Omuz artroskopisi omuz bölgesinin önceki performansını yakalaması için kullanılan ilk adımdır. Bu adımın iyileşme sürecinde detay atlamamak sağlık için gerekmektedir.
Omuz Artroskopisi Nedir, Nasıl Yapılır?
İnsan vücudunda omuz kısmı en hareketli olan bölgeler içinde yer alır. Bu bölgenin sakatlanması da oldukça kolaydır. Meydana gelen sakatlanmalarda ve sorunlarda kullanılan olan en güzel tedavi yöntemi omuz artroskopisi işlemleridir. Omuz artroskopisi cerrahi genelde kişinin ayakta tedavi edilmesi sonrası yine kişinin aynı gün içinde evine taburcu edilme olanağı bulunan bir işlemdir. Omuz artroskopisi öncesinde hasta olan kişilere kan testleri yapılması gerekmektedir. İşlemin yapılacağı günden bir gün önce gece yarısından itibaren hastanın herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketmemesi önemlidir. Kişilerin durumları göz önüne alınarak genel anestezi ya da lokal anestezi uygulaması yapılır. Yapılacak olan anestezi uygulaması işlemler yapılırken hastanın acı duymasının önüne geçecektir. Uzman hekimler bu esnada artroskopiyle kişilerin omuz eklemlerinin iç kısımlarını gözlemleyerek gerekli işlemleri gerçekleştirir. Cerrahi de Artroskop ve diğer malzemeler ile açılacak olan minik cilt delikleri birkaç dikiş yardımı ile kapatılır. Bundan sonrası pansuman ve bandaj yapılacaktır. Tüm süreç oldukça kolay şekilde işler ve bu süreçte sorun çıkmaması adına ve tedavi için uzman hekimin söylediklerinin dışına çıkılmamalıdır. Artroskopi uygulaması;
- Kalça
- El bileği
- Dirsek
- Omuz
- Diz gibi eklemlerde bulunan sorunların tedavi edilmesi amacı ile yapılır.
Eklemlerden açılacak olan yarım santimlik küçük deliklerden içeri girilir. İşlemlerin tamamı kalem inceliğinde olan aletler yardımı ile yapılır. Eklemlerin içine sokulacak olan aletlerin bir ucunda kamera bir ucunda da ışık bulunur. Eklemlerin iç kısmı tamamen su yardımı ile doldurulur ve alınan görüntüler ekrana aktarılır. Bu şekilde gerekli tanı koyularak tedavi süreci planlanır. Omuz artroskopi için genel anestezi yapılır. Omuz artroskopi işlemleri kaç saat sürer, ortalama olarak 20 dakika ile 1 saat içinde tamamlanır. Hazırlık ve pozisyon alma süreleri buna dâhil değildir. Uygulamalarının yapılması için uzman hekimin ve ekibinin konusunda tecrübeli olması gerekir. Hatta bu anlamda omuz artroskopi kursu verilir.
İyileşme Süreci
Omuz artroskopi işlemlerinin yapılmasından sonra hastalar genelde aynı gün içinde ya da bir gün sonra hastaneden taburcu edilir. Uygulanan işlemler dâhilinde bu süre değişebilir. Omuz bölgesinden yapılacak olan bu işlemler de yatış süresi uzayabilir. Yapılan işlem dâhilinde ameliyat sonrasındaki süreçte kol askısı kullanımı yapmak ve fizik tedavi sürecine başlamak gerekir. Yapılacak olan kol askısı bölgenin 30 ila 40 derece civarında dışarıya tutmak adına kullanılır. Bu uygulama dikişlerin rahat olması adına da kullanılmaktadır. Kol askısını hasta kişi yaklaşık olarak 6 hafta boyunca çıkartmaz. Bazı hastalarda bu 6 haftalık süreçte egzersiz de yapılır. Bu egzersizler hasta kendi kendine kolunu hareket ettiremediği zamanlarda tercih edilir. Özellikle bir yakını ya da fizyoterapist tarafından hareketlerin yapılması sağlanır. Hareket etme, egzersiz süresi ve nasıl yapılması gerektiği ile alakalı olarak uzman hekim detaylı bilgiler verir. Bu süreci en doğru şekilde tamamlamak tedavi için gereklidir. Hatta bazı hastaların durumları göz önüne alınarak ilk pasif egzersizler ile başlanır ve sonrasında aktif egzersizlere geçilir. İyileşme sürecinin ne kadar devam edeceği de hastaya göre değişir. Bu dönemde omuz ve kol bölgesini zorlamamak çok önemlidir. Örneğin; tedavi sürecinde ve sonrasında ağır kaldırmak tehlikeli olabilir. Bunlar dışında aşağıda bulunan detaylara iyileşme döneminde dikkat etmek gerekir.
- Koltuktan, sandalyeden ya da yataktan düşülmemelidir.
- El ve kol yardımı ile iş yapmamak gerekir.
- Uzman hekim tarafından verilen diyet listesine harfiyen uyulmalıdır.
- Ağrıların hafiflemesi için egzersizler aksatılmamalıdır.
- Temaslı olan sporlardan kaçınılmalıdır.
- Gün içinde yorgunluk yaşamamak adına dinlenme molaları verilmelidir.
- Kabızlık için diyetten vazgeçilmemelidir.
- Uzman hekimin verdiği ilaçlar dışında ilaç kullanımı yapılmamalıdır.
Riskler ve Rehabilitasyon Süreci
Uygulanan tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bu cerrahide de riskler bulunur. Sinir ve damar yaralanmaları ile enfeksiyon en önemli riskler içinde yer alır. Bu risklerin görülme sıklığı % 1’den daha azdır. Meydana gelen risklerde de zaten hemen müdahale edilebilir. Artroskopi işlemi omuz bölgesinin önceki performansını yakalaması için kullanılan ilk adımdır. Bu adımdan sonraki aşama rehabilitasyondur. Cerrahiden sonra hasta bazı aşamaları geçince kendini rahatlamış hisseder. Özellikle rehabilitasyon uygulaması ve buz uygulaması uzman hekimin önerdiği şekilde yapılmalıdır. Uzman hekim uygun gördüğünde ağrı kesici ilaçlar ve omuz askısı kullanımı yapılmalıdır. Yine uzman hekim uygun görürse el, kol ve omuz yardımı ile alakalı işlemleri birkaç gün sonra yapabilirsiniz. Bu detaylar kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir.
Soru - Cevap