayı fiyatı değişkenlik gösterebilir.
Riskleri Nedir, Fiyat Aralığı Nedir?
Tıbbi anlamda yapılan anjiyo ve stent işlemlerinde de belli başlı riskler bulunur. Stent takılma işlemlerinde ve anjiyonun yapılmasında eski dönemdeki kadar risk bulunmaz. Şimdiye kadar yapılan uygulamalarda doktorların deneyimleri ve teknolojik destek sayesinde riskler en aza indirilmiştir. Risklerin eskisi kadar olmaması tedavisi konusunda da kolaylıklar sağlar. Bu sayede tedavisi ve planlaması daha rahat yapılır.
Tedavisi konusunda da başarı oranı yükselmektedir. Felç, kalp krizi ve ölüm gibi sorunlar eski dönemdeki kadar bulunmaz. Koldan yapılan anjiyo işlemi ile tıkalı ve sorunlu olan damarların tedavisi de ve stent takılması işlemleri de yapılmaktadır. Daha önceden stent takılmışsa ve bu konuda tedavisi yapılmışsa ve doktor tekrardan anjiyo işlemlerinin yapılmasını istemiyorsa yaptırmamak gerekir. Çünkü tekrar yapılacak olan işlemler morarma ve şişliklere, ölüme, felce ya da daha farklı sorunlara sebep olabilir.
Ankara gibi büyük şehirlerde bulunan hastaneler stent takma ve anjiyoyu yapma işlemlerini daha pahalı fiyatlara yapmaktadır. Özellikle Ankara gibi koldan anjiyo fiyatları açısından araştırma yapmak gerekir. Ankara bölgesinde özel hastaneler kadar özel görüntüleme merkezlerinde de pahalıdır. Bu hastaneler ve görüntüleme merkezleri hastalıkların tedavisi konusunda da fiyat açısından değişkenlik gösterir.
Ankara bölgesinde hastaneler ve Ankara bölgesinde bulunan Sgk hastanelerinde bulunan uzman doktorlardan yardım almak gerekir.
Anjiyo İşlemlerinden Sonra Neler Yapılmalıdır?
Yapılan uygulama sonrasında hastaların dikkatli olması gerekir. Özellikle kol kısmını zorlayacak olan hareketlerden ve aktivitelerden uzak durulması gerekir. Bu süreçte yakın olan kişilerden yardım almak oldukça uygun olacaktır. Şişme, morarma, sertlik ya da kanama tarzında sorunlar oluşursa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Koldan açılan damar yolunda bulunan bantların mutlaka 1 gün sonrası çıkartılması ve bu zaman içinde su ile temastan uzak kalınması gerekir.
Soru - Cevap