Beyin Anjiyo Nasıl Yapılır ve Neden Yapılır?

Beyin anjiyosu işlemleri hastanın genel sağlık durumuna, kişisel anlamdaki özelliklerine ve doktorun ne aradığına göre kısa ya da uzun sürebilmektedir.

Beyin Anjiyosu Nasıl Yapılır?

Beyin anjiyosu anjiyografi odasında uygulanmaktadır. Yapılacak olan işlem esnasında sağlam bir kadro bulunmalıdır. Bu kadronun içinde uzman doktor, hemşire, teknisyen be diğer elemanlar hazır şekilde hastayı beklerler. Bt anjiyosu yapmak adına ve kan damar kısmına ulaşmak adına kasık bölgesinden katater ile girilir. Bu sayede beyne giden damarlara ulaşma imkânı sağlanır.

im002506

Hasta olan kişinin kasık bölgesinden lokal anestezi işlemi yapılıyor. Bunun ardından aterin iç kısmına ince olan bir iğne yardımı ile girilmelidir. Kataterin gideceği bölgelerde kontrast madde yardımı ile görüntülenmektedir. Kontrast maddenin hangi durumlarda ve ne düzeyde vereceğini uzman belirler. Yapılacak olan işlemlerin başladığında kontrast madde nereden verilir ve hangi durumlarda verilir, elden ya da makine yardımı ile verilebilmektedir.

Bt anjiyo işlemi başladığında hastalarda yanma, sıcaklık, baş dönmesi ve mide bulantısı oluşabilir. Bu durumlarda geçicidir ve kısa süre içinde ortadan kalkar.  Beyin bölgesi detaylı şekilde sağ ve sol taraftan görüntülenmeye başlar. Emar gibi görüntüler alınmaya başlanır. Alınan görüntüler sayesinde hangi damarda tıkanıklığı bulunduğu ortaya çıkartılır.

Emar ya da BT Anjiyosu çekimlerinin kaç saat ya da kaç dakika süreceği hastaya göre değişebilmektedir. Çekim işlemi bittikten sonra kasık bölgesine baskı uygulaması yapılır.

Beyin Anjiyosu Ne Kadar Sürer?

Bt ve emar beyin anjiyo işlemlerinin ne kadar süreceği, kaç saat devam edeceği hastaya ve katarer için gerekli olan süreye göre değişmektedir. Bunların yanı sıra hasta ile alakalı olan bireysel etkenlere ve doktorun hasta üstünde ne aradığına göre de ne bt ve emar anjiyosunun ne kadar süreceği ve kaç saat içinde tamamlanacağı değişkenlik göstermektedir. Hastalıklar ile alakalı olarak özel durumları olmayan kişilerde bt ve emar işlemleri saat değil dakikalar içinde tamamlanır. Yalnız katater laboratuvarda geçirilen süre zarfı, hastanın hangi hastalığa sahip olduğuna ve kanamasının ne kadar olacağına bağlı olarak değişmektedir.

Bt anjiyo işlemleri eski dönemlerdeki gibi korkulan sorunlar meydana getirmez. Gelişen teknoloji sayesinde bu uygulamalarda gelişmiştir. Sık şekilde uygulanmaya başlayan bu işlem artık daha hızlı ve kolay şekilde yapılabilmektedir. Hastanın kasık bölgesinden girilecek olan bir tüp yardımı ile beyne hatta kalbe kadar kolay bir şekilde gidilebilmektedir. Var olan tıkanıklıklar ve darlıklar hemen gözlemlenebilmekte ve anında müdahale yapılabilmektedir.

im002507

Meydana gelebilecek olan kanama sorunları açısından da uygulanan işlemlerin sonrasında 6 saatlik bir istirahat gerekir. Bu süreçte ağrılar ve sızılar oluşur. Kasık bölgesinden girildiği için sıkı bir şekilde bu bölgeye bası uygulaması yapılır. Verilen kontrast maddenin vücuttan kolay bir şekilde atılması amacı ile gün içinde bol düzeyde su tüketilmesi gerekmektedir. Günlük olarak üç litre su tüketimi uzman tarafından önerilir.

Ayrıca katater uygulaması yapılan bölgede rahatsızlıklar, acı ve hassasiyet oluşur.  Bunun önüne geçmek adına ve ağrıları dindirmek adına uzman tarafından ağrı kesici ilaçlar da verilmektedir. İlaçların düzenli ve aksatılmadan kullanılması iyileşme sürecinde önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

18.04.2017

Narkozlu anjiyo var mı ve anjiyo kaç saat sürer?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Anjiyo işlemleri anestezi altında yapılır. Yapılacak olan uygulama için gerekli olan süre kişilere göre değişmektedir. Bu süre hekimin kişide ne aradığına, kişinin genel sağlık durumuna ve mevcut hastalıklarına göre değişkenlik gösterir. Kişide ekstra özel bir durum mevcut değilse anjiyo ameliyatı 10 dakika gibi kısa bir süre zarfında gerçekleştirilir. Kişinin katater laboratuvarında geçirdiği süre, kişilerin beklediği süre ve kanamaların durumlarına göre de anjiyo uygulamasının ne kadar süreceği değişir. Yani uygulamada meydana gelecek olan kanamalar da süreyi etkiler.

Soru ekle

Sorunuz: