Sinüs Hastalıklarında Kullanılan Endoskopik Cerrahi İşlemleri Nasıl Yapılır?

Üst solunum yollarında meydana gelen kronik sinüzit için genelde endoskopik cerrahi işlemleri kullanılır. Gelişen teknoloji sayesinde bu uygulama oldukça basit ve hızlı şekilde yapılır.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Nedir?

resim-2007

Üst solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonların sonucunda sık şekilde meydana gelen hastalarından bir tanesi de sinüzittir. Yüz kemiklerinin iç kısmına yerleşen ve yerleşmiş oldukları kemiklerinin adlarını alan, boyutları ise kişiden kişiye göre değişen ve gelişimleri ile farklı hava boşluklarına sinüs adı verilir. Bu sinüsleri etkileyen iltihap durumlarına ise sinüzit adı verilmektedir. Sinüs ve burun boşluğu kısımlarına döşenmiş olan hücreler hava içinde bulunan yabancı mikroorganizmaları ve partikülleri salgıların yardımı ile parçalayarak ve hareketlendirerek sinüs kısmının ağızlarına ve bu bölgeden de burun boşluklarına doğru hareket ettirmektedir. Burun boşluklarında bulunan akım kişinin geniz bölgesine doğru gider ve buradan terk eder. Salgı sürekli olarak üretilmektedir ve salgıdan kaynaklı temizlik işlemleri de sürekli olarak devam eder. Sinüs bölgesinde meydana gelecek olan sorunlar sinüzitlere sebep olur. Üst solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonlar hemen hemen her yaşta gözlemlenir.  Yapılan bir araştırma sonucunda her sene insanların bir ya da birkaç kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği ve bunların hemen hemen %10 kısmında sinüzit geliştiği ortaya çıkmıştır. Sinüzitin tedavi edilmesi ise durumuna göre endoskopik cerrahi işlemleri ile yapılabilmektedir. Endoskopik sinüs cerrahisi ameliyatı işlemleri kronik sinüzitten başka aşağıda var olan durumlarda da uygulanır.

  • Hipofiz tümörlerinde
  • Sinüs ve burun bölgesinde var olan beyin omurilik sıvılarının kaçaklarında
  • Sinüs tümörlerinde
  • Burun tümörlerinde
  • Gözyaşı kanallarında var olan tıkanıklık durumlarında
  • Görme sinirlerinde bulunan sıkışlıklarda ve yaralanmalarda
  • Troid oftalmopatisi durumlarında da uygulanır.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Endoskopik sinüs cerrahisi ameliyatı esnasında balon, navigasyon, microdebrider tarzında geliştirilen ileri teknoloji aletler kullanılmaktadır. Bu aletlerin kullanımı uzman ile hastanın konforlu bir ameliyatı başarmalarına olanak sağlar. Uygulama genel anestezi altında yapılır. Endoskopik sinüs cerrahi ameliyatı süresi patolojik durumun yaygınlığına, estetik cerrahisine, burun içinde bulunan eğikliğin düzeltilmesini anatomi durumlarının düzeltilmesine, burun eti küçültmesine ve diğer müdahalelere göre değişkenlik göstermektedir. Bir adet sinüse müdahale etmenin süresi ile üç adet sinüse müdahale etmenin süresi farklıdır. Bir adet sinüse müdahale 15 dakika içinde tamamlanırken. Tüm sinüslerde patolojinin temizlenmesi işlemi 2 saat sürebilir. Endoskopik sinüs ameliyatı sonrası burnun iç kısmına tampon koymaya gerek bulunmaz. Ameliyat esnasında gelişen teknoloji ile desteklenen teknik açıdan özen içinde geliştirilen fonksiyonel aletler kullanılır. Bundan kaynaklı olarak da ameliyatın komplikasyonları oldukça azdır. Ameliyatın bitmesinde sonra ameliyat bölgesine iyileşme ve kanama esnasında meydana gelebilecek doku yapışıklıkların ortadan kaldırmak amacı ile belli başlı materyaller ve özel tamponları yerleştirilir. Bunlar solunumu olumsuz şekilde etkilemez.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Endoskopik cerrahi işlemi yapılacak olan ameliyatlarda teknik açıdan üst düzey cihazların kullanımı yapıldığı için eski döneme göre hastalar daha rahat bir iyileşme süreci geçirir. Ameliyatın sonrası iyileşmeyi hızlandırmak için aşağıda bulunan detaylara dikkat etmek gerekir.

  • Özellikle ağrıların için uzman hekimin önerdiği tüm ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir.
  • Ameliyatı sonrası 24 ya da 48 saat süresinde burun tıkanıkları yaşanabilir. Bundan kaynaklı hasta ağız kısmında nefes almak zorunda kalır. Hemen hemen 72 saat sonra düzenli nefes almaya başlanır.
  • Burun bölgesinde gerçekleşecek olan iyileşme ameliyatın türüne göre değişkenlik gösterir. İyileşme süreci 2 ila 6 haftalık süreyi bulabilir. Bu süreç içinde uzmanın önerdiği kontrollere ve pansumanlara düzenli bir şekilde gitmek gerekir. Aksatılmaması çok önemlidir.
  • Uzman hekimin önermesi durumunda burun içi temizlenmesi için sprey kullanılır.
  • Uzman hekim izin veresiye kadar burun içi sümkürülmemelidir.
  • Burun içine kesinlikle musluk suyu çekilmemelidir.
  • Ameliyattan 48 saat sonra ya da burnun içinde bulunan tamponların alınmasından sonra bölge hafif şekilde temizlenmelidir. Temizlenip temizlenmeyeceği uzman hekim hastaya belirtir.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...