Bağırsak Ultrasonu Nedir, Çekim Aşamaları Nelerden Oluşur?

Bağırsak ultrasonu işlemlerinin tamamı konusunda eğitim almış olan ve deneyimli olan hekimler tarafından yapılmalıdır. Sağlık için gereklidir.

Bağırsak Ultrasonu Nasıl Çekilir?

Bağırsak ultrason işlemleri ERUS, anal ultrason, endoanorektal ultrason, anorektal ultrason, endorektal ultrason ve rektal ultrason olarak da bilinir ve yapılır.  Bağırsak görüntüleme nedir, anüs ile çevresinde bulunan dokulardaki hastalıkların teşhis edilmesi ve belli olması için yapılır. Bağırsak ultrasonografi işlemi küçük olan prob uçları ile çekilir. Bağırsak görüntüleme de hasar olurmu, küçük ve ince prob kullanıldığından dolayı hasar oluşmaz.

Bağırsak ultrasonografi uygulaması ile neler belli olur, kabızlık sorunu, bağırsağın kanseri, kanseri olan dokular, makat girişinde bulunan kaşıntı, makat kanseri, hemoroid kanseri, makat çevresinde bulunan iltihaplanmalar, mesane kanseri, kalın bağırsağın hastalıkları, kalın ve ince bağırsağın kanseri, dışkı ve gaz hastalıkları belli olur. Klasik olan problar kanseri belli eder mi, hastalıkların tamamen teşhis edilmesi adına yeterli değildir. Bundan dolayı da bağırsak kanseri ve diğer hastalıkların teşhis edilmesinde 360 derece görüşü bulunan prob uçları kullanılır.

Bu cihazlar nasıl kullanılır, yaygın olamayan cihazlar konusunda deneyimi ve tecrübesi olan hekimler tarafından kullanılır. Alınan sonuçlar nasıl değerlendirilir, bulgular yine konusunda deneyimli olan hekimler tarafından detaylı şekilde değerlendirilir. Ultrasonografi işlemi nasıl çekilir;

  • Hasta nasıl yatmalıdır, hastanın nasıl yatacağı ve nasıl bir pozisyonda durması gerektiği doktor tarafından ayarlanır. Nasıl durduğu görüntüleme açısından önemlidir.
  • 360 derece görüşe sahip prob çubuğu streil hale getirilir. İnceleme nedir, inceleme prob ucu ile makat bölgesinden gerçekleştirilir. Prob ucuna jel sürülür. Gerekli olduğunda prob ucunda bulunan balon su yardımı ile şişirilir. Yapılan incelemelerde bölgede bulunan her yeri detaylı şekilde görüntülenir.
  • Cihaz ekranında gerekli olan tüm görüntüler ile alakalı incelemeler yapılır. Prob belli bir düzeyde tutulur ve bölgesinin kayıtları alınır.
  • İnceleme süresi nedir, en fazla 10 dakika içinde tamamlanır.

Sonuçları Nasıl Çıkar?

Görüntüleme konusunda özel eğitim almış olan radyoloji hekimi tarafından yapılmalıdır. Bu sonuçların doğru yorumlanması için gereklidir. Çünkü yorumlama içinde deneyim ve tecrübe gerekir. Ultrasonografi işlemi yapılan kişilere zararlı bir tetkik değildir. Ağrı ve sızı duyulmayan tetkikte anestezi gerekmez. Uygulama sonrasında kişiler normal yaşamına hemen dönme lüksüne sahiptir.

Ortaya çıkacak olan sonuçlar tamamen hastaya göre değişkenlik gösterir. Ne sorun olduğu ve bu sorunun nasıl tedavi edilmesi gerektiğini ise hekim belirler. Çıkan sonuçlar ışığında tedavi planlaması yapılır. Tedavi sürecinde uzmanın söylediği detaylar doğrultusunda hareket etmek ve bunların dışına çıkmamak oldukça önemlidir.

Sağlıklı bir yaşam için ortaya çıkan bağırsak sorunu belirtileri dikkate alınmalı ve vakit kaybetmeden uzmana başvurulması gerekir. Genel sağlık için gerekli olan bir kuraldır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...