Bacak Anjiyosu Nedir ve Nasıl Yapılır? Bacak Anjiyosu Ne Kadar Sürer?

Bacak anjiyosu, bacaklarda yaşanan damar tıkanıklığının ortadan kaldırılabilmesi adına tercih edilen bir yöntemdir. Kısa sürede gerçekleştiği için hastalar gündelik hayatına aynı gün devam edebilmektedir.

Bacak Anjiyosu Nedir?

Genel olarak 50 yaşından sonra görülen bacak damar tıkanıklıklarına karşı uygulanan bir anjiyo çeşididir. Uygulanmasının en önemli nedeni damar kireçlenmesi ya da damar sertliğidir. İlk belirtileri yürürken bacağın baldır kısımlarında sertleşme ve ağrının gözlemlenmesidir. Belirli bir mesafede görülen bu belirtiler kısa bir dinlenmenin ardından ortadan kaybolsa da erken teşhis ve tedavisinin yapılması önemlidir. Erken dönemde yürürken ağrılara neden olan bacak ağrısı, ilerleyen dönemlerde ise bacaklarda ve ayaklarda morarma, kangren ve soğukluğa sebep olabilmektedir. Bu yüzden erken dönemde fark edilmesi çok önemlidir.

Herhangi bir tıkanıklık durumunun nasıl tedavi edilebileceğini belirleyen en önemli kriter, tıkanıklığın yerleştiği bölge ve uzunluğudur. Genel olarak uzun bir şekilde gerçekleşen tıkanıklıklar cerrahi ile, kısa tıkanıklıklar ise anjiyoplasti ile tedavi edilmektedir. Ayrıca günümüzde uzunluğu 15 cm’ye kadar olan tıkanıklıklar anjiyo tedavisi ile sonuçlandırılır.

Bacaklardaki tıkanıklık daha çok cerrahi uygulamalar ile tedavi edilmektedir. Ayrıca tedavi durumunu etkileyen bir diğer faktör hastanın klinik durumları olmaktadır. Bazı hastalarda bacak tıkanıklıklarının yanında akciğer ve kalp rahatsızlıkları da görüşür. Bu yüzden operasyon biraz riskli olabilir. Yine bu durumlarda anjiyoplasti tercih edilmektedir.

Bacak Damar Tıkanıklığı Belirtileri

Bacakta görülebilecek damar tıkanıklığının belirtileri önemlidir. Sadece hasta şikâyetleriyle değil, uzman doktorun da tedavisiyle ortaya çıkmaktadır. Bacaklar ilk olarak dikkatli bir şekilde muayene edilir. Bunun yanı sıra nabız muayenesi de yapılır ve bazen hiç nabız alınmayabilir. İlerleyen evrelerde bacaklarda morarma ya da kangren oluşabileceği için erken teşhisin önemli sürekli vurgulanmaktadır.

Damar tıkanıklıklarında kesin tanı koyulabilmesi için ultrason, bilgisayarlı tomografi ve MR tercih edilmektedir. Günümüzde anjiyografi daha çok tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Damar anjiyosu uygulaması kısa sürer ve bu uygulama yine tıkanıklığın seyrine göre değişebilir.

İki evrede incelenebilen bacak damar tıkanıklığının belirtileri; bacak kaslarında ağrı, ayak veya parmaklarda yara görülmesi olarak bilinir. En sık görülen belirtiler ise şunlardır;

  • Yürürken hissedilen ağrı
  • Ayak ve parmaklarda soğukluk oluşması
  • Ayak parmaklarında morarma
  • Yine ayak parmaklarında veya topuk kısmında geç iyileşen yaralar
  • Ayaklarda oluşan kangren

Bacak Anjiyosu Nasıl Yapılır?

Bacak anjiyosundan önce damar tıkanıklıkları kolay görüntüleme yöntemleriyle tespit edilir. Bu işlemlerde anjiyografi ve MR tercih edilmektedir. Gerekli planlama yapılır ve operasyon geçirecek olan damarlar görüntülenir. Damarın tıkalı olduğu yerler balon ile açılır. Sonrasında şu işlemler uygulanır;

  • Doktorun olayına göre bazı damarlarda tıraşlama yöntemi, bazılarında ise stent kullanılır. Ancak balon yöntemi ile daha hızlı damar açma işlemi uygulanabilir.
  • Bacak damarından girilecek stentle birlikte sorunlu damar tespit edilir.
  • Damar tıkanıklığı tedavi edildikten sonra işlem sonlandırılır.
  • Başarılı bir tedaviden sonra bacaktaki yürüme ağrısı tamamen sona erer. Tedavi sürecinden aksaklıklar yaşanmışsa bu süreç biraz daha uzun olabilir.

Uygulamadan sonra 4 ile 6 saat gözetim altında tutulan hastalar daha sonra evine dönebilir. 1 günlük dinlenmenin ardından gündelik hayatlarına geri dönebilirler. Anjiyo işlemiyle açılan damarların tekrar tıkanabilme durumu da söz konusudur.

Özet olarak anjiyo sonrasında doktora gidilmesi gereken ciddi durumlar;

  • Göğüs ağrıları ve giderek şiddetlenmesi
  • Nefes darlığı
  • Ateş ve bu ateşin birkaç gün sürmesi

Bu gibi durumlarla karşılaşan hastalar yeniden doktora görünmeli ve gerekli tedavi sürecine kısa sürede başlamalıdır. Belirtilerin ardından durmayan kanama ve morarma durumları da gerçekleşebilir. Bu yüzden gerekli önlemler alınarak tedaviler uygulanmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Nursel04.01.2017

İyi günler 1 yaşındaki oğlum 21 Aralık ta tof (fallot tetolojisi) ameliyatı oldu. Akciğerde gelişen kanama ve enfeksiyondan dolayı hala yoğun bakımda dün tekrar anjiyo yapıldı ve vsd görüldüğü için haftaya yeniden ameliyat kararı alındı. Yalnz 2 gündür sağ ayak buz gibi tırnklar mor uyutulduğu için his yada refleks var mı bilmiyorum neden olabilir acaba anjiyodan sonra böyle olması normal mi

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhabalar Nursel, Anjiyo sonrası morarma olabilir, daha çok hastaya bakan doktor söyleyebilir.

Soru ekle

Sorunuz: