Kalp Anjiyosu Riskleri ve Zararları Nelerdir?

Her tıbbi girişimde olabileceği gibi anjiyonun da riskleri vardır.Fakat teknolojik yenilikler ve deneyimlerin artması bu risklerin daha da azalmasını sağlamıştır. Unutulmaması gereken önemli bir husus kalp damarlarında teşhis edilememiş hastalıkların olması anjiyografinin riskinden daha da büyük olabilmektedir.

Kalp Anjiyo Risk Faktörü

im002503Günümüzün en önemli hastalıklarından olan kalp ve damar hastalıklarında kullanılan damar tıkanıklığı sorunlarında tıkanıklığın açılması için uygulanan en önemli yöntem, anjiyodur. Sağ kasıkta bulunan atardamardan girilerek yapılır. Uyuşturulduktan sonra damar içerisinde plastik olan bir kılıf yerleştirilir. İşlem tamamlandıktan sonra kılıf çıkartılır. Kanamanın durması için hastanın yatması ve işlem yapılan alanın kapalı tutulması gerekmektedir.

Her tıbbi girişimde olabileceği gibi anjiyonun da riskleri vardır.  Fakat teknolojik yenilikler ve deneyimlerin artması bu risklerin daha da azalmasını sağlamıştır. Unutulmaması gereken önemli bir husus kalp damarlarında teşhis edilememiş hastalıkların olması anjiyografinin riskinden daha da büyük olabilmektedir.

Anjiyo yapılacak olan hastanın hastanede yatması gerekmektedir. Hastanın gerekli tetkikleri yapılarak anjiyo için uyumlu olup olmadığı belirlenmelidir. Çünkü anjiyo yapılacağı sırada bazı önemli riskler meydana gelmektedir ve hastalara anjiyo öncesi form da imzalatılabilir.

Kalp anjiyosu yapıldıktan sonra riskleri azaltmak için stent de takılabilir. Stent takılan hastalarda damar tıkanıklıklarının tekrarı daha az olmaktadır.

Stent takılan damarlarda yeniden tıkanma gibi bir sorun çok nadir karşılaşıldığından bu tarz bir operasyona ve riske gerek kalmamaktadır.

Kalp Anjiyosu Riskleri

Anjiyo, riski az olan tıbbi uygulamalardan olsa da, ölüm riski taşıması ve nadir de olsa bu vakaların görülmesi insanları tedirgin etmektedir. Ama şunu da bilmek gerekir bilinmeyenle yaşamak çok daha risklidir. Hastanın bir an önce durumunun ne olduğu tespit edilip uygun tedaviye başlanmalıdır. Son dönemlerde el bileğinden yapılan anjiyo ile özellikle hastanın kilolu olması durumunda yaşanan kanamalar artık yaşanmamaktadır.

İşlem el bileğinden yapılmış ise kanama riskine karşı ağır eşyaların taşınmaması önerilir. Kasıktan işlem yapılmışsa yine kanama riskine karşı fazla ayakta durmamak ve dinlenmek gerekmektedir. İşlemden bir sonrasında anjiyo yapılan bölgeye takılan bant çıkartılır ve banyo yapılmasına izin verilir.  Bazı hastalarda hafif sertlik ve şişlik yaşanması olabilir. Bu belli bir süreç sonrasında kendiliğinden geçer.

Kalp Anjiyosu Tehlikeli Midir?

Kalp anjiyosu yapıldıktan sonra vücuda zarar verecek bazı durumlarla karşılaşılabilir.  İşlem bölgesinde aşırıya kaçan şişlikler olabilir. Böyle bir durumda mutlaka hastaneye gidilmesi gerekmektedir. İşlem sonrası kullanılan kateter hemen çekilebilir. Fakat bazı özel durumlarda kateterin çekilmesi bir müddet sonra yapılır. Atardamardan yapılan bir işlem olduğu için kanama olmaması için kasık bölgesine sıkıca basılması gerekmektedir. Anjiyo sonrası kanama riski yaşanmaması için kum torbası konulmaktadır. İşlem sonrası kum torbasından dolayı hastanın sırt üstü yatması gerekmektedir. Bu yatış pozisyonunu değiştirmeden yatmanız istenmektedir çünkü kateterin uygulandığı bölgede şişlik ve rahatsızlık hissi duyulabilmektedir.

Hastaya sabah anjiyo yapılıp akşamına taburcu edilmesi anjiyonun korkulacak bir şey olmadığını gösterir. Yalnız hasta anjiyo sonrası bir kaç hafta süre ile kendini zorlayıcı hareketlerden ve ağır taşımaktan sakınması gerekmektedir.  İki hafta süre ile araba kullanmaması önerilir. Fazla sıvı tüketmeli ve aşırı yağlı yiyeceklerden bir müddet uzak durmalıdır. Hasta sigara içiyor ise sigarayı bırakması doktor tarafından tavsiye edilmektedir.

Anjiyo yapılarak damarlardaki sorunun sebebi belirlendikten sonra darlık veya tıkanıklık görünmüşse ve bu sorun anjiyo işlemi ile tedavi edilebilecek düzeyde ise kalp damarı içerisine yerleştirilmiş olan kateterin içinden kılavuz teli geçirilerek damar yapısının özelliklerinden yola çıkılarak balonla müdahale edilebilir ve sten takılabilir. Bunun yanında sadece stent uygulaması ile de hastanın sorunlarına çözüm bulunmaya çalışılabilir.

Sonuç olarak kalp anjiyosu, ölüm risklerini ortadan kaldırmak için yapılan bir operasyon olsa da, ani ölüm gibi riskleri içinde barındırmaktadır. Fakat, ölüm gibi büyük bir riskin karşılaşılma olasılığı oldukça düşüktür. Anjiyo yapılırken ölüm ile karşı karşıya kalınılması, binde bir görülen riskler arasında sayılabilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

31.07.2017

Merhaba doktor bey adım Neriman gökçen yasım 66 efendim anjiyo yaptırdım. Beyin damarlarına zarar verir mi?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
66 Yaşındayım ve anjyo yaptırdım, acaba beyin damarına zarar verir mi?
Derya KARAKAŞ ARSLAN27.02.2017

İYİ GÜNLER; 41 YAŞINDA BİR BAYANIM. AİLEMDE KRONİK KALP HASTALIĞI VAR. BABAM VE DEDEM DAMAR TIKANIKLIĞINDAN DOLAYI KALP KRİZİ İLE VEFAT ETTİLER. 4-5 YIL ÖNCE TETKİK AMAÇLI SİNTİGRAFİ ÇEKTİRDİM. ANCAK GECE UYANDIĞIMDA YÜZÜMÜN ANORMAL ŞEKLİNDE ŞİŞTİĞİNİ FARK AEDİP KORKUYLA ACİLE GİTTİM. ANTİ ALERJİK İĞNE YAPYILAR 3 GÜN İÇİNDE NORMALE DÖNDÜM. BU OLAY SONUCUNDA BANA NORMAL BİR ANJİYO TETKİKİ YAPTIRAMAYACAĞIMI VERİLEN, İLACA KARŞI ALERJİM OLDUĞUNU ÖLEBİLECEĞİMİ SÖYLEDİLER. BENİM YAPTIRABİLECEĞİM ANJİYONUN ALTERNATİFİ OLAN BİR TETKİK VAR MI? YARDIMCI OURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM
İYİ ÇALIŞMALAR.

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Kronik kalp hastalığında Anjiyo Uygulaması ve Etkileri
Coşkun03.02.2017

Annem anjiyo olacak ölüm riski var mı yaşı 52 riskleri nelerdir cevap verirseniz sevinirim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Anjiyo erken tanı koyma konusunda yardımcı olan ve bu tanı üzerinde tanı yapmaya olanak sağlayan oldukça değerli bir yöntemdir. Hastaların anjiyodan korkmaması gerekir bu uygulamanın ölüm riski oldukça düşüktür. Anjiyo riskleri içinde kanama olasılığı, acı hissetme, hafif düzeyde ağrılar, hassasiyet meydana gelebilir. Bunlar dışında anjiyonun riskleri bulunmaz.

Soru ekle

Sorunuz: