EKG Çekim Aşamaları ve EKG Çekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

EKG çekim teknikleri hakkında detaylı bilgilendirmeler ve EKG çekilmesi esnasında dikkat edilmesi gereken davranışlar.

EKG Nasıl Çekilir?

resim-1636

Gerekli görülen durumlarda kalbin elektriksel hareketlerinin deriye yerleştirilmiş olan küçük metal diskler aracılığıyla ölçülmesi ve bu hareketlerin özel milimetrik kağıtlara grafik şeklinde yazdırılması işlemine EKG adı verilmektedir. Kısa kodlu isminin açılımı elektrokardiyografi olan işlemin yapılmasındaki amaç kalpteki atım sayısının ölçülmesi ve uygulanan tedavi durumunun takip edilmesidir.

Sağlık merkezlerine göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran hastalarda kalp krizi ya da kalp ritm bozuklukları gibi hastalıkların teşhisini yapabilmek için oldukça önemli olan uygulamanın kolay taşınabilir bir cihaz ile yapılabiliyor olması, istenilen her yerde yapılabilme imkanı sağlamaktadır. EKG çekimi yapılmadan önce hastaların her hangi bir şekilde yeme içmeyi kesmesi gibi ön hazırlık yapması gerekmemektedir.

Çekim işlemi hasta tarafından rahatsızlık hissi duyulan, ağrı ya da acı veren bir uygulama da değildir. Uygulama öncesinde sürülen özel jel sadece soğukluk hissi uyandırabilmektedir. Tehlikesi ve her hangi bir riski bulunmayan uygulamanın sonrasında, yerleştirilen disklerin çıkarıldığı yerlerde hafif kızarıklıklar ve çok hafif sızı duyulması normal karşılanmaktadır. İşlem yapılmadan önce hastanın muayene masasında sırt üstü yatması ve üzerinde bulunan tüm takılar ile metal eşyaları çıkarması gerekmektedir.

EKG çekimi yapılırken hasta bel üst bölümü, el bilekleri ve ayak bilekleri açıkta kalacak şekilde bırakılmalıdır. Ölçüm işlemini yapacak elektrot adı verilen diskler, hastanın kol, bacak ve göğüs ön kısmına yerleştirilmektedir. Kayıt işleminin daha net olmasını sağlamak amacıyla yapıştırma işlemi öncesinde özel EKG jeli sürülmesi uygun görülmektedir.

EKG çekimi yaklaşık 5-10 dakika arasında tamamlanmakta olup hastanın bu süre içerisinde hareket etmemesi ve konuşmaması gerekmektedir. Bu sürede hasta hiçbir şekilde elektriksel uyarı almamaktadır bu sebeple kaygı ve stres duyulması yersizdir.

EKG Çekim Aşamaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

EKG çekim işlemine başlamadan önce ilk olarak çekim yapılacak cihazın kalibrasyon tarihine bakılmalı ve çalışıp çalışmadı kontrol edilmelidir. Ciltte elektriksel ölçüm aktivitesini etkileyecek ya da bozacak yağ, krem, ter, kan gibi kir benzeri madde var ise alkol içerikli özel temizleyici ve ya sabun ile temizlenmelidir.

Çekim işlemi uygulanacak hastanın ekstremitelerinden (kol ve ya bacaklar) birinde daha önce yaşamış olduğu bir ampütasyon (vücuttaki çıkıntı bölgeleri özellikle kol ve ya bacakların cerrahi müdahale kesilip alınması) var ise disklerin normalde takılması uygun görülen yerin en yakınına yerleştirilmesine dikkat edilmelidir. Kullanılan elektrotlar temiz olmalıdır.

Çekim sırasında istemli ya da istemsiz hareketler elektrotların kaymasına sebep olacağı için hasta hareket etmemesi, konuşmaması sadece normal şekilde nefes alıp verişlerini devam ettirmesi hususunda uyarılmalıdır. Hastanın kullanmakta olduğu dijital ilaçlar, aşırı kaygı, anksiyete ve stres EKG işleminde değişiklik meydana getirebileceği unutulmamalıdır.

Bahsedilen hususlara dikkat edildikten sonra EKG çekim işlemi aşamalarına geçilmektedir.

  • Öncelikle kimlik kontrolü yapılarak hasta doğrulanır.
  • İşlem öncesinde hastaya konu ile ilgili bilgi verilir. İşlemin ağrı ve acısız olduğu işlem bitiminde neler yapılacağı hakkında açıklama yapılır ve hasta ya da aile yakınlarından işlem onayı alınır.
  • Çekim sırasında hasta mahremiyetine uyularak, hasta çevresi perde ve ya paravan ile çevrelenerek kapatılır.
  • İşlem sırasında hastanın üşümemesi gerekmektedir. Üşüme ve titreme hali EKG değerlendirmesinde yanlış yönlendirme yapabileceği için çekim yapılan oda sıcaklığının 22-24 derece aralığında olması gerekmektedir.
  • Erkek hastaların göğüs bölgesi kıl durumu kontrol edilmeli yoğun olması durumunda işlem öncesinde tıraş edilmesi gerekmektedir.
  • Uygulama yapacak kişi gerekli şartlara uygun olarak el temizliğini yapmalıdır.
  • Hastanın üzerinde bulunan metal eşyalar ve takılarını çıkarması istenmelidir.
  • Sedyeye sırt üstü yatması istenen hasta kısa süreli dinlendirilmelidir.
  • Hazır durumda olan hastaya elektrotlar yerleştirilir. Kullanılan elektrot kendinden jelli ya da tek kullanımlık değilse takılmadan önce jel sürülmelidir.
  • Belirli renklerde olan elektrotlarla aynı renkte olan kablolar bağlanarak cihaz açık konuma getirilir ve kayıt işlemine başlanır.
  • EKG çekimi bitince grafiğin alındığı kağıt üzerine hasta bilgisi, tarih ve saat yazılır.
  • Hasta vücuduna yapıştırılan elektrotlar çıkarılarak jel kalıntıları vücuttan temizlenir.
  • Hasta bilgileri sisteme kayıt edilerek işlem sonuçlandırılır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...