Ayrıntılı şekilde çekilecek olan ultrason sayesinde bebekte olan tüm sorunlar meydana çıkar. Bu sorunlara erken dönemde tedbir almak için gereklidir.
Ayrıntılı Ultrason Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir?
Ayrıntılı ultrason, ileri düzey ultrason ve detaylı ultrason ile aynı anlama gelmektedir. Ayrıntılı yani detaylı ultrason ile anne ve baba adayları bebek ile alakalı olarak birçok detayı gebelikte görebilir. Karından yapılan detaylı çekim sayesinde gebelikte bebeğin sorunları da tespit edilerek sonraki süreçte tedavisi erken dönemde planlanabilmektedir.
Ayrıntılı ultrason çekimi deneyimli ve tecrübeli olan radyoloji uzmanı, kadın doğum uzmanı ve perinatoloji uzmanları tarafından karından yapılır. Değerlendirmeler se ayrıntılı bir şekilde hekim tarafından yapılır ve raporlara bakılır. Normal şekilde ilerleyen gebelikte hekimler tarafından 17 ila 22 haftalarda fetal anomali taraması işlemi yapılır. Bu tarama testi her hamilelik sürecinde bebekte doğumsal anlamda anomali olup olmadığını araştırmak adına yapılır. Fetal aomali ile alakalı yapılan araştırmada herhangi bir sorun tespit edildiğinde gebe olan anne adayı inceleme için ayrıntılı ultrason çekimine sevk edilmektedir. Bu süreçte yapılacak olan detaylı tarama da ne olduğuna, bebeğin durumunun ne düzeyde olduğuna ve bebekte ne tarz sorunlar olduğuna bakar.
Ayrıntılı ve detaylı görüntüleme ne zaman yapılır, ayrıntılı ultrason ne kadar sürer, 17 ila 23 haftalar arasında uygulanmaktadır. Kadın doğum uzmanları genelde 17 ile 18 haftaya kadar uygulamayı tercih eder. Detaylı inceleme genelde 30 dakika içinde tamamlanır. Alınan veriler neticesinde herhangi bir şüphe mevcut ise detaylı tarama testi 3 ila 4 haftaya kadar tekrardan yapılmaktadır.
Herhangi bir risk bulunmuyorsa tekrar ne kadar zaman sonra yapılır, risk yoksa tekrardan yapılmaz. Anne karnına sürülecek olan jel yardımı ile görüntüler ver veriler alınır. 30 dakikaya kadar tüm veriler bilgisayar ortamında toplanır ve izlenir. Ne olduğu, bebeğin ne düzeyde gelişti ve diğer detaylar öğrenilir. Detaylı ultrasonografi ile ne incelenir;
- Bebeklerin kafa içi
- Omurga yapıları
- Beyinden göğüs içine kadar
- Böbreklerden kollar ve bacaklarda kadar
- Parmaklar
- Yüz
- Plasenta
- Bebeğin suyu
- Diğer organlar detaylı bir şekilde incelenir.
- Kalp ile alakalı olan değerlendirme ise 21 ila 22 hafta aralığında yapılır.
Şartları Nedir?
Gebelik döneminde yapılan detaylı inceleme işlemi için anneye ilk olarak fetal tarama testi yapılması gerekir. fetal tarama testi sonrasında yapılan bu tarama gebelik döneminde her şey normal ise bir kez yapılması yeterlidir. Yalnız fetal dönemde hekim herhangi bir şüphe ve risk ile alakalı olan faktörlerin bulunduğunu düşünüyorsa yapılacak olan taramalar birkaç kez yapılabilir. Bu tamamen anne karnında olan bebeğin durumuna ve taşıdığı risklere göre değişir.
Ayrıca bebek ile alakalı olarak tüm detayların öğrenilebildiği bu test sayesinde bebeğin ilerleyen dönemleri için tedavi planlaması da yapılır. Sonraki süreçte çiftler ne ile karşılaşacağını ve ne durumda olacağını bilerek hareket ederler. Bebek ile alakalı tüm ayrıntılar ve detaylar anne babaya söylenir.
Soru - Cevap