Göz Anjiyosu Nedir, Neden Yapılır, Yan Etkileri Nelerdir?

Göz anjiyosu, gözdeki damarların daha iyi gözlenmesi ve tedavi edilmesi için uygulanan tıbbi bir yöntemdir. Uygulanan bu yöntemin detayları, neden yapıldığı ve oluşabilecek yan etkilerinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Göz Anjiyosu Nedir?

Gözün arka kısmında yer alan damarlar da göz muayenesinde çıplak gözle görülemeyen sorunlar olabilir. Bu sorunları görebilmek için gözü özel bir boya ile boyayarak tanı konulabilmek için yapılan uygulamaya göz anjiyosu denilir.  Göz damarlarının ve göz bebeğinin büyütülmesi sağlanır.

Göz problemleri genellikle diyabet hastalarında daha fazla görülmektedir. Çünkü hücreler glikoz emilimi yapamadığı zaman kanda glikoz seviyesinin yükselmesi çoğalır. Bu da damarlarda bozulmaların yaşanmasına sebep olur. Fakat vücutta bu durumdan ilk etkilenen göz olmaktadır.

Gözün arka tarafında bulunan damarların görüntüsünün daha net alınabilmesi için öncelikle göz bebekleri büyütür. Daha sonrasında ise koldaki toplardamardan bir iğne ile verilen boya maddesi kan dolaşımı ile birlikte göze geldiğinde gözün daha net görüntülenmesini sağlamaktadır.

Göz muayenesi için kullanılan mikroskop yardımıyla göz içinin fotoğrafları çekilir. İşlem tahmini 30 dakika sürer. Her hangi bir zarar vermez göze. Yalnız verilen boya dolayısıyla idrar bir kaç gün süre ile koyu olabilir.

Göz Anjiyosu Neden Yapılır?

Göz içinde herhangi bir kitle var ise bunun yapısını görmek için, gözle görülmeyen bir kanama olup olmadığını anlamak için, damarlarda herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını görmek için, lazer tedavisi gerekip gerekmediğini anlamak için göz anjiyosu yapılmaktadır.

FFA göz anjiyosu göz arkasında bulunan sinir tabakası ve bunun destek dokusunun incelenmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu uygulamanın açılımında kullanılan fundus fluoresein anjiyografisi için fluoresein adlı ilacın damardan verilerek önce kalbe daha sonrada tüm vücudu geçip göz gelmesi ile yapılan işlem devam eder. Koroid ve retinanan fotoğrafları çekilir. Bunun için kullanılan ilaç turuncu renktedir. Işıkla beraber daha net görüntülenmesi sağlanır. Böylelikle damar tıkanıklıkları ya da kanla beslenen ve beslenemeyen alanlar daha kolaylıkla tespit edilebilir.

Göz anjiyosu yapılacak hastanın sağlıklı olması gerekmektedir. Verilen ilaç boyalı bir madde olduğu için dolaşım esnasında neler olabilir. Örneğin kişinin mide bulantısı olabileceği hastaya söylenir. Bu nedenle derin nefes alması önerilir.  Bu bulantı 10-15 dakika içinde geçmesi beklenir. Fakat bulantı devam ediyor ise işleme kısa bir süre ara verilmektedir. Alerjik reaksiyonlar olabilir. Fakat nadiren böyle bir durum gözükmektedir. Bu ilacın vücuttan atılımı önemlidir. İlacın atılımı sırasında idrar da koyu renk görülmesi normaldir.

Damar patolojisi içeren hatalıklar hakkında bilgi almak mümkündür. Damarlardaki bozulmalar göz için daha önemlidir. Vücuda verilen özel madde göze geldiğinde damarlarda problem var ise sızdırmalar olacaktır. Bu sızdırmaları çıplak gözle görmek mümkün değildir.

Ancak göz anjiyosu yapıldığında çekilen fotoğraflar incelenerek durum hakkında bir tespite varılır ve devamında ne gibi bir işlem yapılması gerektiğine karar verilmektedir.

Göz Anjiyosu Yan Etkileri

Çeşitli sebeplerden göz anjiyosu yapılırken kişinin sağlık durumu mutlaka bilinmelidir. Göz anjiyosunun yan etkileri olabilmektedir. Bunlar verilen boya maddesine karşı kişinin alerjisi olabilir. Böyle bir durum olabilme riskine karşı alerji için gerekli ilaçların hazır bulundurulması gerekmektedir. İlaç kol damarından verildiği için damardan ilacın sızma etkisine karşı ağrı ve şişlik yaşanması olabilmektedir.

Bu durum ise alkolle yapılacak pansuman ile geçmektedir. Çekim yapılacağı için ışık güçlü olduğundan gözün kamaşması olabilir. Buda geçici bir durumdur. İşlem öncesi göz bebeği büyütüldüğü için bir iki saat görme ile ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.

Göz Anjiyosu Zararları ve Riskleri

Göz  anjiyosu, diğer anjiyo çeşitlerinde olduğu gibi, faydalarının  yanında bazı zararları ve bu zararların oluşabilme risklerini de barındırır. Öncelikle her hasta anjiyo öncesinde, tüm riskleri göze aldığını bildiren bir form imzalamak durumundadır.

İmzaladığı bu form ile de, anjiyo sırasında oluşabilecek damar rahatsızlıklarının, vücut tepkilerinin ve diğer çeşitli beklenmedik reaksiyonların doğal olduğunu kabul eder. Bu riskler arasında verilen boya maddesine alerji, ağrı veya şişlik bulunabilir.

Göz anjiyosu yaptırmadan önce bu risk ve zararları da mutlaka düşünmek gerekir

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Esin22.01.2017

Merhabalar hocam, Babam 10 yıl önce Bypass ameliyatı oldu. Şuan göz anjiyosu olması gerektiğini doktor söyledi. Bunun kalbine bir zararı olur mu?

Makale Editörü Ayşe KorkmazEsin hanım merhaba,
Gittiğiniz uzman bu konuda size en doğru olan cevabı verecektir. Göz anjiyosunun neden istendiği ve uzmanın istekleri bu anlamda önem taşır. Bypass olan bir kişi göz anjiyosu uzmanın değerlendirmesi neticesinde olabilir. Kalp ile alakalı tüm tetkiklerin yapılması ve hastaya göz anjiyosu için gerekli olan tetkiklerin yapılmasının ardından gerekli olan işlemler uygulanmalıdır.
Acil Şifalar Dilerim,

Soru ekle

Sorunuz: