Ekg Elektrotları Nasıl Bağlantı Yapılır ve Yerleştirilmesi Nasıl Yapılır?

Ekg elektrot kablolarının yerleştirilmesi adına kullanılacak olan en önemli parça hastalardır. Şemalar dahilinde bağlantı işlemleri yapılarak çekimler yapılmaktadır.

Ekg Elektrotları Nasıl Yerleştirilir Ve Bağlanması

resim-1571

Ekg elektrot kablolarının yerleştirilmesi adına kullanılacak olan en önemli parça hastalardır. Cihazı doğru şekilde bağlanmadığında,  ekg elektrotlarının yerleştirilmesi doğru şekilde yapılmadığında ve cihazı düzgün şekilde çalışmadığında arızanın kaynağı genelde kablolardır. EKG nasıl bağlanır kapsamında birkaç tane farklı kablo kullanılmaktadır. Uzun Bazı kablolar birbirlerine geçecek olan iki farklı parça halindeyken bazıları da tek parça yapısındadır.

İki parça kablolar pahalı olsa bile uzun süreli bakıldığında daha ucuza geldiğini anlaşılabilir. EKG bağlaması için şeması ile elektrotlarının bağlantı yerleri belirlenebilir. İki farklı parçadan meydana gelen EKG hastanın kablosunun trunk ismi verilen lead ana gövde kısmı bulunmaktadır. Bu kabloların yuvarlak olan kısımları EKG cihazı ile irtibat halindeyken soket olan kısmına bacak ve kol leadlerine ait olan jak bağlantısı yapılmaktadır.  Trunk kabloları leadler ile farklı farklı irtibat haline getirilebilmektedir.

Ana kabloları gövdesi itibari ile hastanın tarafına 3 farklı tip elektrot ile birleştirilir. Bunlar renkleri itibari ile kolay şekilde ayrılabilir. Bağlantı yerleri prob uçları, prob renkleri konusunda şemalardan da yardım alınabilmektedir.

Ekg elektrotları kabloları tipleri arasında çıtçıtlı ve klipsi olanlar da mevcuttur. Bu tarz kabloları ise probları tutturucu kullanılarak standart bir izleme elektroduna bağlantı sağlamaktadır. EKG da 5 tane hasta elektrodu mevcut ise ve 3 adet leadli tek parça ise 3 tane uç bulunduğuna da dikkat etmelisiniz. Tanı hedefli bir cihazda 12 derivasyonlu eksenin kayıt altına alınabilmesi adına 5 elektrod prob ucunun bağlantı yerleri için sinyale ihtiyacı bulunur. Uzman ile hemşire uygun şekilde elektrot kabloları yerleşimleri için bir bağlantı şemasını izleme imkânına sahip ise genelde l bağlantısı izleyebilmek adına elektrot kabloları ayarlarlar.

Çoğunlukla EKG kabloları nedir, EKG kabloları genelde tellerin kullanılması ile imal edilmektedir. Bu sayede her bir tane derivasyonlu bağlantı ile ana fişin üstünde bulunan uygun bağlantı noktaları arasında bir adet metre kısa devre gösterir.

Derivasyonlu Bağlantı Şekli Nedir?

Derivasyonlar;

  • Bipolar (çift kutuplu) derivasyonlar: I, II, III
  • Wilson merkez noktası; Ekstremite derivasyon ortalaması tarafından oluşturulmuş “sıfır” derivasyon.
  • Augmente edilmiş ( yani güçlendirilmiş) unipolar (tek olan kutuplu) derivasyon: aVL, aVF, aVR

Ekstremite Derivasyonları;

D1:Sol kola, negatif elektrot sağ kola

D2: Sol bacağa, negatif elektrot sağ kola

D3: Sol bacağa, negatif elektrot sol kola

aVR: Sağ kola, negatif elektrot diğer ekstremitelere

aVL : Sol kola, negatif elektrot diğer ekstremitelere

aVF: Sol bacağa, negatif elektrot diğer ekstremitelere

PREKORDİYAL DERİVASYONLAR:

V1: Sternumun sağ 4. interkostal aralık ile kesiştiği yere

V2: Sternumun sol 4. interkostal aralık ile kesiştiği yere

V3: V2 ile V4 arasına yerleştirilir.

V4: Midklavikuler hattın 5. interkostal aralığı (meme başı altı)

V5: Ön koltuk çizgisinin 5. interkostal aralık ile kesiştiği yere

V6: Orta koltuk çizgisinin 5. interkostal aralık ile kesiştiği yere yerleştirilir.

Ekg işlemleri kalbin elektriksel anlamdaki faaliyetlerini özel olan kâğıtlara yazdırılma anlamına gelmektedir. Bu faaliyetler deri üstüne yerleştirilmiş olan küçük ve metal olan diskler aracılığı ile ölçülür. Bunlar hasta kişilerin bacaklarına, kollarına ve göğüs kısmına yerleştirilir.

Elektrotların tamamı elektriksel aktivitelerin yazdırılması amacı ile kâğıt üstünde şekle dönüşme özelliği olan bir makineye bağlanır. Elektrokardiyografi kalbin genişlemesi, kalbin büyümesi, kalbe gitmekte olan damarlarda kan miktarın azalması, yani oluşan hasarlar ve eski hasarlar, ritim sorunları ve zar hastalıkları ile alakalı olarak önemli detayları sunmaktadır.

Elektrografi işlemleri göğüs rahatsızlıklarından başvuran ve kalp krizi geçiren kişilere tanı koymak, düzensiz ve düzenli kalp ritim bozukluklarını meydana çıkartmak, efor testi esnasında kalbin elektriksel olan aktivitelerini kayıt altına almak, kalbi etkileyecek olan farklı ilaçların etkinliklerini, yan etkilerini ve mekanik olan aletlerin fonksiyonlarını değerlendirmek maksadıyla yapılmaktadır. Kalp hastalıkları olan hastaların şikâyetleri ya da kalp hastalıkları açısından yüksek risk taşıyan kişilerin değerlendirilmesi maksadıyla da çekim işlemleri yapılır. Cihaz her yere görülebildiğinden dolayı her yerde çekim işlemleri yapılabilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...