Bayanlarda EKG Nasıl Çekilir? – Aşamaları ve Özellikleri

EKG kalp atışlarının hızının belirlenme işlemidir. Kalbinizdeki ritim ile alakalı herhangi bir sorun mevcut ise EKG çekimi yaptırabilirsiniz. Bu sayede kalbinizdeki ritim bozukluğu var ise bu şekilde ortaya çıkacaktır.

EKG Aşamaları Ve Özellikleri

resim-1640

EKG, kalbin elektriksel aktivitesini (kalbin ritmini, frekansını, kalp atışlarının ritmini, yayılmasını ve reaksiyonun tekrar yok olması) özel kağıtlara yazdırma işlemidir. Açılımı elektrokardiyografidir. EKG ne için kullanılır? EKG kalbin işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan en önemli tekniklerden biridir. Kalp kasılmasını göstermek için kullanılır. Elektrokardiyografi kalbin ritim ve iletim bozukluklarını gösterir. Kalp duvarlarında kalınlaşma ve kalp boşluklarında genişleme olup olmadığını anlamak için kullanılır. Kalp dışı hastalıkların kalbe etkilerini araştırmak için, kroner yetmezliğinin var olup olmadığını veya infarktüs olup olmadığını anlayabilmek için de kullanılır. Elektrokardiyografi ile elektronik kalp pilinin işleyişi test edilebilir. Eğer kalp ilacı kullanıyorsa, kalp ilacının etkilerini veya elektrolit dengesizliğini öğrenebilmek için kullanılır.

Elektrokardiyografi, kişilerde kalp hastalığı mevcutsa bunlar hakkında kesin ve detaylı bilgi vermektedir. Elektrokardiyografi, günümüzde genellikle göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda kalp krizi tanısını koyabilmek için yapılmaktadır. Eğer varsa ritm bozukluğunun tespiti ve efor testi sırasında kalbin elektriksel aktivitesini kaydederek kalbin fonksiyonal değerlendirmesi yapılmaktadır. Kalp hastalığı şikayeti genelde göğüs ağ­rısı, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma olarak ortaya çıkmaktadır.

Kalp hastalığı açısından; yüksek kan basıncı ve koles­terol, sigara içimi, diyabet, aile öyküsü ve­ya ileri yaş konularından birine sahipse de bunların değerlendirilmesi de elektrokardiyografi ile yapılır.

Bayanlarda EKG Nasıl Çekilir?

EKG, ağrı ve acı duyulmadan son derece kolay olan bir yöntemdir. Peki son derece kolay olan EKG nasıl çekilir bayanlarda? Bayanlarda EKG çekimi; EKG çekimi sırasında erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da hasta muayene masasında sırt üstü yatırılır. Ayaklardaki çoraplar çıkarılır. Ayak bilekleri açıkta bırakılır. Giysiler dizlere kadar çekilir. Üzerinize giydiğiniz, kazak, gömlek, badi, sutyen gibi giysileriniz de tamamen çıkarılır. Atletler göğse kadar çekilip, elektrotların yapıştırılması için kolaylık sağlanır.

Ayrıca bayanlardaki boynundaki, kolundaki ve bileklerindeki takılar çıkartılır. Elektrotlarının konacağı yerler olan göğüs kafesiniz ve ayak bileklerinize özel EKG jeli veya alkollü pa­muk deri ile elektrotlar arasına elektrik akımının iletilmesini daha iyi olması için sürülür. Göğsünüze birkaç tane elektrot, ayak bileklerinize mandala benzeyen metal plaklar koyulup EKG`yi çekiyorlar. Cihazdan çıkan bir kağıt ile EKG sonuçlarınız çıkıyor ve EKG işlemi böylece tamamlanmış oluyor. Bu şekilde de kadınlarda EKG nasıl çekilir sorusu cevaplamış oluyoruz. EKG çekimi de yaklaşık olarak 5-10 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.

EKG Çekimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Elektrotlar veya iletici jel ilk kullanıldı­ğında kişiler soğukluk hissi ile karşılaşabilmektedir. EKG çekimi sırasında hasta konuşmamalı ve kesinlikle hareket etmemelidir. Elektrotla çıkarılırken, doğru elektrot çıkarma işlemi yapılmalıdır. Çünkü cilt tahrişini, cilt soyulmasını ve cilt yüzeyine gelebilecek bir takım sorunları azaltmak için bu işlemin doğru yapılması çok önemlidir. Elektrotların çıkarıldığı bölgelerde hafif bir kızarıklık görülebilir. Buralarda çok hafif bir ağrı da hissedilebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...