Göz anjiyosu nasıl yapılır ve ne kadar sürer?

Göz anjiyosu, göz ile ilgili damarlarda meydana gelebilecek daralma veya tıkanma gibi sorunların önüne geçmek adında yapılan, göz damarlarının detaylı görüntüsünü veren tıbbi görüntüleme yöntemidir.

Göz Anjiyosu Nedir?

Çıplak gözle görülmeyen ve muayene esnasında fark edilemeyen sorunların görülebilmesi için gön anjiyosu yapılmaktadır. Gözün içeriğinin ve olası damar tıkanıklarının daha net görülmesi ve teşhisinin konulabilmesi için yapılması önerilen ve zarar açısından fazla riskleri olmayan bir yöntemdir.

Göz anjiyosu, göz ile ilgili sorunların nedeninin bulunması için mutlaka yaptırılması gereken yöntemlerden biridir. Bu yöntem göz arkasında bulunan damarların durumunu daha kolay öğrenmek için yapılan bir yöntemdir. Bilindiği gibi sorun ne kadar erken teşhis edilirse sonuca ulaşmakta bir o kadar da erken olmaktadır.

Göz Anjiyosu Nasıl Yapılır?

Göz anjiyosunda işlem yapılmadan önce öncelikle göze damla damlatılarak göz bebeğinin büyütülmesi sağlanır. Daha sonra kolda bulunan toplardamardan verilen boya maddesi ile gözün daha net görülmesini sağlamaktadır.  Mikroskop yardımıyla çekilen göz içi fotoğrafları incelenerek teşhis konulur.  Bu işlem tahmini yarım saat sürmesi beklenen bir işlemdir. Göze zara vermeyen bu yöntem, sadece gözün daha net görüntülenmesi için verilen boya maddesi idrarın koyu olmasını sağlar. Korkulacak bir durum değildir ve bunun yanında yapılacak işlemlerinin etkisinin kısa sürede bitip, bir iki gün içerisinde normale dönülmesi beklenir.

FFA göz anjiyosu da gözün arkasındaki sinir tabakası ve destek dokusunda oluşmuş olabilecek deformasyonların görüntülenmesi amacı ile yapılması önerilir. Etken maddesi fluoresein olan ilaç koldaki toplardamardan verilerek göz damarlarının netliği sağlanır. Bunun sayesinde oluşmuş olabilecek olan sorunların daha net teşhisi sağlanır. FFA anjiyosu yani göz dibi anjiyosu retina hastalığı başlayan hastalarda kontrol için yılda bir defa yapılması önerilir. Fakat hastalık başlamış olan hastalarda bu sürenin 6 ayda bir olması tavsiye edilen süreçtir.

Göz anjiyosu şeker hastalığı, gece körlüğü ve retina bozukluklarının tanısı için çok önemlidir. Retina bozukluğu var ise lazer tedavisini uygulanacağı bölgeyi ve lazer tedavisi yapılıp yapılmaması gerektiğinin belirlenmesi için ve lazer haricinde başka bir yöntem kullanılıp kullanılmaması gerektiğinin anlaşılması, yaşa bağlı olarak görülmesi beklenen sarı nokta hastalığının teşhis ve tedavisinde önemli olan ve sonuçların daha erken bulunmasına yardımcı olacak bir yöntemdir.

Göz anjiyosu için kullanılan adı fluoresein olan ilaç bu yöntemde gözün arkasının daha net görüntülenmesi için kullanılan bir ilaçtır.

Göz Anjiyosu Fiyatları

Devlet hastanelerine bu konu için gidilecek ise teşhis ve tedavi için devlet hastanelerinde ücret alınmamaktadır. Fakat hasta eğer dışarıdan öze bir hastaneye gitmeyi düşünüyor ise bunun belli bir ücreti olmaktadır. Bu ücretler hastanenin yapısına göre değişmektedir. Her hastanede ücret aynı değildir ve bu ücretlerin öğrenilmesi için hastanelerle görüşülmelidir. Bazı özel hastaneler SGK ile anlaşmalı olup hastanenin SGK anlaşması oranında bir ücret alımı yapılmaktadır. Her hastanenin SGK anlaşması farklı olduğundan istenilen ücretlerde hastaneye göre değişiklik göstermektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...