Tiroid Sintigrafisi Çekim İşlemleri Nasıl Yapılmalıdır?

Tiroid sintigrafisi nası çekilir, çekim işlemleri tiroid bölgesinde var olan işlevsel sorunları ve bozuklukları ortaya çıkartacak olan güvenilir bir işlemdir.

Tiroid Sintigrafisi Nasıl Çekilir?

İnsanların boyun kısımların ön tarafında ve gırtlaklarının alt hizalarında kalan dışarıdan kelebek şeklinde gözlenen organlarına tiroid ismi verilir. Tiroidlerde oluşacak olan hastalıklar oldukça ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sorunları yaşamamak adına yapılacak olan testler, görüntüleme uygulamaları ve tetkikler tiroid yapılarında bozukluk olup olmadığını ve işlevlerini tam anlamı ile yerine getirip getirmediğini saptamak için kullanılır.

im002436

Tiroid bezlerinde yapısal bozukluk ya da işlevlerinde bozukluk olup olmadığına tanı koymak için kullanılmakta olan yöntemlerden bir tensi sintigrafi çekimi işlemidir. Bu işlem tiroid bezinin ne kadar işleve sahip olduğunu, şeklinin ne durumda olduğunu ve büyüklüğünü göstermektedir. Tiroid sintigrafi çekim işlemleri yapılmadan önce hasta olan kişilere tiroid dokusundan tutulum olması için belli başlı radyoaktif maddeler yapılır. Uygulanacak olan işlemler için ve çıkacak olan sonuçlar için hastaların aç olmasına gerek yoktur.

Tiroid sintigarfisi işelmleri içinde en sık perteknetat sintigrafisi uygulaması yapılmaktadır. Yapılacak olan bu uygulamada hastalara damar yolundan radyoaktif madde verilir. Bu radyoaktif madde ile bekleme 20 dakika sürer. Sonrasında uygulama yapılır ve uygulama kamera yardımı ile yapılır.

Verilecek olan radyoaktif maddenin bölgede oluşacak olan genel dağılımına ve durumuna göre değerlendirme işlemleri yapılır. Tiroid sintigrafisi çekilmesinin temel amacı;

  • Tiroiditlerin değerlendirilmesi
  • Tiroid yer alan nodüllerinin değerlendirilmesi
  • Guatrın değerlendirilmesi
  • Hipertiroidinin değerlendirilmesi
  • Boyunda yer alan kitlelerinin değerlendirilmesi
  • Tiroid glandının bulunduğu bölgenin saptanması
  • Göğsün üst tarafında yer alan kitlelerin değerlendirilmesi
  • Tiroid için yapılan cerrahi işlemden sonra geride kalan dokuların değerlendirilmesi
  • Cerrahi işlemden sonra meydana gelebilecek olan metastazların araştırılması

Tiroid Sintigrafisi Çekimine Hazırlık

Tiroid sintigrafisi normal sağlık şartları dâhilinde hiçbir şekilde ön hazırlık gerektirmeyen bir işlemden oluşur. Yapılacak olan tetkiklerin çoğunluğu tok karnına yapılabilme özelliğine sahiptir. Yapılacak olan tetkiklerin uzun zaman almasından ve tetkiklerin bazılarında da kullanılacak olan ilaçların türüne göre kesilmesi gerektiğinden kaynaklı olarak yapılacak olan tetkikler için önceden randevu alınması gerekir.

Bu detaylar doğrultusunda hazırlıklı gelmek oluşacak olan zaman kaybının önüne geçer. Yapılacak olan tetkike göre daha önceden kullanılan ilaçların kesilmesi gerektiğinden dolayı tetkike gitmeden önce doktor ve hizmet veren kuruma bilgi verilmelidir. Tiroid sintigrafisi ile alakalı olan bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken bilgiler arasında;

  • Emziren annelerin sintigrafi çekim işlemi yapılabilmektedir. Tetkikten sonra tekrardan emzirme işlemlerinin yapılması adına mutlaka doktor ile görüşülmesi ve ona göre hareket edilmesi gerekmektedir.
  • Sintigrafi çekim işleminde verilecek olan radyoaktif madde damar yolu yardımı ile hasta olan kişiye enjekte edilir ve bu maddenin ortaya çıkartmış olduğu bir alerjik reaksiyon bulunmamaktadır.
  • Enjekte edilen ilaçların verilmesi durumunda hastada sızlama ve yanma tarzında durumlar kesinlikle oluşmaz
  • Hastaya enjekte edilmiş olan radyoaktif maddenin türüne göre tutulum sağlayabilmesi adına bekleme süresi bulunmaktadır. Bu süre zarfının kısıtlanması mümkün değildir.
  • Kamera ile yapılacak olan görüntüler 5 dk. İle 60 dk. Arasında değişkenlik göstermektedir.
  • Sintigrafi çekimi yapılacak olan cihazların tamamı açık olan cihazlardır. Bu cihazlar kapalı alan korkusu olan kişiler için oldukça uygundur.
  • Sintigrafi çekimi sonrasında hastalar direkt olarak günlük aktivitelerine dönebilir. ,
  • Bu tetkikler çocuklarda yapılabilir ve çocukların uyutulması gerekebilir.
  • Çocuklara çekilecek olan sintigrafi işlemlerinde verilecek olan radyoaktif maddenin ayarlamasının yapılması gerekir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Bahar buğday25.03.2017

Tirod sintigrafisinden kaç gün önceden ilaç kullanmamam gerekir antibiyotik veya bas ağrısı gibi ilaçlar

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Bahar hanım merhaba,


Radyoaktif maddenin size verilmesinden sonra sizden görüntüler alınmadan önce belli bir süre beklemeniz istenebilir. Bu bekleme süresi yapılacak olan tetkike bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bazı çekimler hemen yapılırken bazıları için birkaç gün ya da birkaç saat beklemeniz gerekmektedir. Bundan dolayı da ne tür bir inceleme istedikleri ve uzmanın neyi görmek istediği önemlidir.

NAZE09.02.2017

Tiroid Sintigrafisi İcin doktordan gün aldık, acaba sonucu kaç güne çıkar merak ediyoruz

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Naze hanım merhaba


Tiroid sintigrafisi sonuçları aynı gün içinde çekilir ve verilir. Çekim sonuçlarının verilmesi ancak birkaç saat boyunca aksayabilir.

Soru ekle

Sorunuz: