Sol ventrikül hipertrofisi tedavisi için EKG çekimleri de yapılmalıdır. Çekimler normal EKG çekimleri ile aynı yapılır. Bu uygulama kalbin elektriksel olan fonksiyonlarını kayıt altına alır.
Sol Ventrikül Hipertrofisi İken EKG Nasıl Çekilir?
Sol ventrikül hipertrofisi yani sol karıncıkta meydana gelen büyüme ve sol ventrikül disfonksiyonu olan kişilerde kalp devamlı olarak yüksek basınç ile kan pompalaması yapar. Kalbin artan iş yükünden kaynaklı olarak ciğerlerden gelecek olan temiz kanı vücuda pompalamakta olan kalbin sol kısmındaki karıncığın duvarlarında kalınlaşmalar olur. Bu duruma sol ventrikül hipertrofisi adı verilmektedir. Zaman içinde karıncığın iç kısmındaki boşluğunda genişlemeler meydana gelir, fonksiyonlarında bozulmalar oluşur ve temiz olan kanı yeterli düzeyde pompalamamaya başlar. Kalbin sol kısmının fonksiyonlarını yeterli düzeyde yerine getirmemesi sonucunda sol ventrikül disfonksiyonu bulguları oluşur ve bu durum meydana gelir. Bundan kaynaklı olarak da sol kalbe kan gönderimi yapan akciğerlerde kan göllenmeleri oluşur. Bunun sonucunda harcanan nefesten kaynaklı olarak nefes darlıkları, hızlı yorulma ve geceleri nefes darlıkları oluşmaktadır. Kalp ritim bozulmaları, kalp krizi ve hipertansiyon kalpte bulunan yetersizliklerinin önce gelen sebepleri içinde yer alır. Sol ventrikül hipertrofisi tedavisinde hipertansiyon tedavilerinde kullanılan belli başlı ilaçlar ve kalbin kasılmasının gücünü arttıracak olan ilaçlar kullanılır. Sol ventrikül hipertrofisi tedavisi için EKG çekimleri de yapılmalıdır. Çekimler normal EKG çekimleri ile aynı yapılır. Tabi ki sağ kısımda devamlı olarak kontrol altında tutulmalıdır.
Sol Ventrikül Hipertrofisi İken EKG Çekimi
Ventrikül Hipertrofisi EKG çekim işlemleri için yapılacak farklı bir detay ya da hastanın uygulaması gerektiği ekstra bir durum mevcutsa uzman bunu kişiye detaylı bir şekilde anlatır. Ventrikül Hipertrofisi EKG çekimi için hasta muayene masasının ya da yatağın üzerine sırtüstü yatmalıdır. Hastanın üzerinde, kollarında ve boyun kısmında kesinlikle takı bulunmaması gerekir. Bel üstü bölgesi ile ayak bileklerinin olduğu bölge açılır. Ayaklarda çorap varsa çıkartılmalı ve ayaklar açık şekilde beklenmelidir. Ventrikül Hipertrofisi EKG için kullanılacak olan elektrot diskleri göğüsün ön kısmına, bacak bölgesine ve kol bölgesinde yerleştirilir. Bunların yerleştirmeden önce EKG için özel olarak hazırlanan jel sürülmelidir. Jel elektrotlardan alınacak olan bilgilerin daha net kayda alınmasını adına sürülür. Çekim esnasına hastanın hareket halinde olmaması ve konuşmaması önemlidir. Çekimler genelde 10 dakika içinde tamamlanır. Ventrikül Hipertrofisi EKG çekimleri kesinle ağrı meydana getirmez. Sadece pamukla jel sürümü esnasında soğukluk hissi yaşanır. Elektrotların yapıştırıldığı bölgelerde hafif düzeyde kızarıklık meydana gelir. Çekimler hasta meydana gelebilecek bir risk oluşmaz ve bu test oldukça güvenli bir testtir. Bu uygulama kalbin elektriksel olan fonksiyonlarını kayıt altına alır.
Sol ventrikül hipertrofisi iken EKG çekimlerinde voltaj kriterleri aşağıdaki gibi ayarlanır;
Ekstremite derivasyonları
- derivasyon’daki R dalgası + III. derivasyondaki S dalgası > 25 mm.
- aVL’de R dalgası > 11 mm.
- aVF’de R dalgası > 20 mm.
- aVR’de S dalgası > 14 mm.
Prekordiyal derivasyonlar
- V4, V5 veya V6’da R dalgası > 26 mm.
- V5 veya V6’daki R dalgası artı V1’deki S dalgası > 35 mm.
- Prekordiyal derivasyonlarda en büyük R dalgası artı S dalgası > 45 mm.
Soru - Cevap