Anjiyo Nasıl Yapılır? – Ameliyat Öncesi, Süreci ve Sonrası

Anjiyo, kalp krizi ve damar sertliği gibi sebepler ortaya çıktığı durumlara bağlı olarak uygulanan ve rahatsızlığın tedavisi değil de tetkiki açısından önemli olarak görünmesi daha uygun olan bir yöntemdir. Anjiyo her zaman değil özellikle damarın görüntülenmesi ve hastaya uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi durumlarında yapılmaktadır.

Anjiyo Amacı

im002504 Hastada şiddetli göğüs ağrısı varsa ya da daha önce kalp krizi geçirmişse ve koroner darlık belirtileri var ise koroner anjiyografi yapılması uygun görülmektedir.

Anjiyo daha önceki yıllarda sadece kasık damarından girilerek yapılıyordu.  Ama ilerleyen teknolojiler sayesinde artık el bileğinden de yapılmaktadır.  Her iki işlemde de aynı sonuçlar alınmaktadır. Anjiyo yapılırken, aşağıdaki işlemler sırasıyla takip edilir.

Anjiyo nasıl yapılır

Anjiyo yapılacak hastanın anjiyografi işlemi yapılmadan önce 3-4 saat süre öncesinden aç olarak gelmesi istenir.  Genel anesteziye gerek duyulmaksızın lokal anesteziyle yapılabilecek olan bir işlemdir. Hasta kardiyak ilacı kullanıyorsa bunları alması gerekmektedir.

Hastayı rahatlatmak adına hafif bir sedatif ilaç kullanımı yapılmaktadır. Hastanın anjiyosu kasık bölgesinden yapılacak ise öncelikle kasık bölgesinin temizliği yapılmalıdır.  Kasık ya da el bileğinden anjiyografi işlemi yapılacak ise açılacak bölgenin yeri uyuşturulur. İşlem atardamardan yapılacağı için atardamarın içine kanül yerleştirilir. Kıvrımlı katater yardımı ile sol karıncığa girilmek suretiyle oradaki basınç alınır ve o bölgeye verilecek olan iyotlu madde sayesinde video çekilir. Daha sonrasında bu işlem sağ koronerin de görüntülenmesiyle devam eder.

Vücudumuzdaki damarların hepsi birbirine bağlı olduğundan damarlar içinde ilerletilen ince tüp yardımı ile hiç zorluk çekmeden incelenmesi gereken damara kadar gidişi sağlar. Bu işlem dışarıda bir monitör sayesinde izlenir.  İşlem sırasında damarlara verilen sıvı sayesinde damarlarda meydana gelmiş olabilecek olan sorunlar kolaylıkla görülmektedir.  Damarların görüntülenme işlemi sona erdikten sonra damardan giriş yapılan kanülün çekilmesiyle işlem tamamlanır. Bu işlem tahmini 5 dakika hazırlanma süresi ve işlem kısmında 5-10 sürdüğü görülmektedir.

Toplamda işlem 10-15 dakika sürmesi beklenir. Damardan kanülün çıkarılması ile birlikte damarın üstüne baskı yapılarak bandajlanması yapılır. Bu işlem atardamardan giriş yapıldığı için hastada kanama meydana gelmesini önlemek için yapılmaktadır.

Anjiyo Nereden Yapılır

Genelde kasık bölgesinden yapılan anjiyo işleminin sebebi geliştirilmiş olan tıbbi malzemelerin genellikle bu yolla kullanıma uygun olarak yapılmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca bunun yanında kasık da bulunan bu damarın daha geniş yapıda olması hekime daha kolay uygulamasını sağlamaktadır.  El bileğinden de yapılmaya başlanan anjiyografi için ise ince bir atardamardan giriş sağlanmaktadır. Bunun kimleri için yapılacağına doktor karar verir. Çünkü bu yöntemi diyalize girenler, ortopedik problemleri olanlar ve el bilekleri ince olan kişilerde bu yöntemin yapılması uygun olmayabilir.

El bileğinden yapılan uygulamalarda kasıktan yapılan işleme göre daha ince kateterler kullanılır. Bu anjiyo işleminde yüzeysel olan atardamardan giriş yapılmaktadır.  Bundan kaynaklanan şişlikler ve balonlaşmalar görülmesi azda olsa görülmektedir. El bileğinden yapılan işlemin kasıktan yapılacak olan işlemden aynı nitelikte olduğu bilinmektedir.

Aralarındaki fark kasıktan yapılan anjiyografi işlemi için 6 saat ağırlık kullanılması gerekirken el bileğinden yapılan anjiyoda buna gerek yoktur bilek bölgesine uygulanacak bir bant sayesinde kanama kontrol altına alınabilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...