EKG Elektotları Nedir, Elektrotların Özellikleri ve Yerleşimi

Bir elektrokardiyografi, olası kalp problemlerini değerlendirmek, kalp rahatsızlıklarında yaşanan sorunları belirlemek ve teşhis etmek için kullanılan tıbbi bir testtir.

Elektrokardiyografi EKG Nedir?

resim-1628

Elektrokardiyografi, kalpteki elektriksel değişiklikleri kaydetmek için yaygın kullanılan, noninvaziv bir prosedürdür. Bir elektrokardiyogram (EKG veya EKG) adı verilen kayıt, kalbin her vuruşunda meydana gelen elektriksel uyarılarla ilgili dalgalar serisini gösterir.

EKG Elektrodu Nedir?

Bir EKG elektrodu, bir elektrokardiyografi prosedürü sırasında bir hastanın vücudunun belirli bölümlerinde (genellikle kollar, bacaklar ve sandıklar) deriye tutturulan bir cihazdır; Kalp atışlarında her zaman üretilen elektriksel uyarıları tespit eder. Vücut üzerindeki elektrotların sayısı ve yerleşimi değişebilir ancak fonksiyon aynı kalır.

Vücuda yerleştirilen her EKG elektrodu bir telle bir EKG makinesine bağlanır. Elektrik makineye aktarılır ve sonuç makineyi daha sonra bir kağıt parçası üzerine yazan dalgalı çizgilere dönüştürür. EKG, çok geniş bir yelpazede kalp hastalıklarını teşhis etmek için kullanılabilecek sonuçların çok ayrıntılı bir şekilde kaydedilmesini sağlar.

Elektrokardiyogram yapmak acı verici değildir. İşlem genellikle 5-10 dakika içinde hızlıdır. Çok nadiren, bir hasta, elektrotları cilde tutturmak için kullanılan yapışkan nedeniyle lokalize tahrişe neden olabilir, ancak bu işlemle ilişkili başka bir risk bulunmamaktadır. Bir EKG, basitçe bir kayıt cihazıdır. Vücuttan geçilecek elektrik yoktur, bu nedenle kalp pilleri gibi elektrikli cihazları etkilemez ve elektrik çarpmasına neden olmaz.

Elektrotların Özellikleri

Elektrotlar birkaç farklı çeşide sahiptir, ancak temel aynıdır. Bir elektrokardiyografi elektrodu genellikle bir yapışkan pedle çevrili küçük bir metal levhadan oluşur. EKG elektrodunu elektrokardiyografiye bağlayan tel arka elektroda kırpılır. Bazı elektrotlar tekrar kullanılabilir ve diğer tipler tek kullanımdan sonra tek kullanımlıktır. Kullanılmış olan elektrot, tekrardan farklı bir cihazda asla kullanılmaz.

EKG`ler genellikle tıbbi uzmanlar tarafından gerçekleştirilir ve yorumlanır, böylece ortalama bir kişi kendi elektrotlarını satın almaya ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, evde kalabilecekleri gibi bazı hastalar uzun süre izlenmeye ihtiyaç duyduklarında, elektrot tedariklerini doldurmak için periyodik olarak ihtiyaç duyulabilir. Bu hastalar için, tıbbi tedarikçiler hem online hem de kapalı olarak var olurlar. Bu hastalar, farklı elektrokardiyografi makineleri tiplerinin elektrotların farklı sayılarını ve bazen farklı yerleştirilmesini kullandıklarını akılda tutmalıdır. Bu hastalar doğru kayıtları sağlamak için doktorlarından yeterli talimat almaya dikkat etmelidir.

Elektrot Yerleşimi ve Dizilimi

Doğru elektrot yerleştirilmesi tipik olarak yerel protokol ile belirlenir ve belirli EKG prosedürüne bağlıdır.Elektrot, plastik astardan uzağa sıyırın ve yapışkan alana dokunmamaya dikkat ederek deriye koyulmalıdır. Offset konnektörlü elektrotları kullanırken, mavi sekme kablo ile aynı yönde ve EKG ekipmanına yerleştirilmelidir.Elektrotları yapışkan kenarı hafifçe sıkıştırarak dairesel düzgün ve sağlam bir hareketle cilde yerleştirin.Yapıştırıcılar ”basınca duyarlıdır”, bu nedenle en üst seviyeye nazik ve sıkı bir baskı uygulandığında en iyi şekilde yapışacak, yerine sürtüneceklerdir. Elektrotları ıslak jel ile kullanırken, elektrodun ortasına basmamaya özen gösterin.Elektrotları katı jel ile kullanırken, tüm elektrot yapışkan yüzeyine basınç uygulanmalıdır.

Elektrotların Çıkarılması

EKG prosedüründen sonra, elektrodu ve elektrot kenarını hafif bir şekilde kaldırmalı, düşük profili korumalı ve elektrot çıkarıldığında yeni açığa çıkan deriyi tutup destekleyen yavaşça elektrodu deriden çekilmelidir.

Elektrot çekilirken mümkün oldukça cildin yüzeyine yakın tutulmalıdır. Mekanik travma riskini azaltmak için elektrot 45 derecelik açıyla çıkarılmamalıdır.Doğru elektrot çıkarma işlemi, cilt tahrişini, cilt soyulmasını ve cilt yüzeyine gelebilecek bir takım sorunları azaltmada önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...