Transtorasik Ekokardiyografi İşlemleri Nedir, Uygulama Nasıl Yapılır?

Transtorasik ekokardiyografi işlemleri kalp ekosu olarak da bilinmektedir. Bu işlemlerde kalp ile alakalı olan tüm detaylar ortaya çıkacaktır.

Transtorasik Ekokardiyografi ( TTE ) Nedir?

Transtorasik Ekokardiyografi

Transtorasik Ekokardiyografi

Transtorasik ekokardiyografi, kısaca kalp ekosu olarak da adlandırılabilir. Ekokardiyografi işlemlerinde hasta vücuduna zararı olmayan ses dalgaları verilir ve bu dalgalar yardımı ile kalbin görüntülenme işlemleri yapılır. Ekokardiyografi işlemleri ile kalp kapakçıklıkları, kalbin kanı pompalama gücü, kalpte bulunan boşluklar detaylı şekilde değerlendirilebilmektedir.

Ayrıca kalp krizi geçirenler, kalp kapakçıklıklarında sorun olanlar, kalbinde yetersiz düzeyde çalışma olanlar ve kalbi ile alakalı farklı sorunları olanlarda bu uygulama ile incelenmektedir. Ekokardiyografi içinde en sık uygulanan transtorasik ekokardiyografi işlemleridir. Bu uygulamada işlemler göğüs dışından yapılır. Kalp ile yemek borusunun iç kısmına gönderilmiş olan prob isimli alet vücudun iç kısmından belli başlı görüntüler elde eder. Bu uygulama yeni doğmuş bebekte ve çocuklarda da yapılır. Belli başlı ilaçlar ve egzersiz yardımı ile yorulan kalp göğüsün üst kısmından görüntülenir. Kalbi beslemeye yarayan damarların tamamı ekokardiyografi ile normal bir şekilde görüntülenir ve detaylı bir şekilde incelenir.

Yapılacak olan uygulamada görüntü içine alınmayan kısımlar için hastanın yemek borusundan yapılacak özefagiyal ile değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede kişiye hafif olan bir sakinleştirici verilmektedir. Kalpte oluşan pıhtılar, enfeksiyonlar, kalp kapağında var olan bozukluklar, kalpteki delikler net ve detaylı bir biçimde görüntülenir ve raporu çıkartılır. Rapor sonucu ne olduğu, sorunun ne düzeyde olduğu, ne gibi bir tedavi yapılacağı hastaya anlatılır.

İşlem ön hazırlıkları ile beraber yaklaşık olarak yarım saat içinde tamamlanır. Rapor hastaya ne zaman verilir, birkaç gün içinde teslim edilir.

Ekokardiyografi İşlemleri Nasıl Çekilir?

Uygulama nasıl yapılır, yapılmadan önce hastaların yutma sorunu, burunda tıkanıklıkları, gözde tansiyonu ve farklı hastalıklarını doktoruna detaylı bir biçimde anlatması gerekir. Uygulamaya başlamadan önce takma dişlerin çıkartılması gerekmektedir. TTE işlemi için yapılacak hazırlıkları hemşireler halleder ve kişileri çağırır.

Transtorasik Ekokardiyografi

Transtorasik Ekokardiyografi

Hastanın yatırılmasından sonra koldan damar yolu hazırlıkları yapılır. Mide bulantısını önleyecek olan ilaçlar ve sakinleştirici ilaçlar verilmektedir. Boğazın uyuşturulması adına kişiye sprey sıkılır. TTE esnasında kişi sol yanına döndürülür. Kalbi detaylı bir şekilde izlemek adına göğüs kısmına EKG elektrotları yapıştırılır. İşlemler kardiyolog tarafından yapılır ve tüpün nasıl yutulacağı ile alakalı yine kardiyolog detaylandırma yapar.

İnceleme için gerekli olan tüpün yutulması adına ve tüpün ısırılması adına kişiye ağızlık verilir. Kardiyolog tarafından jel yardımı ile kayganlaştırma özelliği bulunan tüp yavaş bir şekilde yemek borusundan iletilir. Bu esnada bulantı ve mideden gelen öğürtüler oluşabilir.

Bu durum normaldir ve geçicidir. İşlem esnasında burundan nefes alıp vermek gerekir. probun yutulması ile beraber işlemler başlar ve görüntüler elde edilir.

Bu süreçten sonra 20 dakika içinde uygulamanın tamamı biter. Süreç içinde kalp ritmi, kanda bulunan oksijen düzeyi, solunum düzeyi, kan basıncı kardiyolog tarafından monitörden izlenir. Kalbin tüm görüntüleri video ile kayıt altına alınır ve gerekli olan görüntüler kâğıt üstünde çıktı alınır. İşlemin bitmesi ile hastalara hemşire yardımcı olacaktır. Rapor kuruma göre birkaç gün içinde ya da birkaç saat içinde hazır olur.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...