Artroskopi ameliyatı sonrasında hekimin iyileşme adına söylediği tüm detayların tek tek uygulanması gerekmektedir. Özellikle egzersizlerin aksatılmadan ve düzenli şekilde yapılması şarttır.
Artroskopi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Artroskopi ameliyatı birçok sorunun çözülmesi adına kullanılan bir tekniktir. Bu tekniğin kullanılmasından sonra belli başlı aktivitelerde kısıtlamak meydana gelebilmektedir. Tedaviler aracılığı ile elde edilmiş olan sonuçların devamının gelmesi adına iyileşme süreci en doğru şekilde yönetilmelidir. Artroskopi ameliyatı sonrası giriş deliklerinin küçük olmasına rağmen az düzeyde ağrılar meydana gelecektir. Ağrılar hafif düzeydeki ağrı kesiciler kesiciler ile ortadan kaldırılsa bile eklemlerin tam anlamı ile iyileşmesi birkaç haftalık süreci bulur. İyileşme süreci konusunda hızlandırma meydana getirmek ve ilerleyen dönemlerdeki fonksiyonları korumak için egzersiz ve fizik tedavi programları konusunda dikkatli olunması gerekir. Sorununuz diz ile alakalı bir durum ise bu bölgede hızlı bir şekilde iyileşme beklemek oldukça yanlış olacaktır. Özellikle diz konusunda yapılan uygulamalarda uzman egzersizler tavsiye edecektir. Bu egzersizler problemin boyutları dâhilinde düşük düzeyden başlayarak yapılır. Özellikle spor yapan kişilerde artroskopi diz ameliyatı sonrası iyileşme süreci daha hızlı ilerler. Çünkü spor yapan kişilerin diz kasları kuvvetlidir ve bakım ile iyileşme süreci daha hızlı ilerler. Fizik tedavi egzersizleri, bakım işlemleri iyileşme sürecinde oldukça önemli bir rol oynar. Artroskopi ameliyatı sonrası düzenli ve aksatılmadan yapılan egzersizler tedavi kapsamında büyük bir rol oynar.
İyileşme sürecini en doğru şekilde atlatmak için hastanın gerekli olan tüm detayları hekimden detaylı şekilde öğrenmesi gerekir.
Artroskopi Ameliyatı Sonrası Yapılacak Egzersizler
Özellikle diz kapağı ameliyatı sonrası kişiler ağrısız ve sorunsuz bir yaşam talep etmektedir. Bu durumun istenmesi oldukça normal olduğu için kişilerin bu dönem içinde egzersiz programlarını aksatmaması ve gündelik aktivitelerini yapması gerekir. Özellikle menisküs ameliyatları sonrası bunların yapılması ağrı olmayan bir yaşama adım atmaya olanak sağlar. Menisküs ameliyatı sonrası günde 2 ya da 3 kez 20 dakika boyunca hekimin söylediği hareketleri aksatmamak gerekir. Ameliyat sonrasında meydana gelebilecek olan risklerden kurtulmak adına da egzersiz yapılması gerekir. Egzersizlerin düzenli yapılması menisküs ameliyatı sonrasında kan dolaşımını çoğaltır ve kanın pıhtılaşmasının önüne geçer. Mevcut olan ağrı sorunların kasların güçlenmesi ile ortadan kalkar. Hareketlerin tekrarlanması ile ayakta ya da bacakta şişlik, ağrı ya da farklı bir sorun meydana gelirse hareketleri bırakıp uzmana başvurmanız gerekir. Bu konuda yapılması gereken hareketler içinde;
Ayak bileği pompası; ayaklar yavaş bir şekilde aşağıya doğru bastırılıp ve yukarıya doğru çekilir. Bu hareketin 15 kez tekrarlanması ağrı oluşumunu ortadan kaldırırken menisküs tedavisini de destekler.
Yatak desteği ile bilek bükme; ayak topuğunun kaydırılması ile dizin kırılması gerekir. Bu harekette topuk yerde sabit kalmalı ve kesinlikle havaya kalkmamalıdır. Diz kapağında var olan menisküs tedavisi için yapılması gerekir.
Ayak bileğini döndürme; ayak bileğin iç ve dış kısma döndürülmesi işlemidir. Bu hareketin gün içinde 10 kez uygulanması gerekir. Gün içinde 4 kez tekrar etmek de gerekir. menisküs tedavisi için yapılması gerekir.
Açma hareketi; bacak açılabildiği kadar açılmalı ve sonra kapatılmalıdır. Hareketin yavaş yavaş ve özenli bir şekilde yapılması önemlidir.
Kalça hareketi; kalça kasılır ve 5’e kadar sayılarak serbest bırakır.
Çarşafla diz kırma; kullanılacak olan çarşaf desteği ile dizin tam anlamı ile bükülmesi gerekmektedir. İşlemin 10 saniye boyunca yapılması uygundur. Gün içinde kişinin tekrarlayabildiği kadar bu hareketi tekrarlaması gerekir. Hareketin kontrollü ve aksatılmadan yapılması çok önemlidir.
Yapılan ameliyatın yıllar geçtikten sonra tekrar yapılmasını istemiyorsanız egzersizlerinizi aksatmadan yapmanız gerekir.
Ameliyatın Rizikoları Nedir?
Bu tarz ameliyatlar artık sık şekilde yapılır ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilir. Yapılacak olan ameliyatların belli başlı rizikoları bulunmaktadır. Ameliyatlar sonrasında görülebilecek olan en büyük rizikolar enfeksiyon ve kan pıhtılaşmasıdır. Bu tarz durumların yaşanması halinde hekimler gerekli olan iyileştirme tedavilerine adım atacaktır. Kan inceltici ilaçlar, varis çorapları ve egzersizlerin detaylı şekilde yapılması bu sorunların kısa sürede önüne geçer. Özellikle artroskopi ameliyatı sonrası birçok kişi kendini iyi hisseder. Buna rağmen hasta kişiler walker ismi verilen yürüteç yardımı ile yürümelidir. Özellikle iyileşme sürecinde bacak bükülmeden klozete oturmalarına hekim tarafından izin verilecektir. Kişilerin ameliyattan sonra hastanede yatma süresi 1 ile 7 gün arasında değişebilmektedir.
Hastanın hastaneden tabur olması için kendi başına yatması, kalkması, tuvalete kolay şekilde gitmesi ve dizini yatak kenarından 90 derecelik açıyla bükebilmesi gerekmektedir. Bunları yapamayan kişiler hastanede tedavi altında tutulacaktır.
Soru - Cevap