Damar Tıkanıklığında Anjiyo Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Damar tıkanıklıklarının ortaya çıkması için anjiyo yapılır. Anjiyo el bileğinden ya da kasıktan doktor tarafından yapılan bir uygulama türüdür.

Damar Tıkanıklığında Anjiyo Uygulaması Nasıl Yapılır?

Damar tıkanıklığı olduğunda anjiyo nasıl yapılır, el bileğinden yahut kasıktan girilerek yapılan bir işlemdir. Yapılacak olan her iki işleminde ön hazırlık dönemi aynıdır, farklılık bulunmaz. İki işlemde de damar yolu açılır. Damar yolunu hemşire açar. Yapılacak olan işlemlere hastaların en az 4 saat açlık ile gelmesi gerekir. Ayriyeten ilaç kullanımı yapan hastaların ilaçlarını bir bardak su ile içmesi gerekir. Damar tıkanıklığı anjiyosu nasıl yapılır anlamında genel anestezi işlemine gerek yoktur.

Lokal anestezi altında yapılabilir. Damar tıkanıklığı anjiyo uygulamasında hastaları rahatlatmak amacı ile sedatif ilaçların verilmesi işlemi yapılır. Damar tıkanıklığı anjiyosu nasıl yapılır için hasta kişinin kasığı kısmı ya da bileği uygun hale getirilir. Hemşire damar yolunu ayak da ya da yatarken açar. Dozu düşük verilen anestezik madde için damardan yolu açılır ve işlem buradan gerçekleştirilir.

Sonrasında hastanın şah damarından değil atardamarından minik bir iğne yardımı ile giriş yapılır. Damarlarda meydana gelen tıkanıklığı anjiyosu nasıl yapılır, bu uygulama için özel şekilde üretimi yapılmış olan borucuklar şah damarının değil atardamarın içine yerleştirilir. Ayaküstü yapılacak işlemlerden oluşmaz. Sonrasında katater yardımı ile hastaların kalp damarları, şah damarları, bacak damarları, ayak damarları ve diğer damarlarının görüntülenme işlemi yapılır. Bacak, kalp, ayak ve şah damarı sık şekilde görüntülenir.

Yapılacak uygulama sırasında damar tıkanıklığı görüntülensin diye katater içinden opak madde verilir. opak madde ile anjiyo nasıl yapılır, bu madde sayesinde şah damarı ve diğer damarlar görünür bir hal alarak açılır. Kasıktan anjiyo nasıl yapılır, şah damarları ve diğer damarlar nasıl görüntülenir, bu uygulama 3 adet katater yardımı ile gerçekleştirilir.

İşlem en fazla 20 dakika içinde tamamlanır. İşlemlerin tamamının bitmesinin ardından hasta birkaç dakika boyunca gözetim altına alınır.

Damarlar İçin Yapılan Anjiyodan Sonra Neler Yapılmalıdır?

  • İşlemlerin bitmesinin ardından uygulamanın yapıldığı bölge 1 gün boyunca zorlanmamalıdır.
  • İşlem bölgesinde yer alan bantın 1 gün bekletilmesi gerekir.
  • 1 gün boyunca banyo yapılmaması gerekir.
  • Giriş yapılan bölgede bazı hastalarda sertlikler, morluklar ve şişmeler oluşabilir. Bu durumda doktor ile irtibata geçilmelidir.
  • Anjiyonun yapıldığı yerde kanama, şişlik ve ağrı meydana gelirse hastaneye gitmek ve doktor ile görüşmek gerekir.
  • Lokal anestezi anında sadece iğne batış anında acı oluşur. Diğer süreçte acı hissedilmez.
  • Opak madde alımı sonrasında alerjik reaksiyon oluşabilir. Bu genelde kaşıntı ve kızarıklık olarak meydana gelir. Bunun doktorlar ilaç verecektir ve ilaçların düzenli şekilde kullanılması gerekir.
  • Opak maddenin vücuttan kolay şekilde atılması için günlük olarak 3 litre su içilmesi gerekmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Cemil Çelebioğlu11.10.2017

Anjiyo oldum kalp damarima stent takıldı bundan sonra nasıl hareket etmeliyim anjiyo olmadan önceki sagligima kavuşacak miyim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Cemil bey merhaba 


Anjiyo uygulaması sonrası őzellikle beslenme ve fiziksel hareket konusunda dikkatli olmali gerekir. ANjiyodan sonra őzellikle yatıp kalkarken bir kişiden yardım almak gerekir. Bu sűreçte hastanın kendini yormaması ve zorlamaması gerekmektedir. Uygulamanın nereden yapıldığı da bűyűk őmemnun taşır. Elizabeth bileğinden yapılmışsa kesinlikle o elle ağır kaldırılmaması gerekmektedir. Kasık bölgesinden yapılmışsa birkaç gün yatarak dinlenmek gerekir. iyileşme dönemi  içinde uzun ve yorucu yürüyüşlerden kaçınmak gerekir. Özellikle birkaç gün boyunca katı beslenmeden uzak durulması gerekir. Gün içinde  2 ila 3 litre arası su tüketilmeli `ve kesinlikle sigaradan uzak durulması gerekir. Ayrıca uzman kontrollerinin kesinlikle aksatılmaması `ve zamaninda yaptırılması gerekmektedir.


Acil şifalar eklerim.

Soru ekle

Sorunuz: