Beyin anjiyosunda kalp için yapılan anjiyo gibi beyinde oluşan hastalıkların teşhisi ve var olan damarların durumunun görülmesi için yapılan ve oldukça faydalı bir yöntemdir.
Beyin Anjiyosu Nedir?
Beyin anjiyosunda kalp için yapılan anjiyografi gibi beyinde oluşan hastalıkların teşhisi ve var olan damarların durumunun görülmesi için yapılan ve oldukça faydalı bir yöntemdir. Yine kasıktan girilerek yapılan bu işlem keteter adı verilen ince ve esnek olan tüpün beyin damarlarına kadar gidilerek damarların daha net görülmesini sağlamak için damarlara bir boya maddesi verilerek işlemin daha net yapılması sağlanmaktadır.
Hastanın bu ilaca alerjisi varsa hasta hamile ya da böbrek hastası ise doktoruna mutlaka bunu bildirmelidir. X ışını makinesiyle yapılan bir işlemdir beyin anjiyosu. İşleme girmeden mutlaka 4 saatlik bir açlık olması istenmektedir.
İşlem öncesinde hastanın lokal anesteziyle uyuşturulması sağlanır. Kişide işlem sırasında bulantı, baş dönmesi ve yanma gibi yan etkiler görülebilmektedir.
İşlem sırasında beynin birçok röntgeni çekilmektedir. Damarların daha net görülmesi için verilen sıvının vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlamak için 1,5 litre su veya gazsız meyve suları içilmesi önerilir.
Uygulama Nedeni ve Yöntemleri
Hasta beyin kanaması geçirmiş ise bazı nörolojik hastalıklar, beyinde bulunan kan damarlarının incelenmesi ve daha önce uygulanmış bir tedavi var bu tedavinin sonuçlarının değerlendirilmesi için beyin anjiyografisine gerek duyulmaktadır.
İşlem sonrası hastanın 4 saatlik bir zaman süresinde hastanede istirahatı sağlanmaktadır. Ayrıca bir gece hastanede kalması uygun görülmektedir. İşlem yapılan bölgede kaşıntı ve morluk görülmesi olabilir. Bu olay alerjik bir etki olduğunu göstermektedir. Hastanın 4 saat süreyle kesin dinlenmesi ve yemek yememesi istenir.
Hastanın eğilme ve zıplama gibi hareketlerden kaçınması istenmektedir. Bir kaç süreyle de ağır şeyler kaldırmaktan sakınması önerilir. Beyin anjiyosunun riskleri oldukça az görülmektedir. Tabii ki her tıbbi müdahale de olabileceği gibi bu işleminde yan etkileri olabilir. Az görülmesine rağmen ciddi olabilen felç ve inme gibi yan etkilerde görülmesi mümkün olabilir.
Beyinde oluşmuş olabilecek hasarlı alanın tespit edilebilmesi için beyni anjiyografi yöntemi ile görüntülemek gerekmektedir. Anjiyo teşhis konulmasının yanı sıra tedavi içinde kullanılan ve başarı oranı da oldukça yüksek olan bir yöntemdir. Cerrahi bir müdahale gerekmeden birçok hastalığın tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.
Beyin anjiyosu ile hasarlı bölge tespit edilir tıkalı olan damarın tespiti net olarak yapılır. Beyin çok hassas bir bölge olmasından dolayı bazı riskler de taşımaktadır. Damara giriş yapılan yerde iltihap riski görülebilir. Anjiyo sırasında ya da sonrasında kanamayla karşılaşılabilir. Ayrıca beyin kanaması tespiti için anjiyografi yapılıyor ise kanamayı artırma riski her zaman bulunmaktadır.
İstanbul’da beyin anjiyografisi yapan hastaneleri
Memorial Şişli Hastanesi
Adres: Kaptan Paşa Mh. Piyalepaşa Blv., 34385 Şişli/İstanbul
Telefon: (0212) 314 66 66
Acıbadem Kozyatağı Hastanesi
Adres: Kozyatağı, İnönü Cad., Okur Sokağı No:20, 34742 Kadıköy/İstanbul
Telefon: (0216) 571 44 44
Medical Park Bahçelievler
Adres: Bahçelievler, E-5 Karayolu / Kültür Sok No:1, 34180 Bahçelievler/İstanbul
Telefon: (0212) 484 14 84
Ersoy Hastanesi
Adres: Kurtköy Mah., Ankara Cd. 390/3, 34912 Pendik/İstanbul
Telefon: (0216) 585 35 35
Ankara’da beyin anjiyosu yapan hastaneleri
Medicana İnternational Ankara
Adres: Söğütözü, Söğütözü Cad Eskişehir Yolu Üzeri No:6, 06510
Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 292 92 92
Çukurambar Koru Ankara Hastanesi
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak No:13 Çukurambar
Telefon; 0312 444 66 62
Liv Hospital Ankara
Adres: Bestekar Sokak No: 8 Kavaklıdere, Çankaya
Telefon, 0312 666 40 00
Sincan Ankara Özel Lokman Hekim Hastanesi
Adres; Polatlı 2.Caddesi İdil Sokak No; 44 Andiçen Mahallesi SİNCAN
Telefon; 0312 276 08 18
Memorial Ankara Hastanesi
Adres; Balgat Mahallesi Mevlana Bulvarı 1422. Sokak
Telefon; 0312 253 66 66
Medical Park Ankara Hastanesi
Adres; Kent Koop Mahallesi 1868. Sokak No; Batıkent
Telefon; 0312 666 80 00
Soru - Cevap
Merhaba,
Dokuz ay önce beyin anjiyosu oldum ve kontrol amaçlı yine olmam gerekiyor fakat korktuğum için anjiyo olmaktan çekiniyorum, canım çok fazla yanıyor, kontrol amaçlı tekrar olmam şart mı bu anjiyo sırasında sonda takılır mı bu konuda bana bilgi verirseniz çok ama çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Selma hanım merhaba,
Kontrol amaçlı anjiyo olmanız gerekiyorsa tekrardan olmalısınız. Bu konuda uzmanınız sizin için en doğru kararı verecek olan mercidir. Sonta takımı içinde uzman ile görüşüp gerekli işlemi yaptırmanız mümkündür.