Tiroid Sintigrafisi Çekim İşlemleri Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilir

Tiroid sintigrafisi işlemleri tiroid hücrelerin bir arada görüntülenmesi amacı ile yapılmaktadır. Yapılacak olan işlemde özel bir ilaç kullanımı yapılacaktır.

Tiroid Sintigrafisi Çekimi

Tiroid Sintigrafisi Filmi

Tiroid Sintigrafisi Filmi

Sintigrafi organların incelenmesi açısından kullanılan tıbbi görüntüleme sistemidir. Bu işlem yapılmadan önce ya da doktorun isteklerine göre hastalar düşük dozlarda, tıbbi açıdan özellikleri olan ve zararsız radyoaktif enjekte edilmektedir.

Bu maddenin hastanın vücudunda dağılmasından sonra özel olarak geliştirilmiş kamera ile spect, dinamik ve statik tekniklerin yardımı ile görüntüleme yapılır. Bu şekilde ele edilecek olan tüm görüntülere sintigrafi adı verilir. Kalp, tiroid ya da diğer organların, hücrelerin biyolojik aktiviteleri ve metabolizmalara giren radyoaktif ilacın kullanılmasına dayanmaktadır. Tanı koyma açısından sintigrafi adlı görüntüleme birçok fayda sağlamaktadır. Bu uygulamada gama kamera adı verilen kamera kullanılır. Kullanılacak olan kamera kesinlikle radyoysan yaymaz.

Tiroid sintigrafisi tiroid hücrelerin bir arada gözlemlendiği, ilaç kullanılarak uygulanan bir filmdir. Bu görüntüleme sisteminde teknesyum isimli ilaç damar yolu yardımı ile çekimi yapan kişi tarafından enjekte edilir. 20 dakikalık bir sürede gama kamera adı verilen cihaz yardımı ile çekim işlemleri yapılır. Çeken kişi bu uygulamayı genelde renkli çeker ama siyah beyaz şekilde çekse bile aynı şekilde hizmet sağlar. Çekim işlemleri ile alakalı olarak dikkat edilmesi gerekenler ile alakalı, endikasyonları ile alakalı, etkileri ve zararları ile alakalı, öncesi ve sonrası ile alakalı, yan etkileri ile alakalı, sonrasında diyet yapılması ile alakalı, sonrasında korunma ile alakalı, sonucu ne zaman çıkar ile alakalı ve uygulamanın ne kadar süreceği ile alakalı bilgiler vermelidir.

Tiroid sintigrafisi çekimi yapılacak olan hastaneler ile alakalı hizmetler, fiyatları, doktorlar araştırılmalıdır. Ücreti özellikle özel kuruluşlarda farklılık göstermektedir. Araştırma yapmak fiyatı açısından fazla ödemenizin önüne geçecektir.

Tiroid Sintigrafisi Nerede Çekilir ve Çekim Amacı Nedir?

Boynun hemen ön kısmında ve gırtlağın alt hizasına denk gelen kelebek şeklinde görüntüsü olan organa tiroid ismi verilir. Tiroid hastalıklarının tanısının koyulabilmesi için farklı testler ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Yapılacak olan bu tetkikler ve testler sonucunda tiroid sorunu olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Bu uygulama tanı yöntemleri arasında bulunur. Bu tanı yöntemi ile hasta olan kişilere ilk olarak tiroid bezlerinde birikim gösterecek olan radyoaktif madde verilir. Bu süreçte hasta olan kişilerin aç olmasına gerek yoktur.

Bir günde çekilebilen bu sistemde en sık Tc-99m perteknetat sintigrafisi uygulanır. Bu uygulamada hasta olan kişilere 2-5mCi Tc-99m perteknetat madde hastaya damar yolu yardımı ile enjekte edilir ve 20 dakika sonrasında uygulama yapılır. Kamera yardımı ile çekim yapılacaktır. Enjekte edilen radyoaktif maddenin tiroid içindeki tutulumuna göre görüntü alınır ve değerlendirme yapılır. Bazı durumlarda enjekte edilen radyoaktif madde tutulumu azalır ya da çoğalır. Bu tarz durumlarda sintigrafi çekim işlemi tekrardan yapılabilir. Tiroid sintigrafisi çekim amacı kaç tanedir.

  • Normoaktif nodül
  • Hipoaktif nodül
  • Hiperaktif nodül
  • Guatrın değerlendirilmesi
  • Tiroid nodülleri değerlendirilmesi
  • Tiroid glandı yerinin saptanması
  • Hipertiroidinin değerlendirilmesi
  • Tiroiditlerin değerlendirilmesi
  • Göğsün üst kısmında kalan kitlelerin değerlendirilmesi
  • Boyunda bulunan kitlelerinin değerlendirilmesi
  • Yapılan operasyonlardan sonra fonksiyon göstererek ortaya çıkan metastazların araştırılması amacı ile
  • Tiroid operasyonundan sonra geriye kalmış olan dokuların araştırılması ve değerlendirilmesi amacı ile

Tiroid Sintigrafisi Zararlı mıdır?

Tiroid sintigrafi çekim işlemlerinde damar yolu ile enjekte edilen ilaçların hastaların sağlığına herhangi bir zararı bulunmaz. Hastalara verilecek olan radyasyon, basit şekilde çekilecek olan akciğer filmde bulunan radyasyondan daha azdır. Verilecek olan ilaçlar ne çevreye ne de hastaların kendisine zarar verir. Verilen maddenin kullanılması ve hastanelerden sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca oldukça sıkı bir şekilde takip edilmektedir.

Kullanılan madde kesinlikle alerji yapmamaktadır. Sintigrafi çekim işlemlerinden öncesi ve sonrasında hastaların insanlardan uzak kalmasına gerek yoktur. Sintigrafi uygulaması doktorların tanı koyması konusunda yardımcı olan oldukça etkili bir yöntemdir.

Bu yöntem gelişen teknoloji sayesinde desteklenmektedir. Yapılacak olan işlemler konusunda hastalar önceden bilgilendirilmelidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...