İkinci düzey ultrason çekim işleminde bebek ile alakalı birçok detaya sahip olmak mümkündür. Bu detaylar sayesinde var olan sıkıntılara önceden önlem alınır.
İkinci Düzey Ultrason Nedir?
İkinci düzey ultrason işlemlerine detaylı ultrason, ayrıntılı ultrason ya da ileri düzey ultrason ismi de verilmektedir. 3 boyutlu ve 4 boyutlu ultrason işlemleri ikinci düzey ultrason çekimi ile aynı olmamasına rağmen insanlar tarafından aynı bilinir. İleri düzey ultrason ile gebelikte bebek ile alakalı olan birçok detay bakılır. İkinci düzey ultrason işlemlerinde yapılacak işlemlerin tamamı gebelikte uzman kişiler tarafından yapılır.
Radyoloji uzmanı, kadın doğum uzmanı ya da perinatoloji uzmanı tarafından ikinci düzey ileri ultrason işlemleri yapılır. İkinci düzey ultrason çekim uygulaması ile birlikte gebelikte doppler incelemesi de yapılır. Kaçıncı haftada yapılır ile alakalı doktor detay verir. İleri düzeyde yapılacak olan doppler ile kan akımı ölçümü yapılır. Yapılacak olan ölçümler ile gelişmede geriliklerin ileri düzeyde alınan görüntüleri ile öngörüde bulunulur. İleri sistem ile çekilecek ultrasonografi uygulamasında 3 ya 4 boyutlu cihazların kullanılması gerekmez. İleri düzeyde yapılacak işlemler ve elde edilen detaylar ile oluşmuş anomalilerin % 70 fark edilebilir.
İleri sistem uygulaması kaçıncı haftada yapılır, nedir, görüntüleri nelerdir, 17 haftalıkken nelere ifade eder gibi detaylar doktor tarafından anne adayına söylenmelidir. Görüntüler cd şeklinde çiftlere verilir. cd anında çekilmediğinden dolayı birkaç haftada teslim edilir.
2 Düzey Ultrason Neler Görülür Ve Neler Saptanır?
Yapılacak işlemlerde 17. haftada ve sonrasında nelere bakılır
- Kafada su toplaması, kafatası içinde meydana gelmiş olan sıkıntılar
- Beyin parçalarında bulunan eksiklikler
- Bel kısmında oluşan açıklık
- Kemiklerde eğrilik ya da eksiklik
- Omurgada oluşmuş olan gelişim bozuklukları
- Karın ve göğüs boşluğunda meydana gelen sakatlıkları
- İdrar kesesinde meydana gelen problemler
- Bağırsaklar ile alakalı olan sorunlar
- Karaciğer ve akciğer oluşan hastalıklar
- Dış ve iç fıtıklar
- Bebeklerin suyu
- Bebeklerin eşi
- Yarık dudak
- Yarık damak
- Yüz
- Kalpte olan delik durumu
- Büyük damarlarda meydana gelen anomaliler
- Kalbin yapısal anlamdaki gelişimde oluşan bozukluklar
- Suda oluşan azalma ya da artma
- Plasentanın anormal bir şekilde gelişmesi
- Bebekteki suda ya da eşinde meydana gelen sorunların tümü
- Bacak ve kol kemiklerinde bulunan eksikliklerin tamamı
- Ellerde, bacaklarda, kollarda ya da ayaklarda oluşan dışa dönüklük, eğrilik veya içe dönüklük
- Kemik sayılarındaki eksiklikler ve kemiklerdeki şekil bozuklukları
İkinci düzey ultrasonografi işlemleri genelde 17 ya da 18 haftalıkken yapılır. Kalp konusunda değerlendirmeler ise 21 ile 22 haftalıkken yapılır ve net şekilde değerlendirme sonucu ele alınabilir. Çiftler isterse bu detaylar cd olarak verilebilmektedir. Bu süreçte yapılacak olan tüm tetkiklerde doktorun dediği dışına çıkmamak ve gerekli olan kontrollere zamanında gelmek gerekir. Ayrıca bebe ile alakalı olan sorunlarda detaylı tanı koyma konusunda yardımcı olan bu uygulamanın yapılması anne ve baba adayları için bir avantaj sağlayacaktır.
Oluşan sorunların önceden bilinmesi ileri dönemdeki sürecek hazırlıklı olmak ve hazırlanmak açısından avantaj sağlar. Bu süreçte psikolojik açıdan dikkati olmak ve çiftlerin kendisini hazırlaması gerekir. Gerekli olursa sonrasi süreç için anne ve baba adaylarının kesinlikle psikolojik destek alması gerekir.
Soru - Cevap