Holter Ekg Nedir, Çekimleri İçin Cihazın Yerleştirilmesi Nasıl Yapılır?

Holter ekg, insan kalbinin elektrik aktivitesini 24 saat boyunca veya daha uzun süreli bir şekilde kayıt altına alınması işlemidir. Cihaz uzman tarafından bakılmalıdır.

Holter Ekg Nedir, Nasıl Takılır?

Holter ekg, insan kalbinin elektrik aktivitesini 1 gün boyunca veya daha uzun süreli bir şekilde kayıt altına alınması işlemidir. Ekg holter nedir, denilince ritim holter cevabını da alabilirsiniz. Holter ekg kalp aritmesine ya da kalp aritmilerine yol açacak olan hastalıkların belirlenmesinde sık şekilde kullanılır. Ritim bozuklukları kalpte hızlı ya da yavaş oluşabilir.

Kısa şekilde süren ve ara sıra olan bu tarz durumların çekilecek olan ekg ile anlaşılması mümkün değildir. Bundan kaynaklı olarak da ritim bozukluklarının anlaşılması adına holter ekg cihazı kullanılır ve sorunun belirlenmesine yarar. Yapılan uygulama aşağıda bulunan hastalıklara tanı koyulmasında yardımcı olacaktır. Bu hastalıklar;

  • Nefes darlığı
  • Ani oluşan halsizlik
  • Fenalık hissi
  • Ritim bozukluğu
  • Çarpıntı
  • Kalp krizi sonunca meydana gelen sorunlardır.

Yapılacak olan test genelde kişilerin günlük yaşamları esnasında kalp ritimlerini izlemek adına kullanılır. Uzmanlar bu testi hastalarda anormal kalp ritimlerinden şüphelendiklerinde kullanmaktadır. Uygulamanın önemli olan avantajı kişilerin uzun zaman kalp ritimlerinin izlenmesidir. Bu sayede gün içinde oluşan psikolojik ve fiziksel anlamdaki değişikliklerin etkisi ile izlenimler kayıt altına alınır.

Yapılacak olan kaydı esnasında oluşan şikâyetlerde değerlendirilir ve bunların kayıt altına alınmasında kullanılır. 24 saat ekg kaydı holter cihazı ile belli aralıklar dâhilinde ölçme işlemleri yapılır. 24 saat boyunca kaydı tutacak olan cihazı ile işe gidilebilir ama işe giden kişinin yorulmaması gerekmektedir. Kaydı 24 saat boyunca tutacak olan cihazı kola takılacak manşet ve kayıt edici bir uygulama ile yerleştirirler. Saat aralığı boyunca kişilerin kendilerini yormadan hareket etmesi gerekir.

Saat uygulamasının dolmasından sonra sonucu için beklenir. Sonucu kardiyolog tarafından değerlendirilir ve sonucu sonrasında gerekli olan tedavi işlemleri yapılır.

Holter EKG Cihazı ve Özellikleri

Ekg holter cihazı nedir, cihaz sistem olarak birkaç tane kablodan ve bu kablolara bağlı olan kayır cihazından oluşmaktadır.

Uygulama cihazı özellikleri nedir ve cihaz nasıl çalışır, cihazda yer alan kablolar tek kullanımlık ve yapışkandır. Bu tek kullanımlık olan pullar insanın vücuduna yapıştırılır. Çoğunlukla 5 ila 7 adet kablo kullanımı yapılır. Bu elektrod kablolar sayesinde kalbin elektrik aktivitesinin ne yaptığı kayıt altına alınır. Kayıt işlemleri gerekli saat boyunca deva eder. Pullar göğüs üstünde bulunan noktalara yapıştırılır ve bu şekilde kaydı oluşturur. Kayıt cihazları 24 saat içinde kablolardan gelecek sinyalleri devamlı olarak belleğe yerleştirir. Zamanın dolmasından sonra sonucu çıkartmak adına kardiyologlar değerlendirme yapar.

Sonucu hemen almak mümkün olduğu için sonucu dâhilinde çıkan detaylarda hemen değerlendirilir. Sonucu sonrasında herhangi bir sorun olduğu tespit edilmişse tedavi planlama işlemleri yapılır. Cihazların takılmasından sonra kablosu çıkarsa hemen yerine takılmalıdır. Yalnız birden daha çok kablo çıktıysa hemen takılan sağlık kurumu ve uzman aranmalıdır.

Arama sonucunda kimseye ulaşılamazsa boş olan pullara takılması gerekir. Yalnız cihazın teslim edilmesinde kabloların yerinden çıktığı ve neler yapıldığı konusunda bilgi verilmelidir. Ekg holter cihazı fiyatı farklılıklar göstermektedir.

Döviz kuruna endeksli olarak fiyatlandırması yapılan cihazların fiyatlarını online ortamda ya da telefon ile sorup öğrenmek mümkün olmayabilir.  Genelde firmalar cihaz fiyatları konusunda mail ve iletişim forum destekleri ile yardımcı olurlar. Alınacak olan kurum cihazlar da uygulanmaması gereken detayları ve uygulanması gereken detayları alıcıya anlatır.

Ayrıca bu makineler insan yaşamı için önemli detayların ortaya çıkmasına olanak sağladığı için güvenilir markalardan ve yerlerden alınması gerekir. Aksi olan durumlarda ölçüm yapmaz ya da yanlış ölçüm yapar. Bu da tedavi planlaması konusunda büyük sorunların yaşanmasına sebebiyet vererek hastanın zarar görmesini sağlar.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...