Boyun damar anjiyosu yapılabilmesi için ilk olarak klinik muayene olunması gerekir. Doktorun isteği doğrultusunda anjiyo işlemi yapılır ve stent takılabilir.
Boyun Damarı Anjiyosu Nasıl Yapılır?
Anjiyo damarların görüntülenmesi adına yapılan bir tetkiktir. En yaygın ve sık şekilde kalp ile alakalı olan damarların kontrol edilmesinde kullanılır. Anjiyo işlemlerinde gerekli incelemeler yapılarak damar tıkanıklığı tespiti yapılır. Boyun damarı tıkanıklığı ile alakalı olarak yapılacak olan görüntülemede de bu sistem çok işe yaramaktadır. Yapılacak olan anjiyoda ilaçlı ve ilaçsız şekilde rahat bir görüntüleme elde edilmektedir. Boyun damar tıkanıklığı sonucunda yapılacak anjiyo uygulamasında;
- Hastaların şikâyetleri göz önüne alınarak klinik muayenesi yapılır.
- Yapılan muayene sonrasında tanının tam anlamı ile koyulabilmesi adına görüntüleme sistemlerinden faydalanılmaktadır.
- Anjiyo, BT anjiyo, kateterle anjiyo ve renkli doppler bu anlamda hastaya ve doktora yardımcı olmaktadır.
- Tedavi esnasında darlık oluşmamışsa ve hasta olan kişilerin sızlanmaları fazla düzeyde bulunmuyorsa kan sulandırıcı ilaçların kullanımı tercih edilir.
- Sızlanmalar ve acılar geçmemişse ve fazlalaşıyorsa, damarın yaklaşık olarak % 70’den fazlası tıkalı durumda ise tıkanıklığı açmak gerekir.
- Yapılacak olan açık ameliyat ile anjiyo yapılır ve stent takılma işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede damar içi de temizlenmiş olur. Damar çok tıkalı ise ve kıvrımlı ise stent uygulaması yapılmayabilir.
Damar tıkanıklığı bazı kişilerde herhangi bir soruna yol açmazken, bazı kişilerde ölüme ve felce yol açabilir. Bundan dolayı da kısa süre içinde tanı koyulması ve tedavi edilmesi gerekir.
Boyun Damarlarındaki Tıkanıklık Belirtileri
Boyun bölgesinde bulunan tıkanıklık oluşması durumunda hasta kişilerde kollarda ve bacaklarda felç, bayılma, konuşma ile alakalı bozukluk konuşulanları anlamama, görme ile alakalı sorunlar meydana gelmektedir. Bazı kişilerde yüzde felç bile gözlemlenebilir. Bu etkiler en belirgin olan etkilerdir.
Bunların yanı sıra kusma, mide bulantısı ve baş dönmesi de fazlasıyla gözlemlenir. Boyun damarlarında oluşan tıkanıklık sonucunda iki farklı belirti meydana gelmektedir. Damarın olduğu bölgede beyne giden damardan yeterli düzeyde kan gitmemesinde kaynaklı olan aksamalar oluşur. Diğer bir belirti de kan akışının normal olmamasından kaynaklı oluşan küçük pıhtılaşmalardır. Zaman içinde damara darlığına sebep olan yağ parçalarından kaynaklı olan parçalar beyne gider, beyinde bulunan damarın tıkanmasına sebep olarak bu bölgenin felç olmasını sağlar.
Bu felçten kaynaklı olarak hasta kişilerde konuşma ile görme bozuklukları meydana gelir. Oluşan belirtilerin bazılar kısa süre içinde kaybolur. Yani birkaç gün içinde ortadan kalkar. Geçici olmayan belirtilerde kendini felç olarak gösterir. Meydana gelen tıkanıklar sonucunda kısa süre içinde tedavi olmak ve tedavi sürecini en doğru doktor ile atlatmak gerekir. Tedavi olmayan kişilerde önüne geçilmeyecek olan sorunlar meydana gelmektedir.
Hastanın ölümü ile sonuçlanabilecek olan neticeler ise kaçınılmaz duruma gelebilir.
Soru - Cevap