Sistoskopi Nedir, Neden Yapılır? Uygulamanın Risk Faktörleri Nelerdir?

Sistoskopi işlemi, mesane içi görüntüleme tekniği olarak bilinir ve kontrolü yapılacak bölgede meydana gelen sorunların görüntülenmesinde kullanılır. Ağrısız bir işlem olarak bilinir ancak uygulama sırasında ve sonrasında bir takım yan etkiler görülebilir.

Sistoskopi Nedir?

resim-1743

Vücutta bulunan mesane ve idrarı mesane üzerinden dışarı taşıyan tüp olan üretnanın incelenmesi için uygulanan bir tekniktir. Sistoskopi nedir olarak bilmeniz gereken bu işlemde böbrek üzerinden idrarı mesaneye taşıyan idrar borularını görüntülemek için sistoskopi uygulaması yapılır. Işıklı ve mercekli bir alet ile gerçekleştirilen bu görüntüleme tekniğinde net sonuçlar alınır ve mesanede bulunan rahatsızlıkların ya da hastalıkların erken teşhisi sağlanır. Bu alet ayrıca hastalıkların tedavi sürecinde de kullanılabilmektedir. Doktorun aldığı görüntüler kamera vasıtasıyla monitöre aktarılır ve hasta tarafından da izlenebilmektedir. Gelişen teknolojiler sayesinde tıp alanında sistoskopik kontroller başarıyla yapılmaya devam edilirken hastalıklar hakkında gerekli bilgilere kısa sürede ulaşılabildiği için tercih edilmektedir. Yazının devamında sistoskopi neden yapılır ile ilgili tüm bilgilere ulaşmış olacaksınız.

Nasıl Yapılır?

Sistoskopi nasıl yapılır konusunda ilk önce mesanenin boşalması gerekir. Daha sonra muayene masasına sırt üstü yatırılan hastanın dizleri bükülür ve bacakları ayrılır. Steril bir örtü ile hastanın üstü örtülür. Daha sonra genel ya da bölgesel anestezi durumuna göre damar yolu açılarak hastaya serum takılır. Damar yolundan ağrıları engelleyecek ilaçlar verilmektedir.

resim-1744

Mesane içerisine daha sonra bir sıvı pompalanır. Bu işlem mesaneyi genişletmek ve en iyi görüntüyü elde etmek için yapılır. Daha sonra üretradan girilir ve mesaneye doğru ilerlenir. İdrar kanalında herhangi bir darlık var ise dilatasyon işlemi uygulanır. Bu işlemin amacı üretra içinde taş ya da farklı enfeksiyonların olup olmadığının saptanmasıdır.

Mesane kanseri sebebiyle sistoskopik kontrol gerçekleştirilen erkek hastalarda daha rahat bir inceleme yapılması için bölgesel anestezi tercih edilir.

Neden Yapılır?

Sistoskopi nedir konusunda gerekli bilgilere sahip olduktan sonra bu işlemin neden yapıldığının da bilinmesi önemlidir. Alt idrar yolu üzerinden sistoskopik cihaz ile girilerek yapılan bu işlem hastaları rahatsız edici olarak düşünülebilir fakat uzman doktorunuz bu işlemin ne kadar önemli olduğunu ve hastalara nasıl fayda sağladığını anlatarak bir takım öneriler sunmaktadır. Uygulamanın amaçlarını ve nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde öğrenmeniz bu açıdan önemlidir.

Daha çok küçük mesane kanserinin ortaya çıkarılmasında kullanılan bu uygulama, hastaların periyodik olarak kontrol yaptırması açısından büyük önem taşımaktadır.

Sistoskopi en çok şu durumlarda yapılır;

  • İdrardan kan gelmesi durumunda
  • İdrar kaçırma ve aşırı aktif mesanenin olması durumunda
  • Ağrılı idrara çıkma durumunda
  • Mesaneden biyopsi alınması gereken durumlarda
  • Mesane taşları ve mesane kanseri gibi hastalıkların teşhisinin konulmasında
  • Mesane tümöründen şüphe edilen durumlarda
  • Çok küçük mesane tümörlerinin saptanmasında
  • Üreterde meydana gelebilecek taş ya da darlık sebebiyle yaşanan tıkanıklığı rahatlatmak amacıyla
  • Üst üriner sistemin görüntülenmesinde
  • Prostatik tıkanıklık bozukluğunun giderilmesinde

Sistoskopinin Riskleri ve Yan Etkileri

Sistoskopinin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Öncelikle nadiren de olsa idrar yolunun içine mikropların girmesine neden olarak enfeksiyon riski taşımaktadır. Ayrıca var olan bir enfeksiyonu daha kötü hale getirebilir. Bu durumu önlemek için işlemin öncesinde ve sonrasında antibiyotik reçete kullanımı önerilebilir.

Sistoskopi işleminde kanama riski de vardır. Çok az bir kanamaya neden olan bu işlemde yine doktorunuzun müdahaleleriyle kanama riski en aza indirgenebilir. Sistoskopi işleminden sonra karın ağrısı ve idrara çıkılırken yanma hissi de görülebilir fakat bu belirtiler hafiftir ve kısa sürede azalır.

Uygulamanın bir diğer yan etkisi, idrar kanalında darlığa neden olmasıdır. Bunun yanı sıra dış idrar kanalında ya da mesanede zedelenme riski de bulunur. Bu gibi durumların ortaya çıkmasını engellemek için uzman doktor gerekli tedbirleri de alacaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...