Normal EKG Değerleri Nasıl Olmalı? – Normal Değer Aralıkları

EKG, mili metrik kağıt üzerine yazdırma temeline dayanan bir yöntem olup, kalbin kulakçık ve karıncıklarının kasılıp gevşemesini, kalbinin uyarılmasını ve bu uyarılması sırasında çıkan elektriksel aktiviteyi gösteren bir yöntemdir. EKG kalbin işlevinin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.

EKG nedir? EKG Ne İçin Kullanılır?

resim-1632

EKG; cilde yapıştırılan elektrotlar sayesinde grafik olarak kalbin elektriksel aktivitesini yani kalbin ritmini, frekansını, kalp atışlarının ritmini, yayılmasını ve reaksiyonun tekrar yok olmasını kaydeden dalga formu olan kalp elektrosudur. Kalp kasının kasılmasının şeklini gösterir. Kalp duvarlarında kalınlaşma ve kalp boşluklarında genişleme varsa bunlar tespit edilebilir. EKG ile kalbin ritim ve iletim bozuklukları, kroner yetmezliği veya infarktüs tanısı tespit edilebilir. Elektronik kalp pili varsa bunun işlevi veya kullanılan kalp ilaçlarının etkileri de değerlendirilir. Kalp dışındaki başka organın hastalıklarının kalbe etkisi araştırılabilir. EKG testi sayesinde kalbin şekli hakkında fikir sahibi olabiliriz. EKG, doktorlara yardımcı olan modern bir tetkik yöntemidir. Kimi zaman EKG kalpteki rahatsızlıkları tam bir doğrulukla göstermeyebilir. Bunun nedeni; EKG kayıtlarının normal sınırlarının çok geniş olmasıdır. Kimi zaman da EKG testisi bozuk gibi görünen kişinin kalbi sağlam olabilirken, kalp hastasının EKG testi normal görünebilir.

Bu yüzden hastalığı tespit etmek EKG ile birlikte başka yan metotlar da kullanılmaktadır. Böylece doğru tanı ve teşhis yapılabilmekte ve doğru tedavi uygulanabilmektedir.

EKG Nasıl Değerlendirilir? EKG İçinde Görülen Şekiller Ne Demektir?

EKG testi değerlendirmesinin yapılabilmesi için bazı temel kavramların bilinmesi gerekmektedir.

Ayrıca değerlendirme yapılırken; herhangi bir elektriksel aktivitesi mevcut mu, ritmi düzenli mi, ventrikül hızı (normal sinüs sitmi) nedir, P ve Q dalgaları var mı? Her ikisinin de morfolojisi normal mi, T dalgasının morfolojisi normal mi, her P dalgasını QRS kompleksi takipte mi, PR mesafesi ne kadar, QRS kompleksinin genişliği ne ne kadar, ST segmenti izoelektrik hatta mı sorularının cevaplarının alınması gerekmektedir. Ancak bu cevaplar alınırsa doğru bir şekilde yorumlama yapılmış olunur. EKG tanısı da böylelikle doğru bir şekilde konmuş olur. Normal bir EKG`de P, QRS ve T diye adlandırılan 3 dalga olması gerekmektedir. 3 dalganın arasında da düz çizgiler mevcuttur. Dalga ve çizgilerdeki farklılıklar sapmaları gösterir. P dalgası kulakçıkların uyarılması ile kasılmasını, QRS dalgası karıncıklara geçen uyarı ile kasılmasını, T dalgası ise karıncıkların sakin – gevşeme hale gelmesini yansıtmaktadır.

Dalgalar arasındaki mesafeler, dalgaların voltajları, şekilleri, birbirinin takiplerinde ki düzensizlikler, dalgaların süresi ve bunlarda yaşanan aksaklıklar kalp hastalıkları hakkında bilgi vermektedir.

Normal EKG Sonuçları Nasıl Olmalı?

Normal sinüs ritmi standart kalp ritmidir. Normal Sinüs Ritminde; Elektriksel aktivite var olmalı ve ritim düzenli, ventrikül hızı yani normal sinüs ritmi 60-100/dk, normal QRS genişliği 70-100 ms arasında olmalıdır. Her QRS kompleksinden önce normal bir P dalgası gelmesi gerekmektedir. QRS kompleksleri < 100 ms genişliğinde olmalıdır. Normal P dalgaları I ve II. derivasyonlarda yukarı dönük olmalı, AVR’de ise ters olması gerekmektedir. Q dalgası olabilir yada olmayabilir. T dalgasının morfolojisi normal olmalıdır. ST segmenti ise izoelektrik hatta olması gerekmektedir. Bu değerler sağlandığı zaman EKG değerleri nasıl olmalıdır sorusunun cevabı verilmiş olmaktadır. EKG’nin ritm bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılır. Bu konuda EKG başka alternatifi yoktur. Normal koşullarda uyarı en yüksek hızda uyarı çıkartan merkez özelliğine sahip olan sino-atriyal (SA) düğümünden çıkar (sinüs ritmi). Normal sinüs ritmi; 60-100/dakika hızında iken, hızın 60/dakikanın altında ise sinüs bradikardisi, 100/dakikanın üzerinde olması sinüs taşikardisi olarak adlandırılır. Sinüs taşikardisinde 150/dakikanın üstüne çıkmaz, fakat nadir de olsa çıkarsa düzensiz sinüs ritmi yani sinüs aritmisi meydana gelir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...