İkinci Düzey Ayrıntılı Fetal Ultrasonografi Nasıl Çekilir

Detaylı fetal ultrasonografi uygulaması bebeklerde var olan sorunların ve anomalilerin ortaya çıkması adına ayrıntılı bir şekilde en faz 30 dakika yapılır.

İkinci Düzey Ayrıntılı Fetal Ultrasonografi Nedir?

Detaylı fetal ultrasonografi bebeklerde var olan sorunların ve anomalilerin ortaya çıkması adına ayrıntılı bir şekilde yapılır. Detaylı fetal ultrasonografi işlemlerinin tamamı radyoloji uzmanları tarafından ya da kadın doğum uzmanları tarafından yapılır.

Gebeliğin ilk trimester döneminin geçmesinden sonra yapılır ve yüksek rezolüsyonlu olan ultrason cihazlarının yardımı ile yapılan ayrıntılı bir incelemedir. Genelde bebek ile alakalı olan hastalıklarda, gebelerin istekleri üzerine fetal ultrasonografi uygulaması yapılır. İlk trimester dönemin geçmesinden sonra 18 ila 23. haftalar arasında ikinci düzey ayrıntılı fetal ultrasonografi bir kez uygulanır. Halk arasında bu uygulama şekline detaylı ultrason adı verilmektedir. İkinci düzey ayrıntılı fetal ultrasonografi işlemlerinde alınacak olan görüntüler biyometri fotoğraf olarak alınabilir. Ayrıca tıp dilinde bu işlemlere obstetrik detaylı ultrason adı da verilir.

Obstetrik detaylı fetal ultrasonografi işlemlerinin nerede yapılacağı, nasıl yapılacağı, ilk trimester dönemden sonra ne zaman ayrıntılı şekilde yapılacağı konusunda uzman hekim kişiyi bilgilendirir. İkinci düzey detaylı fetal uygulamanın fiyatları özel hastanelerde farklılıklar gösterir. Sgk hastanelerinde ise bu işlem gerek kalmadıkça yapılmaz. Ayrıca özel görüntüleme merkezlerinde de fiyatları farklı skala ile karşımıza çıkar. İkinci düzey detaylı fetal uygulamanın amaçları;

  • Anatomi ikinci düzey yapılacak işlemler ile detaylı bir şekilde incelenir.
  • İlk olarak down sendromu ile alakalı estler değerlendirilir. Down sendromu olan bebeklerin doğruma ile alakalı riskleri ve doğum sürecinin nasıl olacağı hakkında riskler detaylı şekilde açıklanır.
  • Yapılan ayrıntılı düzey ultrasonografi uygulamalarında anotominin ne düzeyde olduğu açıklanmaktadır.
  • Ayrıntılı düzey ultrasonografi işlemlerinde anatomik yapı detaylı şekilde yarım saat boyunca incelenebilir.

Ayrıntılı Ultrason Nasıl Yapılır?

Görüntüleme 17 ila 23 haftalar arasında uygulanır. 18 hafta içinde yapılacak olan uygulama 10 dakika ile 30 dakika arasında sürer. Çekim işleminin başlamasından önce idrar torbası tamamen boşaltılmalıdır. Ultrason işlemi için kişi masa üzerine uygun pozisyonda yatırılır. Sonrasına gerekli çekim işlemi başlar. Herhangi bir acı ve ağrı duyulmadan uygulamanın tamamı biter. Çekimde şüpheli bir durum mevcut ise 4 hafta içinde tekrardan yapılır. Şüpheli bir durum yoksa tekrarlanmaz. Görüntüleme ile aşağıda bulunan durumlar tespit edilir;

  • Beyin yapısı
  • Yüz yapıları
  • Burun
  • Kemik yapısı
  • Genetik anomaliler
  • El parmakları, kol ve bacak kemikleri
  • Servikal uzunluk
  • Plasenta yerleşimi
  • Amnion sıvı miktarı
  • Kalp, kalp kapakçıkları
  • Mide, böbrekler

Görüntüleme sistemi anne ve baba adaylarının aklında zarar oluşturur mu tarzında sıkıntılar bırakır. Ultrason çekim işlemlerinde toksik etki bulunmadığından dolayı zararlı değildir. Bu konuda birçok araştırma yapılmıştır. Anne ile bebek üzerinde herhangi bir zararı bulunmadığı kanıtlanmıştır. Bu anlamda var olan risk doktorun konusunda deneyimli olmayışından kaynaklı olarak var olan anomalileri saptayamamasıdır.

Bu riske girmemek adına uzmanlığı olan, konusunda deneyimli olan, olumlu tavsiyeler alan doktorlar tercih edilmelidir. Öncesinde araştırma yapmak, çevreden yardım almalı ve tavsiye üzerine seçim yapılmalıdır. Araştırma yapmak hem anne sağlığı için hem de bebek sağlığı için önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...