Paranazal sinüs bt çekimlerinde ekstra bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Nasıl çekileceği konusunda doktor hastasına detaylı bilgiler verecektir.
Paranazal Sinüs Tomografisi Nedir?
Sinüs ile alakalı olarak hastaneye başvuran ve doktor kontrolü yaptıran kişilere ilk olarak 3 haftalık ilaç tedavisi uygulaması yapılır. Bu tedavi sonrasında yanıt alınamayan hastalarda Paranazal sinüs tomografisi bt çekimi istenir. Çekilecek olan paranazal sinüs tomografisi bt ile sinüzit ameliyatı olup olunmayacağına karar verilir. paranazal sinüs bt tomografisi hastanın ve doktorun yapacağı hazırlık sonrasında çekilir.
Nasıl çekilir, neden çekilir, çekim aşamaları nasıldır, nerede incelemesi yapılır, incelemesi nasıl yapılır gibi detayları öncesinde uzman hastaya anlatır. Özellikle tümörler konusunda aydınlatıcı bilgi veren paranazal sinüs bt tomografisi ile tedavisi konusunda doğru yol alınır. Paranazal sinüs tümörü sinüslerde ve burnun arka açık alanı bölgesinde büyümektedir. Bu tümör bir kanser türüdür. Tümörün alanı sinir hücrelerinden ya da burun kemiklerinden başlayabilir. Paranazal bt tomografisi sayesinde ne kadar erken tanımlanırsa tedavisi konusunda da o kadar erken yol alınır. Bt çekimleri sayesinde kanser ile alakalı olan tedavi planlaması da erken dönemde yapılır. Bu sayede hastalıklarda kurtulmak ve daha sağlıklı yaşamak mümkündür. Bt çekimi ile erken tanı koyulan tümörlerin belli başlı sebepleri bulunur. Bu sebepler;
- Sigara kullanımı ve bu kullanımım aşırı düzeyde olması
- Radyum ile alakalı maruz kalma durumu
- Toza, krom, nikel, tekstil, un, deri ve ahşap tozuna maruz kalma
- HPV enfeksiyonları
- Endüstriyel olan kimyasallara maruz kalma ve etkilenme
Paranazal Sinüs Tomografisi Nasıl Çekilir?
Bt çekim işlemlerinin yapılmasının sebebini, şüphelenen durumu ve çekimden önce neler yapılması gerektiğini uzman hastasına detaylı bir şekilde anlatır. Bu sayede hastaların aklında herhangi bir soru ya da ayrıntı takılı kalmaz. Burundan tomografi çekilmesi için;
- Hasta kişi bu çekim için tasarlanmış olan makine içine yatırılır.
- Uzmanın istediği bölgeden ve etrafından tomografi cihazı X ışınları kullanarak görüntüler alır.
- Bu uygulamaya kişileri zorlayacak ve yıpratacak olan bir uygulama değildir. Basit ve hızlı şekilde gerçekleşir.
- Çekim işlemlerinin bitmesi yaklaşık olarak 15 dakika içinde tamamlanır.
- Burun içinde tümör mevcut ise kontrast madde verilmelidir. Normal çekimlerde ise kontrast madde kullanımı kesinlikle yapılmaz.
- Verilen kontrast madde kişiye göre alerjen etkiler ortaya çıkartabilir.
- Uygulama için hastanın ya da doktorun ekstradan bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. İşlemlerden önce birkaç saat açlık yeterli olacaktır.
- Uygulamada özel bir detay yapılmayacağından dolayı kişiler bitmesinin ardından hemen güncelik yaşamına devam edebilir.
- Hamile olanlar ve hamilelik ile alakalı şüpheli olan kişilerde X ışınları kullanıldığından dolayı çekimlerin yapılması yasaktır.
Tomografi Çekimi Nerede Yapılır?
Tomografi işlemleri özel hastanelerde, özel görüntüleme merkezlerinde, devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde çekilmektedir. Bu çekim işlemlerini özellikle her devlet hastanesi yapmayabilir. Özel kurumlarda ise işlemler her daim yapılır. Sgk desteği ile devlet hastanesi dışındaki merkezler uygulama yaptırmak mümkündür. Bu anlamda dikkat edilecek olan en önemli detay fiyat aralıklarıdır.
Merkezler genelde birbirine yakın fiyat politikası ile hareket etse bile bazen uçurum rakamlar ile karşılaşılabilir. Bunun için öncesinde araştırma yapılmalıdır.
Soru - Cevap