Endoskopi Uygulaması Ne Kadar Süre İçin Tamamlanır ve Nasıl Yapılır?

Endoskopi ve kolonoskopi işleminin kaç dakika ya da kaç saatlik bir sürede yapılacağı nasıl yapılacağına ve yapan ekibin tecrübesine göre değişmektedir

Endoskopi Kaç Dakika Sürer? – Aşamaları ve Süreçleri

resim-2016

Endoskopi ve kolonoskopi işlemleri 40 seneyi aşkındır sindirim sistemi sorunlarının aydınlatılması amacı ile kullanılan tetkikler arasında yer alır. Gelişen teknoloji sayesinde görüntü almada kolaylık sunan, ince ve esnek cihazlar kullanılmaktadır. Endoskopi işlemi mide kısmından yapılır, kolonoskopi ise makattan yapılır. Endoskopi ve kolonoskopi işleminin kaç dakika ya da kaç saatlik bir sürede yapılacağı nasıl yapılacağına ve yapan ekibin tecrübesine göre değişmektedir. Endoskopi işlemi yapan kişiler gastroenterologlar ve bu konuda özel eğitim almışlardır. Hasta olan kişinin genel sağlık durumunda herhangi bir sıkıntı bulunmuyorsa kişiye işlemi yapmak adına ön hazırlık aşamasında ilaç uygulaması yapılır. İlk olarak kişilerin küçük dil çevresi ile dil kökü kısmı bölgesel anlamda uyuşturulur. Uyuşturma işlemleri sprey ile yapılır. Sonrasında damar yolu açılır ve rahatlatıcı, uyku yapan bir ilaç verilir. Birçok hasta endoskopi işlemi bittikten sonra yapılıp yapılmadığı konusunda şaşırır. Yani ağrı, sızı ve huzursuzluk vermez. Endoskopi işlemi mide bölgesinden yapıldıktan sonra kişi 2 saat sonra normal rutin yaşamını hemen dönebilir. Uygulama 8 ila 10 mm kalınlığı bulunan ve son derece esnek olan bir boru ile yapılır. Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsak kısmı tamamen incelenir. Hemen hemen 120 cm olan bu cihazın uç kısmında kamera bulunur. Mide, yemek borusu ve onikiparmak bağırsaktan alınan görüntülerin tamamını monitöre aktarır. Bu sayede inceleme yapılır. Uzmanlar ekrana yansıyan endoskopi işlemi görüntüleri sayesinde mide ya da farklı bölgelerin iç yüzeylerini görür ve tanı koyar. Uygulama esnasında hastanın tansiyonu ve nabızı detaylı şekilde izlenir. Tanı koymak adına gerekli olursa mide ya da farklı bir bölgeden parça alımı yani biyopsi de yapılabilir. Ayrıca tedavi amacı ile yapıldığı gibi polip çıkartmak içinde yapılır. İşlemler genelde dakikalar içinde tamamlanır. Uygulama öncesinde 6 saat açlık gerekir. Sıklıkla mide sorunu yaşayan kişilerde uygulanır.

Endoskopinin Riskleri Nelerdir?

Endoskopik işlemlerin yapılmasında ve sonrasında meydana gelen riskler oldukça nadirdir. Genelde yapılan anesteziye bağlı riskler meydana gelir. İşlemlere bağlı olan riskler %0,2`yi geçmeyecek düzeyde bağırsak delinmesi ve kanamadır. Özellikle hastalarda bulunan farklı hastalıklardan kaynaklı olarak anestezik riskler oluşabilir. Bundan kaynaklı olarak hastaların genel sağlık durumlarına göre anestezik ilaç uygulaması yapılır. Beslenme alışkanlıklarından, sigara kullanımından, alkol kullanımından hormonlu gıdalar sebebiyle mide, yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerin sayılarında ciddi düzeyde artış gözlemlenmektedir.

Önceki dönemlerde son evrelerde fark edilen kanser vakaları, endoskopi işlemlerin kullanılması ile erken dönemde fark edilir hale gelmiştir. Özellikle Japonya gibi büyük bir ülkede bu işlemler hastalara ücretsiz bir şekilde yapılır. Japonya mide kanserin en az gözlemlendiği ve ölümün en az olduğu ülkeler arasında yer alır.

Endoskopik işlemler için yardımcı olan ekipmanların geliştirilmesi ile erken dönemde saptanacak olan kanser, cerrahi işlemlere gerek kalmadan endoskopik işlemlerin uygulanması ile tedavi edilmektedir. Bundan kaynaklı olarak da uygulamanın riskten çok önemli düzeyde yararı bulunur.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...