Kolonoskopi Uygulaması Ne Kadar Sürer, Acı ve Ağrı Hissedilir mi?

Kolonoskopi işlemleri genelde 15 ila 60 dakika içinde tamamlanmaktadır. Bu uygulama sırasında kişiler ağrı ya da sızı duymaz. Sonrasına kısa süre dinlenmek gerekir.

Kolonoskopi İşlemi Ne Kadar Sürer? Uygulama Süresi

resim-1697

Kolonoskopi insanların kalın bağırsaklarının iç kısımlarının teleskop yardımı ile görüntülenmesi sağlar ve bu görüntüler videoya kaydedilir. Bu uygulama ile biyopsi de yapılabilir, polipler olduğu bölgeden çıkartılır, erken dönem içinde kanser tedavisi yapılır ve meydana gelen kanamalara müdahale edilebilir. İnsanların ne zaman kolonoskopi yaptırması gerektiği konusunda dünya sağlık örgütü belli başlı belirlemeler yapmıştır.

Bu belirleme dâhilinde herhangi bir şikâyeti bulunmayan ve 50 yaşında ya da üstü olan kişilerin her 5 yılda bir kez bu işlemi yaptırması gerekir. Ayrıca uzmanların belirlemiş olduğu risk faktörlerini taşıyan ve yaşı daha genç olan kişilerde de kolonoskopi işlemi yapılır. İnşaların çoğu kolonskopiyi endoskopi ile karıştırır. İkisi birbirinden farklıdır. kolonoskopi işlemi kaç dakika sürüyor, hemen hemen 15 ila 60 dakika içinde bitmektedir. İnsanlara zorlayıcı geldiğinden dolayı uygulama uzun saat gibi gelebilmektedir. Kolonoskopi işlemi anestezi altında ya da yarı anestezili şekilde yapılır. Bu aşamada hastanın konforu ve psikolojik açıdan rahat olması çok önemlidir.

Yani hasta kendini iyi hissedene kadar uygulama yapılmaz ve yine hasta kendini iyi hissedene kadar hastaneden taburcu edilmez. Kolonoskopi işlemi süresi tamamlanmasından sonra hasta kaç saat dinlenmeye alınır, hastalar genelde 2 saat ya da 3 saat boyunca dinlenme odasında bekletilir. Bu esnada uzman hekimler endoskopi bulguları ve diğer bulgular ile alakalı olarak hastası ile konuşur.

Eğer kolonoskopi işlemi esnasında biyopsi yapıldıysa genelde 3 gün sonra sonuçlar çıkar.

Uygulama Ve Adımları

Kolonoskopi işlemi için bağırsaklarda herhangi bir kalıntı kalmaması oldukça önemlidir. Bundan kaynaklı işlemin yapılmasından önceki günlerde berrak diyeti olarak bilinen diyet yapılır. Bu diyette saat, dakika bazında yeme ile içme ve işlem gününden bir gün önce yapılacak olan detaylar çok önemlidir. Bu diyette posasız gıdaları, katı olmayan gıdalar ve sıvı alımı çok önemlidir. kolonoskopi nasıl yapılır, kaç saat ya da kaç dakika sürer;

  • Kolonoskopi işlemleri doktor muayenesinde, klinikte ya da hastanede yapılabilmektedir.
  • Uygulama öncesinde hastanın rahatlaması önemli olduğu için, damar yolu yardımı ile sedatif enjeksiyon verilebilmektedir.
  • Uygulama yapılabilmesi adına muayene masasının üzerine sol yanınız dönük ve diz ile dirsek pozisyonunda yatmanız gerekir.
  • Pozisyonun alınmasından sonra uzman doktor anüs bölgesinden rektuma ve buradan da bağırsağın iç kısmına kadar ilerleyerek incelemeyi başlatır.
  • Kolonoskop ile bağırsak içinde ilerlemede bağırsağın duvar kısımlarını aralamak adına kolonoskopi ile hava verme işlemi yapılır. Böylelikle bağırsağın iç kısmı daha düzgün gözlemlenir.
  • İnceleme yapacak olan uzman bağırsağın içinden gerekli olan detayları almak adına patolojik örnek alabilir. Yapılacak olan bu işlemlerde ağrısız ve kolay şekilde yapılır.
  • İnceleme sırasında hastaya ilerleyen dönem içinde büyük sıkıntılar açabilecek olan lezyon, minik tümör ya da polip gözlemlenirse çıkartılır. Yapılacak olan bu işlemlerde ağrısız ve kolay şekilde yapılır.
  • Uygulamanın tamamı genelde ağrısız şekilde gerçekleşir. Bağırsaklara hava verilmesi esnasında ağrı ya da baskı hissi meydana gelebilir. Zaten işlem öncesinde hastanın rahatlaması adına bazı ilaçlar verilir. Bu ilaçlar sayesinde hastalar çok fazla sıkıntı geçmez ve sorun yaşamaz.
  • Yan tarafınıza ya da sırt üstü yatmanız ile uzmanınız gerekli olan tetkike başlayacaktır.
  • Kolonoskopinin tamamlanması 15 ile 60 dakika arasında sürebilmektedir. Ayriyeten uygulama sonrasında 1-2 saatlik bekleme süresi bulunur.

Kolonoskopi yaptırdıktan sonra neler olur?

Hastanın eve gitmesinden sonra yaklaşık olarak 4 saat boyunca dinlenmesi gerekir. Uygulama sonrasında en çok gaz sorunu yaşanır. Bundan dolayı gaz yapacak olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Dinlenmeden sonra normal şekilde devam edilen diyete dönülerek beslenme yapılması gerekir. İşlemler sonrasında patolojik sonuç bekleyen kişiler sonuçlarını hastanenin laboratuvarından alabilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Fulya01.11.2017

Geçtiğimiz cumartesi kolonoskopi yaptırdım, işlem sırasında aşırı derecede ağrım oldu ve doktor yarıda kesti. O gün boyunca her tuvalete gittiğimde kan geliyordu bugün çarşamba ve dışkıda yine kan gördüm. Doktorumu aradım söyledim bana küçük bir hemoroid olduğunu onunla alakali olduğunu söyledi ama zorlanmamıştım nedeni ne olabilir

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Fulya hanım merhaba,


Kolonoskopi sonrasında meydana gelen kanamalar ile alakalı olarak uzman hekiminiz aslında gerekli açıklamayı size yapmış ama merak ediyorsanız kolonoskopi sonrasında oluşabilecek olan kanama hakkında size detay vereyim;


Kolonoskopi sonrasında kanama riski her zaman bulunur. İşlem esnasında vücutta kanama meydana gelirse bu sorunu uzman doktor kontrol ederek hastasına bilgi verir. Kolonoskopi uygulamasında düşük olasılıkla, kan ihtiyacına gerek duyulacak düzeyde kanama vakaları yaşanmaz. Uygulama esnasında bağırsak delinmesi de gözlemlenebilir. Ufak şekilde meydana gelen bu sorunda da uzman beklemeden müdahale eder. Yaşanabilecek büyük delikler ise hastada ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur.

Soru ekle

Sorunuz: