Kalp Anjiyosu Nasıl Yapılır ve Kadar Sürer?

Kalp anjiyosu çok kısa bir sürede tamamlanabilen ve ağrısız olarak gerçekleştirilen bir kalp izleme yöntemidir. Yani kalpteki tıkalı damarın bulunması için kasık ya da koldan yapılan işlemlerin tamamıdır.

Kalp Anjiyosu

Günümüz tıp teknolojilerinde ağrılı bir uygulama olarak bilinen kalp anjiyosu tamamen yanlış bir bilgi olarak yansıtılmaktadır. Bu uygulama daha çok damar tıkanıklığı sorunlarında tercih edilmekte ve işlem sonrasındaki tedavi süreci de önem arz etmektedir.

Kalp anjiyografi

Kalp anjiyografi

Kalp anjiyosu nasıl yapılır ile ilgili olarak; Damara kontrast maddenin verilmesiyle birlikte x-ray cihazlarıyla görüntüleme yapılan bir işlemdir. Bu sayede damardaki tıkanıklıklar ve darlıklar rahatlıkla görülebilmektedir. Ayrıca işlem lokal anestezi altında yapılır ve herhangi bir ağrısı yoktur. Anjiyo işlemi belirli durumlarda yapılır. Daha çok hastalarda şiddetli göğüs ağrılarının olmasıyla birlikte kalp krizi geçirmiş olması gerekir. Bu rahatsızlıkların yanı sıra;

  • EKO çekimi yapılırken kalp kasılmasının olması durumunda
  • Talyum testi sırasında koroner arter hastalığının teşhisinde
  • Kapak hastalığı bulunanlarda
  • Bilgisayarlı anjiyosu şüpheli görülen kişilerde
  • 40 yaş üstündeki hastalarda
  • Kalp dışında farklı bir hastalıktan ameliyata alınan kişilerde
  • Bypass geçiren kişilerde ameliyattan sonraki 5 yıl içinde kontrol amaçlı olarak tercih edilir.

Bu durumların yanı sıra hastaların yönelttiği sorulardan biri de kalp damar anjiyosunda ritim bozukluğu ve işlem sonrası bakım uygunluğudur.

Kasıktan ya da damardan giriş yapılarak uygulanabilen bu işlemle birlikte kalp anjiyosu ne kadar sürer sorusuna da yanıtlar vermiş olacağız.

Nasıl Yapılır?

İşlemde en çok kol ya da kasık bölgesinden atardamara girilir ve kalbe kadar bir krater gönderilmektedir. Bu sırada uzman doktor ekranda her şeyi görebilmektedir. Kalbe giriş yapıldığı zaman ise damarlara kontrast madde uygulanır ve tıkalı damar rahatlıkla tespit edilir. Herhangi bir ağrı hissedilmez. Ameliyatı sırasında da ağrı olurmu şeklinde sorulan sorulara da aynı yanıtlar verilebilir.

Anjiyografi sonrası Kalp Kateterizasyonu

Anjiyografi sonrası Kalp Kateterizasyonu

Kardiyolog uygun gördüğü taktirde balon yöntemiyle daralan damar açılabilir. Bunun dışında damar içinde stent uygulaması da tercih edilebilir. Hasta için konforlu ve pratik bir işlem olduğu için herhangi bir şekilde endişe duyulmaması gerekir.

Dana net bir şekilde belirtmek gerekirse ilk olarak hasta katater masasına yatırılır ve üzeri örtülür. Kasık bölgesinden ya da kolundan giriş yeri açılacak olan bölge uyuşturulur. Bu işlemden sonra atardamara kanül yerleştirilir. Son koroner kateterinin yine sol koroner girişine yerleştirilmesi tamamlanır. Daha sonra kontrast madde verilir ve videoda takip edilir. İşlemlerden sonra damardan kanüller çekilir ve damar üstüne baskı uygulanarak bandajlanır.

Ne Kadar Sürer?

Damar bloklaması

Damar bloklaması

Kalp anjiyosu kaç dakika sürer sorusunun yanıtı olarak 5 ile 15 dakika arasında seyrettiğini belirtebiliriz. Kısa sürede tamamlanan işlemlerle birlikte kardiyolog hastalığın teşhisini koyar ve uygun tedavi işlemlerine geçilebilir.

Anjiyodan sonra kalpte ağrı olmaz.  Bunun yanı sıra kalp ritim bozukluğu konusunda tüm bilgiler monitöre düşeceği içim damar üzerinden ya da kastıktan yapılacak işlemlerle tüm kalp ritim bozuklukları incelenebilmektedir. Anjiyo kaç dakika sürer ile ilgili olarak bu uygulama 10 dakikalık bir sürede de tamamlanabilir. Ameliyatı ise tamamen doktorun süreciyle ilgilidir.

Anjiyonun Risk Faktörleri

Atar damar içinden gerçekleştirilen bu işlemde en büyük risk kanama olasılığıdır. Kontrast maddeden kaynaklı alerjiler çok nadir görülebilir. Bu yüzden uzman kardiyologlar, laboratuvarda gerekli tüm önlemleri almaktadır. Doktorun önerisine göre kalp anjiyosu çektirmekten korkmamanız gerekiyor. Çünkü kalp hastalıkları günümüzün en büyük sorunları arasında yerin almaktadır. Anjiyodan sonra hasta gündelik hayatına devam edebilir. Ayrıca dikkat edilmesi gerekenler;

  • İşlemden sonra uygulanan bölgede 24 saat zorlama olmamalıdır.
  • Uygulama bölgesindeki bant 24 saat bekletilmelidir.
  • Kan deri altına sızması durumunda sertlik ve morluklar görülebilir. Bu durum önemsenecek bir durum değildir.
  • Uygulama bölgesinde ağrı ya da kanama görüldüğünde hemen hastaneye başvurulmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Özen04.04.2017

Kısa sürede yürüme ve Nefes alma ve sıtma gibi sorunum var
Dr kalp Anjiyo olmamı istedi yan etkisi var mı? Nefes alma kısa
Mesafede yürümede Rahat nefes alabilecek miyim.??

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Anjiyo işleminden sonra görülen yan etkiler arasında nefes darlığı yer almaktadır. Damar bölgesinde morarma ve bacaklarda morarmalar ve komplikasyonlar görülmesi de yaşanan durumlar arasında yer almaktadır. Anjiyo sonrasında dikkat etmeniz gereken hususlar sizlere uzman hekim tarafından detaylandırılacak olsa da kasların ve damar kısımlarının zorlanmaması gerektiğini kesinlikle unutmamalısınız.

Ali topal21.03.2017

Sorum olacak. Çok önemli cevap verirseniz sevinirim. Ben anjiyo oldum ama kısa mesafede yürürsem tıkanıyorum normal mi? Anjiyo olalı 7 gün oldu. Saygılar yanıtlarsanız sevinirim

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Anjiyo sonrası kısa mesafede yürürken tıkanıyorum
Ali07.02.2017

Annem kasıktan anjiyo oldu ve kasik ağrısı sürekli var. Şiddetli bir şekilde neden olur acaba teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Ali bey merhaba,


Anjiyo sonrasında belli bir dönem ağrılar meydana gelebilir. Anneniz anjiyo olalı ne kadar oldu. Önemli olan budur, çok uzun süre geçmediyse iyileşme sürecinde yaşanabilir. Yalnız uzun bir süre geçtiyse mutlaka uzmana başvurmanız gerekir.

Soru ekle

Sorunuz: