Rahim Ultrasonu Nedir, Çekim Aşamaları Nelerden Oluşmaktadır?

Rahim ultrasonu regl kanamasının bitmesinden birkaç gün sonra yapılır. Rahimde bulunan sorun ve sıkıntıların meydana çıkması konusunda yardımcı olur.

Rahim Ultrasonu Nedir?

Rahim ultrasonu regl kanamasının bitmesinden birkaç gün çekilir. Kanama esnasında rahim ultrasonu işleminin yapılması belli başlı sakıncalara sebep olabilir. Meydana gelecek olan en önemli riskte regl dönemindeki kan rahim içine verilecek olan ilaçlar ile karın bölgesine gider. Regl kanamasının bitmesinden birkaç gün sonra yapılmasının bir başka sebebi de hasta olan kadında gebelik olup olmadığını belirlemektir.

Regl kanamasının tamamlanmasından sonraki 15 gün içinde gebelik ya da döllenme meydana gelebilmektedir. Bunun sonucunda ultrasonla rahim görüntüsü alınırken fetusa zarar verilebilir. Bundan dolayı kanamanın tamamlanmasından sonraki 5 gün içinde muayenesi yapılır ve ultrasonla çekim işlemi tamamlanır. Hastalar rahim ultrason işlemlerinin nasıl yapıldığına dair online ortamda video izleyebilir. Çekim işlemi rahim içinde bulunan sorunların aydınlatılması amacı ile doktora kolaylıklar sağlar. Çekim öncesinde;

  • Yapılacak uygulama için kişilerin aç gelmesine gerek bulunmaz.
  • Anestezi uygulanmadan yapılır. Nadir de olsa anestezi uygulaması yapılır. Anestezi uygulaması yapılacaksa hastaların en azından 6 saatlik açlık ile gelmesi gerekir.
  • Rahim içinin görüntülenmesi için herhangi bir ilaç kullanımı yapılmaz. Doktorun tavsiyesi üstüne hastalar uygulamadan yarım saat önce ağrı kesici alabilir. Bu hastanın görüntüleme esnasında daha çok rahat etmesine olanak sağlar.

Nasıl Çekilir?

  • Hasta masada gerekli olan pozisyonda yatırılır.
  • Görüntüleme radyoloji uzmanı ya da kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır.
  • Çekim oldukça ağrısız, sızısız ve acısız şekilde gerçekleşir.
  • Görüntüleme de anestezi uygulaması yapılmaz. Rahim ultrasonundan korkan kişiler için nadir de olsa doktorlar anestezi uygulaması yapabilir ama bu oran oldukça azdır.
  • Kadın doğum uzmanları tarafından hastalara aynen jinekolojik muayenelerde olduğu gibi kontrol etmek adına spekulum aleti takılır.
  • Spekulum aletinin takılmasından sonra hastaların rahim ağzı bölgesi antiseptik solüsyon yardımı ile temizlenerek hazır hale getirilir.
  • Sonrasında rahmin ağız kısmına tüp şeklinde olan kanül yerleşimi yapılır.
  • Tüpten rahmin iç kısmına sıvı verilir. Bu sıvı ultrason çekimi esnasında bölgenin oldukça net şekilde gözükmesine yardımcı olacaktır.
  • Sıvı rahim içine, tüplere ve tüpler açık durumda ise karının iç kısmına kadar ilerleyecektir. Bu sırada hafif düzeyde ağrı hissedebilir. Sıvı gönderilme işlemi röntgen filmi çekim işleminde de uygulanmaktadır. Ultrason çekimlerinin hepsinde sıvı gönderilme işlemi yapılmaz. Bazılarında direkt olarak vajinadan prob adlı cihaz ile görüntüleme işlemi yapılır. Bu esnada da ağrı ve acı kesinlikle hissedilmez.
  • Uygulamanın bitmesinden sonra rahmin ağız kısmına yerleştirilmiş olan aletler alınır ve işlem tamamlanır.
  • Hasta olan kişilerin kısa bir süre masa üstünde yatması istenir ve sonrasında kaldırılır.
  • Ultrason işlemleri en kısa 5 dakika sürerken en uzun 30 dakika içinde tamamlanır. Uzun yapılmasının en önemli sebebi ayrıntılı görüntülemenin doktor tarafından istenmesidir.

Sonuçları Nelerdir?

Rahim ultrason uygulaması sonrasında ortaya çıkacak olan sonuçlar kişilere göre değişkenlik gösterir. Her hastalık ve her sorun her kadında olmayabilir. Bunun içinde sonuçlar farklı farklıdır. Özellikle kadın doğum uzmanı görüntüleme yaptığı anda da yorumlama yapabilir. Sonuçlar hastanın eline birkaç gün içinde geçecektir. İşlemlerin tamamının uzmanlar tarafından ve deneyimli olan kişiler tarafından yapılması gerekir.

Ayrıca çekim yapacak olan hastane ya da görüntüleme merkezi öncesinde araştırılmalıdır. Cihazları düzgün olan, son teknoloji destekli olan, kadrosu düzgün ve deneyimli olan hastanelerde çekilmesi oluşabilecek olan sorunların önüne geçer. Ayrıca uzmanların herhangi bir detayı da atlama riski olmaz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...