Uyku EEG Nedir, Nasıl Çekilir, Aşamaları ve Amaçları Nelerdir?

Uzman tarafından tavsiye edilen ve gerekli görülen EEG çekimi farklı yöntemler ile çekilmektedir. Uzmanın yönlendirmesi ile ve çekim esnasında yardımcı olunması nedeni ile korkulacak bir tedavi yöntemi değildir.

EEG Çekim Yöntemleri

resim-1451

EEG çekimi uykulu, uykusuz ve tüm gece EEG olmak üzere farklı farklı çekilir. EEG’nin çekim amacı beyinin elektiksel aktivitesinin kaydedilmesidir. Çekim boyunca hasta herhangi bir ağrı yada acı hissetmez. Beyindeki sinir hücrelerinin uykuda ve normal uyanıklık durumunda faaliyetlerinin takibidir. Genellikler epilepsi ve sara hastalığının tanısında çekilir. İşlem saçlı deriye yerleştiren küçük elektrotlarla yapılır. Açılımı Elektroensefalografi yani beyin elektrosu çekmedir.

Hasta çekim sırasında görüntünün ve kaydın kaliteli olması için teknisyenin dediklerini yapmalı, uyku durumundayken gözlerini açmamalıdır ya da hareket etmemelidir. Elektrotların da doğru yere yerleştirilmesi önemlidir.

Çekim sırasında teknisyen hastayı nasıl birkaç defa gözlerini açıp kapaması için uyarır. Dürtme ve rahatsız ederek bunu gerçekleştirir.  Uyanıklık halinde 20 dakika sürerken, uyku halindeki çekimi 1 saati bulur.

Çekimi Kimler Yapar Ve Buna Kim Karar Verir?

EEG’nin isteğini nöroloji doktorları yapar ve çekiminde beyinde oluşan herhangi bir bozukluk elektiriksel yöntem yardımıyla yeri nasıl tespit edilir. Diğer görüntüleme yöntemlerinde damar, kitle, lezyon, doku, organ ve kemik görüntülenirken beyinin hareketlerini inceler ve birçok görüntüleme yöntemine göre daha önce kullanıma geçmiştir.

Yaş sınırı neden yoktur diye hep merak edilir ancak uzmanlar neden sorusunun yerine uzman ile görüşülmesini tavsiye ediyorlar. EEG çekiminde mamografi çekimi gibi bir yaş sınırı yoktur her yaştan hastaya çekilir ve radyasyon söz konusu değildir. EEG tok karınla uygulanan bir işlemdir. Çekim öncesi hasta yemek yemelidir. Uyanıklık durumunda çekilen gibi, uyku durumunda da çekilen EEG önemlidir. Beyindeki bazı bozukluklar uyku sırasında tespit edilir.

Hastanın uykulu çekiminde önce işlemi kolaylaştırmak için uykusuz kalması, işlem sırasında kolaylıkla uyuması gerekir. EEG beyindeki hasarı tespit eder ve nörologların tanı koymasına yardımcı olur. Normal uyanık durumda çekilen EEG işlemi 20 dakika sürer ve en kolayıdır. Neden uyku hali olur ve ne kadar sürer? Uyku halindeki EEG ise bir saat sürdüğü gibi tüm gece de sürebilir.

Hastanın şuur ve beyindeki hareketleri uyku ve uyanıklılık durumuna göre değişiklik gösterir bu açıdan hem uykudayken hem de rutin çekimi gerçekleştirilir.

Çekim Öncesi Ve Sonrasında Ki Aşamalar Nelerdir?

Çekim öncesi herhangi bir hazırlık gerekmemektedir. Hasta saçını yıkayıp işleme girebilir. İşlem sonrasında herhangi bir problem oluşmaz. Hasta günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir. MR cihazı gibi EEG’de de herhangi bir radyasyon söz konusu değildir. Bebeklere çekiminde hareket edecekleri için anestezi verilecek işlem boyunca uyutulması gerekir.

EEG çekecek teknisyenin tecrübeli olması gerekir çünkü saçlı deriye yapıştırılacak elektrotların nereye, nasıl ve ne şekilde yapıştırılacağı önemlidir. Eletrotlar bir jel yardımıyla yapıştırılır. Çekim öncesinde saçta herhangi bir sprey jöle tarzı çekim kalitesini düşürecek ürünler kullanılmamalıdır. Çekime gelmeden önce hastanın saçını yıkaması temiz ve kaliteli bir çekim sağlar.

EEG Hans Berger tarafından icat edilmiştir. Hans Berger Alman ruh hekimidir ve bu cihazı geliştirmiştir. Hans Berger bu buluşuyla nörofizyolojinin öncüsü oldu. EEG’ ye bağlı olarak daha sonra toposkop icat edildi. EEG icat edildiğinden günümüze gelene kadar teknoloji ie birlikte birçok değişiklik gösterdi. Beyindeki nöronların hareketleri uyku ve uyanıklık durumunda kaydedilir. Epilepsi ve sara hastalarında çekimi sırasında beyindeki hücreler anormallik gösterir. Çekim sırasında yanlış hareketler ve teknisyenin dediklerine uymayan hastada düzgün bir sonuç elde edilmez.

EEG yöntemiyle beyindeki biyoelektrik saptanır. Beyin dalgaları ve hareketleri gösterilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...