Beyin Röntgeni İşlemleri Nedir, Çekim Aşamaları Nelerden Oluşur?

Beyin röntgeni ile özellikle beyin tümörü, kanserli dokular, ur ve kistler konusunda teşhis konulmaktadır. Teşhis sonucunda gerekli tedavi yapılır.

Beyin Röntgeni Nedir?

Beyinde Tümör

Beyin röntgeni özellikle kist, beyin tümörü ve ur gibi büyük sorunların ortaya çıkması adına kullanılan tanı yöntemlerinden bir tanesidir. Beyin tümörü ve diğer sorunların aydınlatılması amacı ile X ışınlarının kullanıldığı cihaz ile çekim işlemi yapılır. Cihaz sorun olan bölgenin çekimi yapar ve gerekli olan verilerin elde edilmesini sağlar. Beyin tümörü ve diğer sorunların meydana çıkması adına belli aralıklar ile film çekilir. Röntgen sayesinde birçok hastalık ve detay belli olmakta ve tedavi konusunda başarı sağlanmaktadır. Beyin röntgeni işlemleri neden çekilir ve hastalıklar belli olurmu;

  • Kafa ile alakalı yaralanma ve kaza geçiren kişilerde yaralanmaların ve var olan kırıkların belirlenmesi için
  • Beyinde felç geçiren kişilerde kanamaların saptanması adına
  • Tümörünün saptanması ve tümörü konusunda veriye sahip olmak adına
  • Damarlarda meydana gelen balonlaşmalar
  • Yüzde oluşan travmalarda yumuşak doku ve kemik hasarları
  • Beyin tümörü sonucunda dokulardaki hasar
  • İşitme sorunlarının belirlenmesi
  • Beyinde bulunan damar hastalıklarının araştırılması
  • Beyinde bulunan boşlukların saptanması
  • Beyin biyopsisi öncesinde ve beyin tümörleri belirlenmesinde çekilir.

Röntgen çekim işlemlerinde yapılacak olan uygulamanın fiyatları özel kuruluşlarda farklılık gösterir. Sgk’ya bağlı olan devlet hastanelerinde fiyatları bakımından ekstra ücret istenmez. Bazı görüntüleme merkezlerinde de çekim yapılmaktadır. Bu merkezlerde de fiyatları farklılıklar gösterir. Bundan dolayı fiyatları konusunda araştırma yapılmalıdır. Fiyatları açısından çevreden bilgi almak da gerekebilir.

Nasıl Çekilir ve Çekim Aşamaları Nasıl Belirlenir?

Görüntüleme nasıl yapılır, ilaçlı ve ilaçsız olmak üzere iki şekilde yapılır. İlaçlı çekim işlemlerinde vücuda kontrast madde nasıl enjekte edilir, damar yolu ile enjekte edilir. Kontrast madde sayesinde gerekli bölgeler net şekilde görüntülenir ve istenilen verilerin toplama işlemleri yapılır. Kontrast madde bazı kişilere yan etki edebilmektedir. Özellikle alerjik açıdan sorun yaratmaması adına önceden kontrol edilmesi gerekir. Kontrast madde enjektesi yapılmadan klasik şekilde yapılan görüntüleme işlemlerinden oluşmaktadır. Yöntemde görüntüleme teknikleri detaylı bir şekilde kullanılır. Ses dalgaları ve ultraviyole ışınları kullanılmaktadır. Bunların kişi için herhangi bir zararı ve yan etkisi bulunmaz. Geniş alanlar için genelde bu uygulama türü tercih edilir. Röntgenlerin desteği ile yapılan işlemler eski dönemlerden bu yana etkili bir biçimde kullanılır. Bundan dolayı da oldukça etkili sonuçların elde edilmesine olanak sağlar. Kullanılan ses dalgaları insan vücuduna zarar vermediğinden dolayı sık şekilde tercih edilir. Çekim işlemlerinden sonra hasta günlük yaşamına kolay bir şekilde dönebilir. Erken tanı ve tedavi planlaması açısından fayda sağlar.

Sonuçları Nasıl Çıkar?

Ortaya çıkacak olan sonuçlar kişiye göre değişir. Hastalık ve sağlık durumu bu anlamda oldukça etkilidir.  İşlemlerin tamamının konusunda özel eğitim almış doktor ve radyologlar tarafından yapılması gerekmektedir. Çıkacak olan sonuçlar da bunlar tarafından yorumlanmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...