MR Enteroklizis Tanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

MR Enteroklizis ile net olarak saptanamayan ve görüntülenemeyen ince bağırsak yapısı incelenmektedir. Son yıllarda da oldukça gelişim göstermiştir.

 MR Enteroklizis, Manyetik Rezonans Görüntüleme sisteminin bir parçası olarak düşünülüyor. Son 10 yıldır geliştirilen bu sistem bilhassa ince bağırsak için radyolojik görüntülemeyi mümkün kılmaktadır.

MR Enteroklizis Tanımı


MR Rnteroclysis Oranları

MR Enteroklizis için ince bağırsakların ulaşılamayan bölgelerini görmek için tasarlanmış bir cihaz modeli tanımını yapmak mümkündür. Bilindiği gibi endoskopi ile vücudumuzun önemli noktalarından olan ince bağırsak görüntülemesi yapılabiliyor. Ancak uzunluğu ve dolaşan yapısı sebebiyle yalnızca ilk katmana kadar iniliyor. Oral yolla ulaşılan bölümün yalnızca ufak bir kısım olduğunu söylemek mümkün.

Bu noktada ise rektal yolla aynı metodun uygulanması sonucunda yine belirli katmanlara kadar görüntülemek mümkün olabiliyor. Ancak tam manasıyla ince bağırsağın tüm işleyişini, deformasyonunu ve durumunu gözlemleyebilmek mümkün olmuyor. Bunun en önemli sebebini dolaşan ve uzun yapısı olarak düşünebiliriz. Çözümün ise farklı bir metotla bulunarak 10 yılı aşkın zamandır kullanıldığını belirtmemiz gerekiyor.

MR yani manyetik rezonans görüntüleme sisteminin net ve kesin sonuçlar elde etmek için zararsız bir metot olduğu doğru. Ancak sıvıların, yağların, protein gibi enzimlerin var olduğu bir organdan söz ettiğimizi hatırlatmak gerekiyor. Yani burada MR Enteroklizis yapılmasındaki amacın tüm düşük dansiteli enzimlerin dahi görüntülenebilmesinden kaynaklanıyor.

Zira yıllar boyunca kullanılan görüntüleme sistemlerine baktığımızda net bir biçimde çift renkli kontrast incelemelerle karşılaşmaktayız. Şimdiye kadar binlerce kişinin var olan hastalığını veya şikâyetine sebep olan sorunu bu sebeple tespit edemediğimiz aşikâr. Ancak son yıllarda gelişmekte olan teknikler arasında en sık tercih edilenlerden birisi Enteroklizis olmuştur.

MR Enteroklizis Yapılışı

MR Enteroklizis yapılırken tercih edilmesinde önemli bir rol oynayan sebeplerden söz etmeliyiz. Yıllar boyunca uygulanan BT Enteroklizis bu metodun çıkış noktası olarak değerlendirilebilir. Aslında metodun gelişim süresinin oldukça uzun sürmesinden dolayı hem kontrast görünümü hem de radyasyon dezavantajı uygulanan hastalarda reaksiyonlar yaratabilmiştir.

Yapılan araştırmalarda bu oranların şu şekilde saptandığını rahatlıkla söylememiz mümkündür

MRG Enteroklizis oranları 
Bağırsak Duvar Kalınlığında Artış%6 0
Anormal Duvar Kontrast Tutulumu%56
Lenf Nodu Tutulumu Saptama%14

Sistemin temel şekilde kullanımının su, polietilen, laktüloz, sorbitol, %2,5 mannitol gibi kontrast maddelerin ince bağırsağa alınması ile mümkün olacağını söyleyebiliriz. Yani burada ince bağırsağa renk veren kontrast maddeler alınıyor ve bağırsak doluymuş gibi şişirilmiş oluyor. Aynı zamanda kontrast maddelerden yararlanılarak manyetik rezonans görüntüleme sistemiyle tam bir incelenme sağlanmış oluyor.

Yoğun bir biçimde radyasyona maruz kalınan eski yöntemlere kıyasla çok daha zararsız bir seçenek olduğunu söylemek mümkündür. Buna ek olarak kolonoskopi ile kıyaslandığında hem daha net sonuçlar alınması hem de acı ve duyarlılığın daha düşük seviyede kalması önemli avantajlar arasında sayılmaktadır.

MR Enteroklizis yapılması için bazı gereken durumların ortaya çıkması gerekmektedir. Bağırsağa bir tüp yerleştirilerek uygulanan bir metot olduğu için belirli hastalıklar için tarama yapmak önemlidir. Inflamatuvar bağırsak hastalıkları, GIS kanamaları, ince bağırsak emilim bozukluğu gibi ciddi sendromlar için uygulanabilir.

Genellikle tercih edilen rahatsızlıklarda ise aşağıdaki gibi gündelik rahatsızlıklar dahi gözlemlenebilmektedir.

  • Karın Ağrısı
  • İshal
  • Kilo Kayıpları
  • Sebebi Belirlenemeyen GIS şikâyetleri
  • Gizli Kanamalar
  • Çölyak
  • Crohn Hastalığı
  • Tümör Oluşumları
  • GIS Kanamaları
  • Whipple
  • Endoskopi Hazırlığı

MR Enteroklizis Olmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

BT yani Bilgisayarlı Tomografi tekniğinin Enteroklizis için halen daha uygulandığını söyleyebiliriz. Fakat radyasyon yaymayan ve en zararsız görüntüleme birimi olarak gelişim gösteren MR yani Manyetik Rezonans sistemiyle Enteroklizis uygulamaları çok daha yoğun yapılır.

Doktorunuz hangi yöntemin uygulanacağına bağlı olarak yapacağı ön tetkikler sonrasında size çeşitli önerilerde bulunacaktır. Genel anlamda 12 saat boyunca bir şey yenmemesi ve ilk kontrolden itibaren diğer hastalıklarıyla çatışmayacak bir diyet uygulaması istenebiliyor. Fakat Enteroklizis öncesinde 12 saat boyunca aç kalınmasının temel amacının mide ve bağırsak kısımlarının boş olması ve doğrudan saf kontrast maddelerinin buradan geçerek ince bağırsağa ulaşması olduğunu söylemeliyiz.

Önerilen diyetin çok eskiye dayanması gerekmemektedir. Keza çoğu zaman operasyona 24 saat kala diyet uygulanmaya başlanır ve son 12 saat içerisinde hiçbir şey tüketilmez. Operasyon öncesi müsil uygulanabilecek durumdaysa uygulanacağını belirtmek gerek.

En merak edilen noktaların başında gelen MR Enteroklizis sonrası geçen süreç ise ağrı veya bitkinlik gibi durumlarla kendisini göstermez. Bir noktada açlık gibi unsurlar enerjinizi düşürebilir. Yinede hastaların bu müdahalenin ardından refakatçisi olmadan hayatlarına devam edebileceği ve hemen taburcu olabileceğini vurgulayalım.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...