Guatr Sintigrafisi Nedir, Çekimi Sonucunda Hangi Veriler Elde Edilir?

Guatr sintigrafi işleminde hastalara radyoaktif bir madde verilir. Bu madde sayesinde bölgede tutulum olur. Meydana gelen tutulum ile değerlendirme yapılır.

Guatr Sintigrafisi Nedir?

Boynun ön kısmında yer alan ve gırtlağın alt hizasında olan kelebek şeklindeki organa tiroid adı verilen. Tiroid ile alakalı en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de guatrdır. Guatr ile alakalı olan sorunlara tanı koyulabilmesi için farklı tetkikler ve testler yapılır.

Özellikle guatr sintigrafisi ile herhangi bir sorun olup olmadığı ile alakalı olarak tanı koyulur. Guatr sintigrafi işlemini nasıl çekilir, ilk olarak hasta  kişiye radyoaktif madde verilir ve çekim işlemi yapılır. Uygulama esnasında hasta kişinin aç olmasına gerek bulunmaz. Guatr sintigrafi işlemi ile hasta vücudunda radyoaktif madde tutulum sağlar ve gerekli olan veriler toplanır. Yapılacak olan uygulama ile tiroid kanseri, nodüller ve tiroidlerde bulunan diğer sıkıntılar konusunda da veriler toplanır. Özellikle guatr ile alakalı olan kanser dokularının var olup olmadığına da guatr sintigrafi ile tanı koyulur.

Yapılacak olan işlemlerin tüm detayları hastalara doktor tarafından detaylı bir şekilde anlatılır. Bu detaylara uymak ve sintigrafisi çekimi yapılacağı gün doktorun istediği faktörleri göz önüne alarak gelmek gerekmektedir.

Guatr Sintigrafisi Nasıl Yapılır?

Sintigrafi işlemleri tanı koymak adına uygulanan bir yöntemdir. Guatrın büyüklüğünü, şeklini, boyutunu ve bölgeye verdiği zararları ortaya çıkartmak adına kullanılır. Yapılacak olan çekimden önce hastalara bölgede tutulum yapacak olan bazı radyoaktif maddelerin verilmesi işlemi yapılır. Bu maddenin alımı esnasında ve çekim esnasında kişilerin aç olmasına gerek bulunmaz. Hastalar için en sık uygulaması yapılan Tc- 99 m perteknetat sintigrafi uygulamasıdır. Yapılacak olan işlemler neticesinde kişilere damar yolu ile perteknetat madde verilimi yapılır. Maddenin verilmesinden 20 dakika sonrada gerekli görüntüleme yapılır. Gamma ismi verilen kameralar ile görüntüleme yapılır.

Verilen radyoaktif maddenin bölge içinde oluşan tutulumu doğrultusunda değerlendirmeler yapılır. Sintigrafi ile elde edilen verilerin ışığında doktor gerekli görürse bu işlemlerin tamamının birkaç ay sonra tekrarlanmasını isteyebilir. Ayrıca radyoaktif olan maddenin tutulumu göz önüne alınarak bölgede çevresinde bulunan dokuların ve diğer organlarında değerlendirme işlemi yapılmaktadır.

Görüntüleme işlemi bittikten birkaç gün sonra gerekli raporlar hastalara teslim edilir. Hastanın ihmal etmeden verilmiş olan tüm dokümanlarını hekimine göstermesi gerekmektedir.

Sintigrafi Çekim Amaçları Nelerdir?

  • Guatr operasyonu ve tiroit operasyonu sonucunda geriye kalmış dokuların değerlendirilmesi ve araştırılması
  • Yapılan cerrahi işlem sonrasında metastazların değerlendirilmesi ve araştırılması
  • Boyun bölgesinde meydana gelen kitlelerin ve guatrın araştırılması
  • Göğüsün üst tarafında var olan kitlelerin değerlendirilmesi ve araştırılması
  • Guatrın detaylı şekilde araştırılması
  • Tiroitlerin detaylı şekilde araştırılması
  • Hipertiroidin değerlendirme işlemi
  • Tiroid nodüllerinin araştırılma işlemi
  • Tiroid glandının saptanması
  • Hiperaktif nodül araştırılması
  • Hipoaktif nodül araştırılması
  • Normoaktif nodül araştırılması

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...