Perikardit EKG Çekim İşlemleri İçin Nelere Dikkat Edilir ve Ne Yapılır?

Perikardit bulgusu ile koyulan tanı işlemlerin EKG fazlasıyla kullanılır. EKG çekim işlemleri normal EKG gibi çekilmektedir. Dikkat edilecek detaylar ve noktalar konusunda hastaya gerekli olan bilgiler verilir.

Perikardit EKG Nasıl Çekilir?

resim-1663

Perikardit, perikardın inflamasyonu anlamına gelir. Sıklıkla beraber sıvı birikimi gözlemlenir. Bu sorun birçok hastalıktan kaynaklı olarak meydana gelebilmektedir. Metabolik bozukluklar, tümörler ve travma buna sebep olan en önemli hastalıklardır. Perikardirt belirtileri arasında göğüs kısmında darlık ve göğüs ağrısı yer alır. Bu belirtiler sıklaştıkça kişilerde kötüleşme meydana gelmeye başlar. Ayrıca kalp debisinde yüksek düzeyde azalmalar gözlemlenir.

Tanı koyma işlemlerinde EKG değişimleri sürtünme sesleri, ekokardiyogramdaperikard içindeki sıvı birikimleri ve göğüs radyografisinde içindeki sıvı birikimleri dikkate alınmalıdır. Perikardirt tanısı koyma işlemlerinde gerekli olursa belli başlı ek detaylar ve testler de istenebilir. Yapılacak olan tedavi planlaması sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterse de genelde antiinflammatuar ve analjezik ilaçlar kullanılır. Bazı durumlarda ise cerrahi işlemlerde gereklidir. Perikardit en sık perikard bozukluğuna rastlanır. Doğumsal olarak meydana gelen perikard bozuklukları bulgusu oldukça nadirdir. Perikardit bulgusu ile koyulan tanı işlemlerin EKG fazlasıyla kullanılır.

EKG çekim işlemleri normal EKG gibi çekilmektedir. EKG çekimlerinde çeşitli disritmiler, ST ve T değişiklikleri, ventriküler ekstrasistol, supraventrikülertakikardi, sinüzaltakikardi ve voltaj supresyonu dikkate alınır. Çekim işlemlerinde dikkat edilecek detaylar ile alakalı olarak uzaman hastasına detay verir. Buradan çıkacak olan perikardit EKG bulgusu ile tanı koyulacaktır.

Aşamaları, Amaçları ve Özellikleri

Perikardit EKG çekimleri son derece kolay ve acısız bir uygulamadır. Çekimlerde kişi sırt üstü yatırılır. EKG uygulaması için ayaktaki çoraplar tamamen çıkartılır ve ayakların açıkta bırakılması sağlanır. Hastanın üstünde bulunan kıyafetlerde tamamen çıkartılır ve merkezin vereceği kıyafet giyilir. Bu kıyafet yoksa iç çamaşırları ile kalınır. Atlet göğüs kısmına kadar sıyrılır ve gerekli olan elektrotlar yapıştırılır. Ayriyeten bayanların boynunda, bileklerinde ve kolunda bulunan tüm takılar çıkartılmalıdır. Elektrotların yerleştirileceği bölgeler ayak bilekleri ve göğüs kafesleridir.

Bu bölgelere özel olarak üretilen EKG jeli ya da alkollü pamuk sürülür. Bunların sürülmesi ile elektrotlar arasına elektrik akımlarının daha düzgün iletilmesi sağlanmış olur. Göğüs kısmına birkaç adet elektro ve ayak bileklerine mandal şeklinde olan metal parlak kıskaçlar takılır ve EKG çekim işlemleri yapılır. Cihazdan çıkacak olan kağıt ile EKG sonuçları çıkar. Sonuçların alınması ile uygulamada tamamlanmış olur. Çekim işlemleri en fazla 10 dakika içinde tamamlanır.

EKG çekimleri ile alakalı farklı detaylar bulunuyorsa ve kişilerin kendileri için uyması gereken detaylar mevcutsa uzman hekim bu konuda hastasına gerekli olan bilgileri verir. Bunlara uymak gerekmektedir. Aksi durumlarda sonuçlar net şekilde uzman hekimin istediği gibi çıkmaz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...