Ayrıntılı Ultrason Sonuçları Nasıl Çıkar, Görüntülerde Neler Belli Olur?

Ayrıntılı ultrason uygulaması 17 ila 22 hafta aralığında yapılır. Ayrıntılı ( detaylı ) ultrason uygulamasında fetal anomali taraması da yapılmaktadır.

Ayrıntılı Ultrason Sonuçları ve Görüntüleri

resim-976

Ayrıntılı ( detaylı ) ultrason yaptıranlar 17 ila 22 hafta aralığında bu uygulamayı yaptırırlar. Ayrıntılı ( detaylı ) ultrason uygulamasında fetal anomali taraması yapılır. Detaylı ultrason gebelikte bebekte olan doğumsal sorunları ve anomalileri ortaya çıkartır. Çekilen ve ortaya çıkan ayrıntılı ultrason sonuç örneği görüntüleri risklerin araştırılmasını sağlar. detaylı şekilde yapılan görüntüleme işlemleri 17 ila 22 hafta arasında yapılır. Ayrıntılı ultrason uygulaması gebelikte 30 dakika içinde yapılır. Şüphe tespiti olursa 3 ila 4 hafta içinde tekrar yapılır. Yalnız gebelikte ayrıntılı ultrasonda risk tespiti yoksa 1 kez olmalı ve yapılmalıdır. Ayrıntılı görüntüleme işlemlerinde bebek ile alakalı;

  • Bebek kafa içi
  • Bebek omurgası
  • Bebek beyni
  • Belde açıklık
  • Kalp
  • Göğüs içerisi
  • Karın bölgesi organları
  • Barsak
  • Mide
  • Bebek kol ve bacaklarda bulunan içe ya da dışa dönüklük
  • Parmaklarda var olan fazlalık ya da eksiklik
  • Yarık dudak ya da damak ile alakalı detaylı inceleme ve yorumlama yapılır.

İşlemlerin tamamı ses dalgaları yardımı ile desteklenmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar neticesinde görüntülemenin bebek konusunda oluşturduğu bir zarar ortaya çıkmamıştır. Görüntüleme detayları, nasıl yapılacağı, nasıl hazırlanması gerektiği, hemen çekilip çekilmeyeceği tarzındaki aklınıza takılan soruların cevaplarını da uzmanlardan alabilirsiniz.

Detaylı Görüntüler

resim-977

Ayrıntı sunan ultrasonografi işlemleri hızlı, basit ve hemen çekilebilir. Aşağıda bebeğin gelişimini gözlemleyebilirsiniz.

resim-978

resim-979

Detaylı bir şekilde yapılacak olan işlemlerde bebeğe ait olan tüm anomalilerin görüntüleri elde edilir. Ayrıca kromozom anomalileri ile alakalı olarak bulgu ve değerlendirme de bu tetkik ile yapılır. Organ sorunları iç ve dış organlarda meydana gelir. Bu anomaliler majör ve minör olarak bilinmektedir. Majör olanlar yapısal anlamda sorunlara yol açarken, minör olanlar tek başlarına genelde sorun teşkil etmezler. Majörlerin bebeklerde olan sıklık düzeyi % 3 civarında iken minör olanların sıklığı % 15’i bulur.

resim-980

Ayrıntıları ile inceleme yapılan bu tetkik işlemlerinin asıl hedefi doğumdan önce majör anomalilerin saptanmasını sağlamaktır. Hamilelik döneminde uygulanacak olan tetkikler ve ultrasonografi desteği ile % 80 civarında saptanma yapılabilir.

resim-981

Gebelik döneminde 28. Hafta ve öncesinde yapılan ayrıntılı şekilde görüntülenen bebek yüz görüntüsüdür. Bu dönemde yapılan inceleme ile son dönemde yapılan incelemedeki yüz görüntülerine dikkat edilmeli ve tamamen incelenmelidir. Tetkiklerin ışığında anomali saptaması koyulan bebeklerin tedavisi açısından neler yapılması gerektiğini doktor belirler.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...