Ekokardiyografi İşlemeleri Nasıl Yapılır, Uygulama Sonuçlarında Neler Belli Olur?

Ekokardiyografi işlemleri kalpte bulunan sorunların ortaya çıkarılması adına kullanılan bir testtir. Bu test sayesinde erken tanı koyulur ve gerekli tedavi yapılır.

Ekokardiyografi Nedir?

Eko işlemlerinde ses ötesi dalgaları kullanılır. Kalbin genel durumunu ve kalp içinden geçmekte olan kanın akı halini görüntülemeye ve incelemeye yarayan uygulamaya denir. Yapılan işlemlere kısaca kalp ultrasonu ya da eko ismi de verilmektedir. Ultrasondan verilen dalgalar insanların kulaklarının duyamayacağı düzeydedir. Yapılan işlemler ile ses dalgaları tüpe benzer, el yardımı ile kullanılabilen ve hasta olan kişinin göğüs kısmında gezdirme özelliği olan alet ile yapılır. Alet ultrasondan ses dalgalarının kalbe gönderilmesine olanak sağlar.

Çekim cihazı ile gelmiş olan sinyaller sese ve görüntüye çevrilir. Bu sayede bilgisayar ile monitör sistemlerinden görüntüleme yapılır. Cihazda bulunan alete prob adı verilir. Prob gerekli olan tüm detayların cihazında bulunan bilgisayara aktarılmasını sağlar. Aktarılan görüntüler hastanın kalbinin genel yapısını, kalp kapakçılıklarını, kalbin kasılmasını ve kalbin canlı şekilde izlenmesini sağlar. Ayriyeten kalp yetmezliği, kalp darlıkları, kapakçıkların genel sorunları, kalp içinde dolaşan kanın durumu ile alakalı olarak oldukça detaylı bilgileri vermektedir. Tanı koyma konusunda önemli detayları veren uygulama sayesinde hızlı ve kolay şekilde veri alımı sağlanır.

Ekokardiyografi fiyatları, kontrast ekokardiyografi, doppler ekokardiyografi ve klasik görüntüleme açısından farklılıklar gösterir. Ekokardiyografi ücreti ayrıca çekim yapılacak olan hastaneye göre de değişiklik gösterir. Ekokardiyografi fiyat aralığı açısından önceden araştırma yapılması gerekir. Doppler ekokardiyografi raporu ile alakalı sonuçlar hastaya verilir.

Ekokardiyografi sonuçları birkaç gün içinde verilebileceği gibi aynı gün içinde ekokardiyografi pdf dökümü olarak da verilir. Ekokardiyografi değerleri sonucunda ekokardiyografi yorumlama uzman olan kişiler tarafından yapılmalıdır.

Uygulaması Nasıl Yapılır, Çıkan Sonuçlar Nelerdir?

Gerekli olan test yapılmadan önce doktorlar görüntüleme detayları ve ekokardiyografi değerleri ile alakalı olarak hastaya bilgi verir. Çekim en fazla 45 dakika içinde tamamlanır. Kalp atışlarının detaylı şekilde izlenmesi adına hastanın göğüs kısmına elektrot koyulur. Bu sayede kalp atışlarının ekokardiyografi değerleri de ortaya çıkar. Hasta kişinin göğüs kısmına jel sürülür. Prob çubuğu ile görüntüleme yapılmaya başlanır.

Çekimleri yapılması esnasında ağrı ve sızı duyulmaz. Alınacak olan görüntülerin tamamı bilgisayar monitöründen detaylı ve ayrıntılı bir şekilde incelenir. Test yapılmasından sonra kişiler hemen ve sorun yaşamadan işine ya da günlük yaşamına geri dönebilir. Uygulama insan yaşamında sorunlara ve sıkıntılara yer açmaz. Çekimin tamamlanmasından sonra ortaya çıkan sonuçlar kişiye göre farklılık gösterir.

Detayların tamamının uzman tarafından yorumlanması gerekir. Eko raporlarının incelenmesinden sonra ortaya çıkan bulgular ve tedavi planlamasına göre hastaların kontrol zamanlarını kesinlikle aksatmaması gerekmektedir. Çıkan sonuçlar neticesinde uzman gerekli görürse farklı ya da ek testler isteyebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Filiz22.02.2017

Merhaba, Ben kalp ultrasonu çekildim kalp kapakcığında açılma var denildi.başka hastaneye gittiğimde hiç bir şey yok dediler. Bu durumda ne yapmam gerekir?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Bir uzmanın sorun var demesi bir uzmanın yok demesi sorun olmadığı anlamına gelmemektedir. İçinizin rahatlaması ve durumun netleştirilmesi adına ilgili sonuçlarla birlikte başka bir uzman kontrolüne başvurarak durumu olduğu gibi anlatabilirsiniz. Durumu ayrıntısıyla anlattığınızda uzman gerek görürse yeni tetkikler isteyebilir. 

Soru ekle

Sorunuz: